Lauantai

Brad Freeman ei tullut yllätetyksi, Samuli Puhakaiselle kauden ensimmäinen pohja-aika uudessa luokassa. Kytönen murtuneella ranteella MM-pisteille.

Espanjan Lalinissä lauantain kilpailu ei tarjonnut suuria yllätyksiä. Iso-Britannian Brad Freeman käänsi päivän edetessä taistelun itselleen Espanjan Josep Garciaa vastaan. Samalla Freeman voitti E3-luokan. Garcia oli E1-luokan nopein. Kolmanneksi nopeinta vauhtia päivän erikoiskokeilla piti Iso-Britannian Steve Holcombe.

Kytönen ajoi murtuneella kädellä MM-pisteitä lauantaina

Toissa viikonloppuna kaatumisessa kättänsä loukannut Roni Kytönen ajoi lauantain kilpailussa E1-luokassa sijalle 11. ja keräsi näin viisi MM-pistettä. Aikaisemmin tällä viikolla tarkemmissa tutkimuksissa selvisi, että jämsäläisen kädessä on pieni murtuma sekä muutamia muita pieniä vaurioita.

- Halusin yrittää ajamista ja kerätä edes muutamia MM-pisteitä. Käsi tuntuu paikoitellen ihan hyvältä ja kipulääkkeiden kanssa välillä pätkällä tuntuu, että voisi ajaa ihan normaalisti, mutta kaikki kovemmat iskut ja muut virheet sattuvat todella paljon sekä tekevät käden hetkeksi tunnottomaksi. Kaaduin tänään vielä ensimmäisellä crossitestillä juuri tuolle kipeälle kädelle ja vaikka kipulääkkeet helpottavatkin, niin kipu yltyi toisesta kierroksesta eteenpäin. Yritetään huomenna virheitä vältellen kerätä muutamia pisteitä kilpailusta, Kytönen kertoi.

Haljalan päivään mahtui sanalla sanoen "kaikenlaista".

Hermanni Haljala. Kuva Cristiano Morello.

Hermanni Haljalan päivää sävyttivät niin kiinnijäämiset extreme-erikoiskokeella, mutta myös hiukan harvinaisemmat tapahtumat. Vauhti riitti kuitenkin yleiskilpailussa sijalle 27 ja E1 luokassa mies mahtui 10 sakkiin viimeisenä kuljettajana. "

– Toisella kieroksella kovassa jarrutuksessa lähti moottori pyörimään väärään suuntaan ja ilmeisesti sen yhteydessä särkyi kampiakselin kiila, josta johtuen moottorista oli puhti pois loppupäivän ajan. Osa saadaan aamun ekassa huollossa vaihdettua. Kun näihin sattumuksiin lisätään vielä heikko olo kilpailun alussa, on nälkää lähteä súnnuntaille ottamaan ajallisesti ajoa, joka toisi sijoituksen muutaman pykälän taas ylemmäs, Haljala kuvasi.

Samuli Puhakainen pystyi nostamaan vauhtiaan ja sijoitusta Junior Gp:ssä

Junioreiden GP-luokassa Ruotsin Albin Norbin olisi ottanut ajamalla kauden avausvoiton, mutta AT-minuutti pudotti miehen Iso-Britannian Jed Etchellssin taakse 7,71 sekunnin erolla. Kolmanneksi luokassa sijoittui Saksan Jeremy Sydow.

Samuli Puhakainen sai varsinkin extreme erikoiskokeella itsestään kauden parasta irti ja kolmannella kierroksella mies täräytti uudessa luokassa ensimmäisen pohja-ajan. Sijoitus oli luokassa 7, mutta tasaisuudesta kertoo se, että voittajaan eroa oli 1.18,86 minuuttia. " Extreme sujui mallikkaasti, vaikka minäkin olin siellä kiinni, mutta muut menettivät siellä vielä enemmän aikaa. Ajollisesti enduro/motocross erikoiskokeella tuli tukkaan edelleen liikaa ja jos katsotaan viime vuotta samassa paikassa ajollisesti, niissä ei kehitystä ole toivotulla tasolla tapahtunut. Kuitenkin pystyin jo puristamaan ajon suhteen asioita, joita tässä on tavoiteltu, joten positiivisen puolelle päivästä maku jäi."

Juupaluoma yhdeksäs ja Puotsaari yhdestoista lauantaina

Kytönen Motorsportin Peetu Juupaluoma oli Junior 1-luokassa yhdeksäs ja Niko Puotsaari Youth-luokassa yhdestoista, kun enduron MM-pisteitä jaettiin lauantaina.

