BMW G 310 R esiteltiin ensi kerran vuonna 2015, ja se päivitettiin vuodelle 2021 Euro 5 yhteensopivaksi: BMW G 310 R 2021: Euro 5 -moottori, sähkökaasu ja lisää käyttömukavuutta

TVS:n Intiassa BMW:lle valmistaman 313 kuutiosenttimetrin nestejäähdytteisen yksisylinterien moottorin teho on 25 kW / 34 hv / 9500 rpm ja huippuvääntö on 28 Nm / 7500 rpm, ja se täyttää Euro 5 -päästönormit.

Bensiinimoottorien päästövaatimuksien tiedetään kiristyvän jatkossakin, joten on loogista, että pientenkin moottoreiden teknologiset ratkaisut monimutkaistuvat. Samalla pyrittäneen joko vähintään ennallaan säilyvään tai suurempaan moottoritehoon.

BMW käyttää tätä moottoria G 310 -pyörämalleissaan. Hiljan maailmalla nähdyt patenttikuvat osoittavat, että BMW työskentelee toteuttaakseen ShiftCam-järjestelmän eli muuttuvan imuventtiilien ajoituksen yksisylinteriseen, kahdella kannen yläpuolisella nokka-akselilla varustettuun moottoriinsa.

ShiftCam-järjestelmässä käytetään solenoidia liu'uttamaan imupuolen nokka-akselia sivusuunnassa, jolloin otetaan käyttöön erimuotoiset imunokat. Nokilla on kaksi eri profiilia. Moottorin alemmilla kierroksilla käytetään nokkia, joissa on matalampi nosto ja lyhyempi nokkien avaamisen kesto. Korkeammille kierroksille on toinen profiili, jossa nokkien nosto on suurempi ja aukipidon kesto pidempi. Vain imupuolen nokka-akseli on varustettu tällä ominaisuudella, pakoventtiileissä on vain yhdet nokat.

Vielä ei ole tiedossa, kehittävätkö TVS ja BMW järjestelmän yhdessä. Ne ovat kumppaneita siten, että intialaisyritys valmistaa BMW:n 310-mallit sekä rinnalla omaa Apache RR 310 -malliaan, joka on varustettu samalla moottorilla. 

Tiedossa ei ole, onko BMW kehittämässä kokonaan uutta moottoria pienikokoisia mallejaan varten eikä tietenkään myös sitä, onko se mahdollisesti kuutiotilavuudeltaan suurempi vaiko entisen kokoinen.

Asiasta kertoivat mm. Autocar India sekä Cycle World.

Aiheesta aiemmin:

BMW päivitti G 310 GS:n vuodelle 2021

BMW G 310 R 2021: Euro 5 -moottori, sähkökaasu ja lisää käyttömukavuutta

BMW:ltä uusi G 310 GS - seikkailupyörä isompiensa malliin

BMW / TVS:n katettu sporttikonsepti G 310 R:stä julki

BMW:ltä lopultakin julki uusi premium-luokan pikkupyörä G 310 R