Sovellus ali appi antaa moottoripyörän kuljettajille olennaisen säätiedon koko matkalle. Appin on ottemassa käyttöön yksi merkittävimmistä kansainvälisistä moottoripyörävalmistajista. Tieto uudesta sovelluksesta julkistettiin eilen keskiviikkona.

Yksityiskohtaista säätietoa motoristille koko reitiltä

P3, joka on ajoneuvojen tietoviihdejärjestelmien kehittäjä ja Vaisalan Xweather-palvelu yrityksille suunnatun globaalin säädatan ja karttapalveluratkaisujen kehittäjä, kertoivat yhteistyöstään uuden sääsovelluksen luomisesta moottoripyöräilijöiden käyttöön.

P3 kehitti sovelluksen suurelle kansainväliselle moottoripyörävalmistajalle, joka on parhaillaan ottamassa sitä käyttöön. Appi on seurausta Xweatherin liittymärajapintojen integroinnista Android Automotive OS:ään. Uusi sääsovellus liittyy P3:n Sparq OS IVI -sovellusalustaan.

Uusi sovellus erittäin yksityiskohtaista tietoa sääolosuhteista moottoripyöräilijöiden tarpeet huomioiden. Lämpötilojen ja sadetilanteen sekä ennusteen lisäksi sovellus kertoo tuulen nopeuden ja intensiteetin.

Ainoana laatuaan se antaa kuljettajalle tiedon sääolosuhteista koko matkan mitalle jatkuvasti. Tämä tekee appista paljon käytännöllisemmän kuin muuten olisi mahdollista perinteisten sääsovellusten osalta, jotka tuottavat vain peräkkäistä pikatietodataa pisteestä pisteeseen tai kaupungista kaupunkiin.

Xweatherin mahdollistama yksityiskohtainen tieto on erityisen tärkeää moottoripyöräilijöille, joiden kaksipyöräinen kulkuneuvo on alttiimpi sääolosuhteille kuin kanssamatkusajien metalliset nelipyöräiset kulkuvälineet.

Motoristi saa ajantasaisen ja dynaamisen sääennusteen, jonka data kuvaa olosuhteita sitä mukaa kuin he ajavat eteenpäin. Lähdöstä maaliin saakka keskeytymättä. Sovellus on jopa riittävän älykäs tallentamaan matkan keskinopeuden ja tarjoaa neuvoja miten toimia ympäröivien sääolosuhteiden kanssa.

P3:n tiedotteessa ei kerrottu, mistä kansainvälisestä moottoripyörävalmistajasta on kyse eikä myöskään sitä, milloin tämä julkistaa tiedon siitä, että on ottanut P3:n ja Vaisala Xweatherin kehittämän sovelluksen käyttöön pyörissään. Jostain syystä toimituksen ajatus liikkuu Itävaltaan ja Mattighofenin suuntaan. 

Koska sovellus on liitetty Androidin autokäyttöjärjestelmään, niin se ei tulle sovelluskauppaan, vaan ainoastaan niihin moottoripyöriin, jotka tukevat Android Automotive OS:ää.

Lisätietoja asiasta: P3:n osalta täältä ja Vaisala Xweatherin osalta täältä.

P3:n ja Vaisalan Xweatherin visualisointia.

P3:n ja Vaisalan Xweatherin visualisointia prätkän mittaristossa.

Vaisalan Xweather tarkoitettu jatkojalostukseen

Vaisalasta sen verran, että se julkisti yritys- ja sovelluskehitykseen tarkoitetut Xweather-palvelut sää- ja ympäristötiedon käytön helpottamiseksi viime vuoden syyskuussa.

Tässä suora lainaus Vaisalan tiedotteesta 29.9.2023:

"Vaisala julkistaa reaaliaikaista, hyperlokaalia sää- ja ilmastodataa tarjoavat Xweather-palvelut yrityksille ja sovelluskehittäjille. Xweatherin avulla voidaan ennakoida esimerkiksi ukkosen sytyttämiä maastopaloja ja huonon kelin aiheuttamia liikenneonnettomuuksia. Edistyksellisten koneoppimismallien ja älykkäiden antureiden ansiosta Xweather tarjoaa huipputarkkaa dataa ja ympäristötietoon perustuvaa päätöksenteon tukea.

Vaisala, maailman johtava sään, ympäristön ja teollisuuden mittausratkaisuja tarjoava yritys, julkaisee Xweather-palvelut. Xweather on johtava sääennuste- ja säähavainnointipalvelu, joka yhdistää älykkäitä antureita ja ohjelmistoja sekä hyödyntää viimeisimpiä tekoälyn ja koneoppimisen teknologioita. Xweather tarjoaa ennennäkemättömän määrän ympäristötietoa muun muassa teiden kunnosta, ilmanlaadusta, helleaalloista ja salamahavainnoista."