Suomalaisten järjestys vaihtui Haljalan ollessa nopeampi

Hermanni Haljala nosti perjantain jälkeen sijoitustaan yleiskilpailussa, ollen 19:sta, sekä luokassa E1, ajaen kuudenneksi. Päivä sisälsi kuitenkin odottamatonta ohjelmaa.

Hermanni Haljala. Kuva Cristiano Morello.

Hermanni Haljala. Kuva Cristiano Morello.

– Toisen kierroksen enduroerikoiskokeella jarrutin mutkaan, jossa urassa ollut kivi löi jarrupolkimen jumiin. Yritin hakata sitä irtoamaan, tuloksetta ja jouduin ajamaan erikoiskokeen jarru päällä. Pyörä liikkui ainoastaan 2 ja 3 vaihteella, jonka seurauksena kytkin alkoi haista ja moottori myös kuumeni, kuitenkin kestäen huoltoon saakka, jossa vika saatiin korjattua. Toiseksi viimeisellä erikoiskokeella kaaduin ajaessa viettävää rinteen reunaa, josta putosin sellaiseen jontkaan. Jouduin hakemaan uutta vauhtia päästäkseni takaisin reitille, mutta siitä huolimatta tuli aivan käypänen aika sillekin pätkälle. Viikonloppu antoi uskoa siitä itselleni, että steppejä on otettu eteenpäin ja tyytyväinen olen tähän tässä vaiheessa kautta, Haljala iloitsi.

Kytönen pettynyt omaan suoritukseensa

Roni Kytönen ajoi lauantaina yleiskilpailun 24:ksi ja E1-luokassa seitsemänneksi. Jämsäläinen kellotti viisi ensimmäistä erikoiskoetta hyviä pätkäaikoja, mutta kaatui sen jälkeen rajusti ja satutti hieman olkapäätään tilanteessa.

Roni Kytönen. Kuva Dario Agrati.

Roni Kytönen. Kuva Dario Agrati.

– Aika väkisin joutui vauhtia tekemään jo sen aamupäivän ja nyt keväällä loukattu käsi ei ole vielä täysissä voimissa, mikä tekee ajamisesta epävarmaa. Kyllähän kuka tahansa pystyy kovaa ajamaan väkisin, mutta yleensä sitten lähtee jossain kohtaa. Loppupäivän oli pakko vältellä jo kaatumista, ettei satu pahemmin ja silloin vauhti ei vaan riitä mihinkään, pettynyt Kytönen kertoi.

Kytönen jatkaa Ruotsin osakilpailun jälkeen kahdeksantena MM-sarjassa ja kilpailee tulevana viikonloppuna Riihimäen SM-endurossa.

Junioreissa Ruotsille kolmoisvoitto, Puhakaisella edelleen haasteita

Albin Norrbin vei naapurimaamme jäsenten väliset, voittamalla Junioreiden GP-luokan. Axel Semb oli toinen ja perjantain nopein Max Ahlin kolmas.

Samuli Puhakainen paransi sijoitustaan, ajaen lauantaina 9:ksi, mutta oli vähäsanainen kilpailun loputtua.

– Ei ollut sitä, mitä parhaimmillaan tämä on. Nyt takaisin Suomeen ja seuraavana kilpailuna on viikon päästä Riihimäellä ajettava SM-osakilpailu, Puhakainen kertoi.

Samuli Puhakainen. Kuva Cristiano Morello.

Samuli Puhakainen. Kuva Cristiano Morellio

Juupaluoma kuudes

Kytönen Motorsportin Peetu Juupaluoma ajoi lauantaina kuudenneksi Junior1-luokassa. Junior-luokan yleiskilpailussa Juupaluoma oli yhdestoista. MM-sarjassa Husqvarna-kuljettaja jatkaa Junior1-luokassa kuudentena ja Junior-luokassa sijalla 12.

– Kohtalainen päivä tänään. Aamu alkoi hyvin, mutta sitten hajosi iskarista jousi toisella kierroksella ja yritin rimpuilla kaksi pätkää huoltoon, jossa vaihdettiin iskari. Sen jälkeen meni pari pätkää, että sain uuden iskarin säätöihin ja loppu tulikin ihan hyvin, Juupaluoma kertoi.

Puotsaari ja Mäkinen joutuivat keskeyttämään

– Päivästä ei ole paljoa kerrottavaa. Sama outo olo jatkui aamulla. Todella väsynyt, vaisu ja päässä vaan jumitti. Ajoin kaksi pätkää, mutta endurotestin jälkeen tunsin, että kaikki ei ole hyvin. Voimia ei ole yhtään ja puolet pätkästä tuli ihan pumppailtua. Yhden siirtymän vielä ajoin, mutta oli parempi jättää leikki kesken, ettei riko itseään. En tiedä olenko tulossa kipeäksi, mutta Heinolasta ei ole ainakaan vielä palauduttu. Nyt vain katseet kohti ensi viikonlopun SM-kisaa, johon koitetaan palautua ja keskitetään sinne kaikki voimat, Viivi Mäkinen totesi.

– En tiedä mikä on miehessä vikana, mutta ei pystynyt tänäänkään ajamaan. Pitää katsoa, jos Suomessa käyn urheilulääkärillä tutkittavana, että jos löytyy jotain missä vika voisi olla. Pätkällä ei tule hiki ja tuntuu ettei sykkeetkään nouse ja ajosta ei tule yhtään mitään. Koko ajan tilanteita ja vauhtia ei ole yhtään, kun ei yksinkertaisesti jaksa ajaa. Aika turhautunut olo, kun koko kisa meni ihan vihkoon, mutta toivotaan, että päästään Riihimäelle täydessä kunnossa, Puotsaari kertoi.

Kilpailukausi jatkuu jo ensi viikonloppuna Riihimäellä ajettavalla enduron SM-osakilpailulla. MM-sarja puolestaan jatkuu Slovakian Gelnicassa 30.6-2.7.2023

Tulokset, lauantai:

Enduron MM-sarja, 4. osakilpailu, Skövde, Ruotsi, 2. ajopäivä 11/11 erikoiskoetta

Enduro GP

1) Steve Holcombe, GBR, Beta 1.29.59,33 2) Brad Freeman, GBR, Beta +7,83 3) Nathan Watson, GBR, Honda +22,37... 19) Hermanni Haljala, FIN, Beta + 4.11,18... 24) Roni Kytönen, FIN, Honda +4.37,40

E1

1) Theophile Espinasse, FRA, Beta 1.31.19,26 2) Zachary Pichon, FRA, Sherco +14,32 3) Jamie MCCanney, GBR, Husqvarna +51,58...6) Hermanni Haljala, FIN, Beta +2.51,25 7) Roni Kytönen, FIN, Honda +3.17,47

E-Juniorit

1) Albin Norrbin, SWE, Fantic 1.30.45,35 2) Axel Semb, SWE, Husqvarna +59,51 3) Max Ahlin, SWE, KTM +1.02,79...9) Samuli Puhakainen, FIN, Beta +5.13,41...11) Peetu Juupaluoma, FIN, Husqvarna 5.49,59