Sade teki reitistä aamupäivällä liukkaan, mutta keli kuivui äkkiä päivän mittaan ja aiheutti haasteita Juupaluomalle, joka oli Junioreiden yleiskilpailussa 15.

– Aamu oli hyvä, mutta sitten kun reitti alkoi kuivumaan, niin tuli itselle vaikeammaksi ajaa. Kahdet lipat osuivat myös päivään. Huomiselle jäi vähän parannettavaa, Peetu Juupaluoma kommentoi.

Puotsaari puolestaan ylsi kelpo suoritukseen Youth-luokassa vaikka päivään mahtui pieniä haasteitakin.

- Ihan ok päivä. Aamulla oli tosi liukasta, mutta ajo kulki ihan hyvin. Kahdella seuraavalla crossipätkällä tuli lipat ja muutenkin tuntui vaikealta pätkältä. Pyörän kanssa oli myös koko päivän pieniä teknisiä murheita mikä vaikutti vähän ajoon. Toivottavasti vika löydettiin, niin olisi vähän helpompaa huomenna. Tänään joka tapauksessa ihan hyvä sijoitus, johon voi olla tyytyväinen, Niko Puotsaari summasi päivää.

Peetu Juupaluoma ja Niko Puotsaari. Kuva Tino Kiintonen / Enduro Bros.

Sunnuntai: Freeman jatkoi voitosta voittoon, Haljalalle E1-luokan 6. sija, Kytönen keskeytti

Toinen ajopäivä enduron ei tarjonnut suuria yllätyksiä, vaan Iso-Britannian Brad Freeman jatkaa kulkuaan sarjan nopeimpana ja luotettavampana kuljettajana voittaen sekä yleiskilpalun, että E3 luokan. Lauantain tapaan Espanjan Josep Garcia ajoi toseksi ja kuittasi E1 luokan nimiiinsä. Kolmanneksi nopein ja E2 luokan nopein oli Iso-Britannian Steve Holcombe, joka niin ikään kuittasi luokan tupla voiton viikonlopusta.

Kytönen joutui kuitenkin  keskeyttämään kilpailun sunnuntaina

– Sen verran eilinen verotti ja kun reitti on hurjassa kunnossa, niin jokainen terävä reikä ja patti vihlaisee käteen todella paljon eikä meinaa pysyä kyydissä, joten oli pakko jättää päivä kesken. Nyt matkustan seuraavaksi Suomeen tarkempiin tutkimuksiin sekä alan kuntouttamaan kättä kohti Suomen osakilpailua, pettynyt Kytönen kertoi.

Hermanni Haljala paransi menoaan saatuaan pyöränsä toimimaan lauantaisten murheiden jälkeen ja tuloksena yleiskilpailussa 25. sija, sen sijaan luokassa mies ylsi tähän mennessä kauden parhaimpaan ja 6. sija toi mukavat pisteet sarjatilannetta silmällä pitäen.

– Tänään sain lisää luottamusta pyörään ja pienet muutokset säätöihin antoivat kuvan itselle, että vauhtia saadaan steppi stepiltä lisättyä ja olen tähän päivään todella tyytyväinen, kun miettii valmistautumisaikaa tänne Espanjaan. Nyt sitten olisi vuorossa kotimaastot Heinolassa ja siellä on taas hienoa lähteä mittaamaan parempaa vauhtia ja tekemistä, iloinen Haljala viestitti Lalinistä.

Junioreiden GP:ssä järjestys vaihtui sunnuntain osalta, kun Saksan Jeremy Sydow oli sunnuntain nopein. Iso-Britannian Jed Etchells ajoi toiseksi ja Ruotsin Albin Norbin otti viimeisen podium paikan ollen kolmas. Samuli Puhakainen ajoi sijalle 9.

– Reitti oli kuivempi lauantaihin verrattuna ja en saanut puristttua extreme erikoiskokeella eroa muihin nähden. Muuten ajaminen oli tasaista ja edelleen se crossierikoiskoe oli itselleni se kaikista vaikein, missä eroa nopeampiin tuli eniten. Nyt sitten valmistautuminen kohti Heinolan kotimaastoja, missä sitten ollaan valmiina ottamaan kauden ensimmäinen huippusijoitus, Puhakainen päätti.

Samuli Puhakainen. Kuva Cristiano Morello.

