Keväällä Ifin moottoripyörien vahinkotilastoissa korostuvat kaatumisten lisäksi kolarit autojen kanssa. Muut tien käyttäjät eivät ole talven tauon jälkeen tottuneet havainnoimaan moottoripyöriä.

Vakuutusyhtiä listaa tilanteen parantamiseksi muutamia asioita: Ajovalot (lakisääteinen pakko) kannattaa pitää päällä päiväsaikaan, jotta moottoripyörä havaitaan. Ajoasun värikkyys edesauttaa nähdyksi tulemista. Myös oikea ajonopeus, riittävä etäisyys muihin tienkäyttäjiin ja järkevät ajolinjat, eli kaistalle sijoittuminen, auttavat.

Moottoripyörien törmäysvahinkojen ja varkausvahinkojen määrä on vakuutusyhtiö Ifin tilastojen mukaan vähentynyt viime vuosina, mutta vahingoista maksetaan aiempaa isompia korvauksia uudempien pyörien ja kalliimpien korjauskustannusten vuoksi.

Vaikka vahinkomäärät muuten ovat laskussa, ovat tiepalvelu- ja hinausvahingot, kuten rengasrikko tai vioittunut akku, kuitenkin kasvaneet viime vuosina.

Henkilövahinkojen osuus lähes 80 prosenttia

Moottoripyörävahinkojen yleisimmät syyt ovat ajoradalla kaatuminen, tieltä suistuminen kaarteessa, muu tieltä suistuminen sekä peräänajo.

Tieltä suistumisia tapahtuu yleisimmin pienillä mutkateillä, ja ne johtuvat usein jostain poikkeavasta liikennetilanteesta tai liian suuresta tilannenopeudesta.

Oleellista moottoripyörällä ajaessa on huolehtia omasta turvallisuudesta. Ifin maksamista moottoripyörävahinkojen korvauksista vuosittain lähes 80 prosenttia on henkilövahinkoja. Seuraavaksi eniten korvataan omaan ajoneuvoon liittyviä korvauksia ja pieni osuus muihin ajoneuvoihin liittyviä.

Yhteistä lievimmillekin henkilövahingoille on ajovarusteiden, kuten asianmukaisten ajokenkien ja suojaavan moottoripyöräasun, puutteellisuus. Yleisesti suomalaiset moottoripyöräilijät käyttävät hyvin kypärää. Yhteistä hitaissakin nopeuksissa sattuneille päävammoille on, että kypärän remmi ei ole ollut tarpeeksi kireällä, jolloin kypärä pääsee liikkumaan törmäystilanteessa, eikä täytä suojaustehtäväänsä, Ifin tiedotteessa todetaan..

Yleisempiä henkilövahinkoja ovat asfaltti-ihottumien ja eritasoisten palovammojen lisäksi alarajaavammat kuten nilkkavammat ja murtumat. Vakavimpia, joskin hyvin harvinaisia vahinkoja, ovat selkärankavammat ja päähän kohdistuneet iskut, joita vastaan on helpoin suojautua selkäpanssarilla ja oikeaoppisella kypärän käytöllä.

Moottoripyörien suosio kasvussa

Moottoripyöräilijöiden määrä on Suomessa kasvanut jo useana vuonna. Moottoripyörien kokonaismarkkina on kasvanut 30 prosenttia vuodesta 2017. Koronan aikana ihmiset hankkivat mökkejä, veneitä ja moottoripyöriä – jälkimmäisissä trendi on jatkunut sen jälkeenkin.

Ifillä on liikennekäytössä olevista moottoripyöristä 40 prosentin markkinaosuus, ja se kasvaa koko ajan.

Yrityksellä on tarjolla sekä vuodenaikahinnoiteltuja että seisonta-ajallisia vakuutustuotteita. Tuotteet ovat räätälöitävissä moottoripyöräilijän ajokauden pituuden ja yksilöllisten tarpeiden mukaan. Esimerkiksi pysäköintiturva ei ole välttämättä tarpeellinen maaseudulla ajettaessa. Moottoripyörän kaskovakuutuksiimme kuuluu automaattisesti Ifin hinaus- ja tiepalvelu, joka auttaa motoristeja 24/7 tien päällä.