Teemu Saukkio.

Teemu Saukkio, Vergen keksijä ja 'isä' palkittiin innovaatiostaan MP23-messuilla.

Verge Motorcycles on perustettu 2019 ja sen sekä pääkonttori että tuotantotilat sijaitsevat Tallinnassa, epäilemättä edullisempien tuotantokustannusten ja verotuksen vuoksi, mutta myös siksi, että toimitusketjun alkupää on lähempänä keskieurooppalaisia markkinoita.

Helsingin Sanomien tietojen perusteella ensimmäiset sata pyörää on Vergen mukaan jo pian toimitettu asiakkaille, ja tilauksia on satoja. Tänä vuonna tavoite on myydä tuhat prätkää.

Vergen konseptin, joka alunperin tunnettiin nimellä RMK E2, on kehittänyt Teemu Saukkio. Mies palkittiin MP23 -moottoripyörämessuilla viime lauantaina. Silloin jaettiin ensimmäistä kertaa Suomen Messusäätiön rahoittama 6000 euron Kaksipyöräisten sähköistämisen innovaatiopalkinto. Moottoripyörärakentaja ja innovaattori Teemu Saukkio sai sen kehitettyään ainutlaatuisen teknologian Verge-sähkömoottoripyörään, pyörän ulkonäköä unohtamatta.

Valmistaja muistuttaa, että vaikka idea takarenkaaseen sijoitetusta moottorista oli Teemu Saukkion, niin pyörän kehitystyö on ollut ison tiimin ja vuosien työn tulosta. Verge nimenä ja brändinä tuli mukaan vasta myöhemmin. Verge ei ole pelkästään yhden ihmisen innovaation tulos, vaan sen kehitystyössä on matkan varrella ollut yhteensä satakunta ihmistä.

Vergen myyntimalli on myydä pyörät suoraan asiakkaille, parhaillaan yritys pohtii showroomien rakentamista keskeisiin kaupunkeihin Euroopassa. Jalansijaa haetaan myös Yhdysvalloista.

Vergen sähkömoottoripyörät tunnetaan isosta tehosta ja väännöstä. Ne ovat myös kalliita.

Verge 2023.

Verge 2023.

Verge-mallisto pähkinänkuoressa

Verge TS Ultra: Vääntö 1 200 Nm. Teho 150 kW. Huippunopeus 200 km/h. Kiihtyvyys 0–100 km/h 2,5 s. Latausaika 25 min. Kantama parhaimmillaan 375 km. Hinta 62 132 €.

Verge TS Pro: Vääntö 1 000 Nm. Teho 102 kW. Huippunopeus 200 km/h. Kiihtyvyys 0–100 km/h 3,5 s. Latausaika 35 min. Ajomatka latauksella jopa 350 km. Hinta 41 709 €.

Verge TS: Vääntö 700 Nm. Teho 80 kW. Huippunopeus 180 km/h. Kiihtyvyys 0–100 km/h 4,5 s. Latausaika 55 min. Ajomatka latauksella parhaimmillaan 250 km. Hinta 37 624 €.

Kuten teknisistä tiedoista näkyy, Verget, erityisesti Ultra, myös latautuvat parhaimmillaan nopeasti esimerkiksi Harley-Davidsonin tytäryhtiön Livewiren One -malliin verrattuna. Toisaalta Ultra taitaa maksaa tuplasti Livewire Onen hinnan verran.

Vergen vannemoottori on sen suurin innovaatio. Takana sijaitseva moottori mahdollistaa isomman akuston ja matalalla sijaitsevan painopisteen. Ratkaisun keksija on Teemu Saukkio, mies joka juuri palkittiin innovaatiosta MP23-messuilla.

Vergen vannemoottori on sen suurin innovaatio. Takana sijaitseva moottori mahdollistaa isomman akuston ja matalalla sijaitsevan painopisteen. Ratkaisun keksijä on Teemu Saukkio.

Lisärahoitusta enkelisijoittajilta ja mm. Mika Häkkiseltä

Verge Motorcycles on kerännyt uuden viiden miljoonan euron rahoituksen. Rahoituskierrokseen osallistui joukko teknologia-alan yksityishenkilöitä ja enkelisijoittajia, kuten muun muassa eurooppalaisen pääomasijoitusyhtiö Atomicon enkelisijoittaja Ville Vesterinen. Vergeä lähtivät rahoittamaan tällä kierroksella myös moottoriurheilun ammattilaiset F1-legenda Mika Häkkinen ja stunt-moottoripyöräilijä Arttu Stenberg, jotka tuovat mukanaan arvokasta alan asiantuntemusta.