Peetu Juupaluoma ajoi sunnuntaina enduron MM-osakilpailussa Espanjan Lalinissa Junior 1-luokassa kahdeksanneksi ja oli Junioreiden yleiskilpailussa 14. Husqvarna-kuljettaja ei ollut täysin tyytyväinen suoritukseensa.

– Hieman parempi päivä kun eilen, mutta silti aika kehno suoritus. Tyhmiä virheitä koko päivän ajan. Ainut kaatuminen tuli siirtymällä, jossa löin päätäni vähän ja buranaa jouduin ottamaan. Ei auta kuin treenata lisää, että ollaan kotikisassa iskussa, Peetu Juupaluoma kommentoi.

Niko Puotsaari oli Youth-luokassa sijalla 15., eikä hänkään ollut ihan täysin tyytyväinen omaan suoritukseensa.

– Aika perussuorittamista koko päivän. Pyörän kanssa oli vieläkin pieniä haasteita ja crossitestillä tuli jostain syystä takkiin paljon. Extreme kulki taas hyvin ja endurokin ihan kiitettävästi. Parempaan olisi pitänyt pystyä, mutta pysyttiin ainakin pistesijassa kiinni tiukan kisan jälkeen. Kokonaisuudessa kuitenkin jo parempi kisa kuin Italia ja Suomessa parannetaan lisää, Niko Puotsaari kommentoi.

MM-pisteissä Juupaluoma jatkaa Junior-luokassa sijalla 13. ja Junior 1-luokan Maailman Cup-pisteissä seitsemäntenä. Puotsaari on puolestaan Youth-luokan MM-pisteissä sijalla 16. Enduron MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaankin Suomessa Heinolassa 26.-28.5.

Viikonlopun tuloksia: 

Lauantai

Enduron MM-sarja, Lalin, Espanja, 1. ajopäivä 10/10 erikoiskoetta

Enduro-GP, yleiskilpailu,

1) Brad Freeman, GBR, Beta 1.12.22,05 2) Josep Garcia, ESP, KTM +11,55 3) Steve Holcombe, GBR, Beta +55,06...27) Hermanni Haljala, FIN, Beta +7.44,93 28) Roni Kytönen, FIN, Honda +7.51,77

E1-GP

1) Josep Garcia, ESP, KTM 1.12.33,60 2) Matteo Pavoni, ITA, TM +2.54,35 3) Zachary Pichon, FRA, Sherco +3.01,96...10) Hermanni Haljala, FIN, Beta +7.33,38 11) Roni Kytönen, FIN, Honda + 7.40,22

Junior-GP

1) Jed Etchells, GBR, Fantic 1.15.43,04 2) Albin Norbin, SWE, Fantic +7,71 3) Jeremy Sydow, GER, Sherco +13,25...7) Samuli Puhakainen, FIN, Beta, +1.18,86...15) Peetu Juupaluoma, FIN, Husqvarna +3,24,93

Nuorten-GP

1) Kevin Cristino, ITA, Fantic 1.16.20,95 2) Thibault Giraudon, FRA, Sherco +10,54 3) Leo Joyon, FRA, Beta +1.28,11...11) Niko Puotsaari, FIN, Husqvarna +4.54,62

Sunnuntai

Enduron MM-sarja Lalin, Espanja, 2. ajopäivä 9/9 erikoiskoetta

Enduro-GP

1) Brad Freeman, GBR, Beta 1.06.19,44 2) Josep Garcia, ESP, KTM +11,91 3) Steve Holcombe, GBR, Beta +49,73...25) Hermanni Haljala, FIN, Beta +5.07,23... Roni Kytönen, FIN, Honda Kesk.

E1

1) Josep Garcia, ESP, KTM 1.06.31,35 2) Theophile Espinasse, FRA, Beta +2.31,00 3) Jamie MC Canney, IRL, Husqvarna +2.41,79...6) Hermanni Haljala, FIN, Beta +4.55,32...Roni Kytönen, FIN, Honda Kesk.

Junior-GP

1) Jeremy Sydow, GER, Sherco 1.08.54,60 2) Jed Etchells, GBR, Fantic +14,91 3) Albin Norbin, SWE, Fantic +25,84...9) Samuli Puhakainen, FIN, Beta +2.19,14...14) Peetu Juupaluoma, FIN, Husqvarna +3.33,84

Nuorten-GP

1) Kevin Cristino, ITA, Fantic 1.09.58,53 2) Thibault Giraudon, FRA, Sherco +27,88 3) Leo Joyon, FRA, Beta +1.25,80...15) Niko Puotsaari, FIN, Husqvarna +5.13,20