Viime vuonna Suomi ja Hyvinkää saivat poikkeustilanteessa isännöitäväkseen motocrossin MM-osakilpailun. Tänä vuonna kilpailu saatiin järjestää vielä erikoiskilpailuehdoilla, mutta ensi vuodeksi sarjapromoottori YouthStream ilmoitti tiukentavansa ehtoja. Tästä johtuen Hyvinkään Moottorikerho teki ratkaisun jättää MM-koitos väliin ainakin vuonna 2015.

– Kaikki lähti Venäjän Motocross GP:n peruuntumisesta talvella 2013, kilpailun johtaja Tapio Kiivanen pohjustaa MM-osakilpailun saamista pika-aikataululla Suomeen. – YouthStream halusi tilalle korvaavan kilpailun. Tapahtumaan oli aikaa vain neljä kuukautta, joten pystyimme yhdessä Suomen Moottoriliiton ja Kurt Ljungqvistin kanssa neuvottelemaan spesiaalisopimuksen, jossa riskit kilpailun taloudellisesta menestymisestä oli jaettu YouthStreamin ja Hyvinkään Moottorikerhon kanssa. Kilpailut onnistuivat hienosti 2013, joten samantyyppisellä sopimuksella jatkettiin myös tänä vuonna.

Myös tämän vuoden Suomen osakilpailu onnistui järjestelyiltään loistavasti.

– Saimme kiitosta kaikilta osapuolilta (FIM, UEM, SML, YouthStream), mutta vaikka olimme panostaneet mainostamiseen moninkertaisen määrän edellisvuoteen nähden, niin kaikesta huolimatta yleisöä oli 30 prosenttia vähemmän. Tämän seurauksena YouthStream tarjoama sopimusehdotus kaudelle 2015 muuttui heidän normaaliksi kisasopimuksekseen, jossa vastuu taloudellisesta menestymisestä siirtyisi kokonaan kerholle.

Rahaa pitäisi olla jo etukäteen

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Hyvinkään moottorikerholla pitäisi olla iso summa rahaa jo ennen kilpailuja.

– Tähän moottorikerhollamme ei ole mahdollisuutta. Näin ollen vuonna 2015 emme voi järjestää MM-kilpailuja Hyvinkäällä, kerhon puheenjohtaja Juha Henriksson toteaa.

Henriksson on kuitenkin tyytyväinen siihen, miten kaksi MM-tason osakilpailua ovat kehittäneet Hyvinkään Vauhtipuistoa.

– Olemme näiden kahden vuoden aikana saavuttaneet paljon hyviä asioita. Hyvinkään Vauhtipuiston alue on saanut uuden ilmeen. Ympäristölupamuutos saatiin myös lainvoimaiseksi MM-kisojen myötävaikutuksella. Alueella on jo nyt tehty paljon ympäristöluvan vaatimia asioita sekä investointeja, jotka yhdessä mahdollistavat tehokkaan kerho- ja kilpailutoiminnan myös tulevina vuosina.

Kotimaisilla MM-koitoksilla on ollut suuri vaikutus myös suomalaiseen motocrossiin.

– Isot arvokilpailut nostavat lajia tunnetummaksi ja toisaalta luovat uskoa ja tahtoa myös nuorille motocrosslahjakkuuksille nousta jonakin päivänä maailman motocrossin huipulle. Yksi tärkeä asia on myös se, että Suomi ja Hyvinkää on palannut motocrossin maailmankartalle. Yhteistyö Hyvinkään kaupungin kanssa sekä Suomen Moottoriliiton kanssa on ollut erittäin hyvää ja katseemme on nyt suunnattu mahdollisesti vuoden 2016 tai 2017 MM-kilpailun järjestämiseksi, Kiivanen kiteyttää.