Uusi, toukokuussa Englannissa julkaistava, dashcamUK-appi tekee entistä helpommaksi autoilijoille raportoida liikennerikkomuksista poliisille. Sovellus tulee ilmaiseksi saataville, ja se mahdollistaa käyttäjilleen videotodisteen lähettämisen poliisille 21 erilaisesta liikennerikkomuksesta pelkästään yhdellä napautuksella puhelimen näytölle.  

Sovellus tallentaa koko ajan tienäkymää aivan kuten normaali kojelautakamerakin, mutta video poistetaan aina 30 sekunnin välein, jottei älypuhelimen tallennustila täyty. Mikäli käyttäjä huomaa, että jotain laitonta on tapahtumassa tiellä, hän voi täpätä näyttöä, jolloin videoleike tallentuu automaattisesti. Sitten käyttäjä voi ladata videon poliisin portaaliin. Koko prosessi vie alle minuutin.

Paitsi että kykenee tallentamaan videon, dashcamUK app pystyy laskemaan toisen ajoneuvon käyttämän nopeuden. Eikä vakoilu ja raportointi rajoitu ylinopeuteen, sillä sovellus sisältää 21 erilaista liikennerikkomusta. Se tarkoittaa sitä, että käyttäjä pystyy vasikoimaan, jos toinen autoilija esimerkiksi ajaa päin punaista valoa, ei käytä vilkkuja tai käyttää puhelinta ajaessaan. 

Sovelluksen käyttö on helppoa: tarvitaan vain yksi napautus näyttöön, jota ei ohjelmiston kehittäjän mukaan lasketa matkapuhelimen ajonaikaiseksi käytöksi.

DashcamUK on ukrainalaissyntyisen Oleksiy Afonimin käsialaa. Hän järjesti kehitystyön aikana tapaamisia poliisin kanssa, jotta voi tehdä appista niin hyödyllisen kuin mahdollista ja varmistaa, että videotodiste pitää oikeudessa.

Ilmainen sovellus todennäköisesti johtaa piikkiin liikennerikkomusten ilmoittelussa, koska kaikilla on älypuhelin sekä kyky käyttää sitä. Jotkut toivovat, että pelkkä pelko siitä, että joku voi kuvata toisten liikennetörttöilyt, voi tehdä liikenteestä toiset paremmin huomioivaa.

Asiasta kertoivat mm. The Sun ja Carscoops.

Toisten liikennekäyttäytymisen vakoiluun liittyy tietysti myös eettisiä ja mahdollisesti yksityisyyden suojaan liittyviä riskejä.