Päijät-Hämeen käräjäoikeus vahvisti Kymiringin saneerausohjelman tänään keskiviikkona. Ohjelman lopulliseksi hyväksymiseksi ratayhtiön on ensi alkuun hankittava omaehtoista pääomaa kolme miljoonaa euroa, kertoo Yle. Aikaa pääoman hankkimiseen on 14 päivää.

Saneerausohjelman ensisijaisena tarkoituksena on pyrkiä tervehdyttämään yhtiön liiketoiminta. Kerättyä pääomaa on tarkoitus käyttää ratayhtiön investointisuunnitelman toteutukseen.

Kymiring Oy:n velkataakka on 22 miljoonaa euroa, mutta saneerausohjelmassa velkoja leikataan. Osasta velkoja maksetaan takaisin vähän yli 10 prosenttia seitsemän vuoden maksuohjelman mukaisesti.

Yhtiön suurimmat velkojat ovat Nordea, A. Ahlström Kiinteisöt Oy, Mobility Properties ja Lahti Events. Viime mainittu oli ainoa, joka vastusti saneerausohjelmaa. Ratayhtiön velka Lahden kaupungin tapahtumayhtiölle on paljon enemmän kuin kaksi miljoonaa euroa, väittää yhtiön edustaja.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan Lahti Eventsin riidanalainen saatava tutkitaan erillisessä oikeudenkäynnissä.

Kymiring Oy:n suurin omistaja on Mobility Properties runsaan 44 prosentin osuudella, ja seuraavaksi suurimmat A. Ahlström Kiinteistöt Oy sekä Iitin kunta.

Ratayhtiön ongelmat alkoivat, kun se ei rahoitusvaikeuksien vuoksi pystynyt saamaan rataa valmiiksi kesän 2022 MotoGP-kisaa varten, mikä aiheutti kisan peruuntumisen.

KymiRing Oy hakeutui yrityssaneeraukseen heinäkuussa 2022, ja rata on edelleen keskeneräinen. KymiRing Oy:n tytäryhtiö Kymi Ring Events ajautui konkurssiin marraskuussa 2022.

Mielenkiintoiseksi Kymiringin radan tulevaisuuden tekee se, millaisella liiketoimintamallilla ratayhtiö aikoo jatkaa? Kaikkein ensimmäiseksi sen on saatava rata ja sen fasiliteetit kuntoon, että siellä voidaan kilpailla ja harjoitella normaalisti. Haasteena tulee olemaan myös yleisön saaminen paikalle: alun perin tarkoituksena oli houkutella varakkaat venäläiset katsojat paikalle seuraamaan MotoGP-kisoja. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on poistanut tämän mahdollisuuden.

Ja MotoGP-sarjan kisojen saaminen Iittiin taitaa olla enää kaukainen unelma.