“Kuhina Vergen pyörien ympärillä käy kuumana, ja nyt kerätyn viiden miljoonan euron rahoituksen avulla pystymme vastaamaan kasvavaan kysyntään entistä paremmin. Tavoitteenamme on nostaa tuotantokapasiteetti tämän vuoden aikana uudelle tasolle ja jatkaa toimintamme laajentamista yhä uusille markkinoille. On upeaa saada mukaan Mikan ja Artun kaltaisia huippuammattilaisia, joiden ainutlaatuinen ymmärrys alasta tuo merkittävää lisäarvoa Vergelle nyt ja tulevaisuudessa”, kertoo Verge Motorcyclesin toimitusjohtaja Tuomo Lehtimäki.

Vergen toimitusjohtaja Tuomo Lehtimäki (kuvassa etualalla keskellä) Milanon EICMA-moottoripyörämessuilla marraskuussa 2021. Kuva Erkki Mäki.

Vergen toimitusjohtaja Tuomo Lehtimäki (kuvassa etualalla keskellä) Milanon EICMA-moottoripyörämessuilla marraskuussa 2021. Kuva Erkki Mäki.

Kerätty siemenrahoitus on jatkoa viime vuonna aloitetulle strategiselle rahoituskokonaisuudelle. Yhtiö suunnittelee kokonaisrahoituksen kasvattamista erilaisten rahoitusinstrumenttien avulla tämän vuoden aikana maksimissaan 50 miljoonaan euroon.

Las Vegasista maailmankuuluun Petersen Automotive -museoon

Tulevaisuuden sähkömoottoripyöräilyä edustava Verge on viime aikoina saanut laajalti huomiota ympäri maailmaa. Yhtiö julkaisi kaikkien aikojen tehokkaimman ja pisimmällä kantamalla varustetun Verge TS Ultra -sähkömoottoripyörän maailman suurimmilla kuluttajaelektroniikkamessuilla Las Vegasissa tammikuun alussa. Verge kertoi samassa yhteydessä suunnittelevansa toiminnan laajentamista Yhdysvaltojen markkinoille tämän vuoden aikana. Julkistukset otettiin ilolla vastaan ja niistä uutisoitiin merkittävimmissä teknologia- ja autoilualan medioissa Yhdysvalloista Eurooppaan ja Aasiaan.

Verge saavutti tammikuussa myös historiallisen merkkipaalun, kun uusi Verge TS Ultra -malli pyydettiin ensimmäisenä suomalaisten suunnittelemana ajoneuvona esille Petersen Automotive -museoon, joka on yksi maailman arvostetuimmista. Los Angelesissa sijaitsevan museon uusin näyttely Alternating currents esittelee sähköautoilun menneisyyttä, nykyhetkeä ja tulevaisuutta.

"Museomme on ainutlaatuinen siinä mielessä, että esittelemme historian lisäksi myös autoteollisuuden nykytilaa ja tulevaisuutta. Verge TS Ultra on edistyksellinen ja uniikkia teknologiaa sisältävä pyörä, jonka tiedämme kiehtovan kävijöitämme. Pyörän häikäisevän muotoilun lisäksi huomiomme kiinnittyi sen takarenkaaseen. Se kuvastaa innovatiivista ja rohkeaa ajattelua, jolla on merkittävä rooli yksityisautoilun muutoksessa", kertoo museon näyttelyistä vastaava johtaja Bryan Stevens.

Verge TS Ultra on nähtävillä Petersen Automotive -museossa maaliskuun loppuun asti.

Edit 13.2. klo 15.11.: Korjattu Vergen pääkonttorin paikka Tallinnaan, lisätty pyörän tilauskannan määrä sekä todettu, että pyörän kehitystyöhön on osallistunut satakunta henkilöä.

Aiheesta aiemmin:

MP23: Vergen keksijä Teemu Saukkiolle kaksipyöräisten sähköistämisen innovaatiopalkinnto

Suomalaislähtöinen Verge sähkömoottoripyörä lopulta sarjatuotantoon – markkinoille Verge TS:n lisäksi Verge TS Pro

Verge Milanossa: kotimaista sähkömoottoripyörää on hienosäädetty ja nyt se alkaa olla valmis

Suomalainen RMK E2 -sähkömoottoripyörä on nyt Verge TS – nimenmuutoksen lisäksi vääntöä on kuin höyryveturissa: 1000 Nm!

RMK E2: kotimainen vannemoottorilla ja navattomalla takapyörän ripustuksella varustettu tosielämän scifi-sähkömoottoripyörä