Matias Vesterisen, 21, kolme edellistä kilpailukautta ovat olleet varsin erilaisia toisiinsa nähden. Vuoteen 2021 hän suuntasi tuttuun tapaan ulkomaan leirityksien pohjalta ja ajoi kauden aikana SM-sarjan lisäksi kansainvälisiä kilpailuja. Vuosi 2022 sujui puolestaan käytännössä alusta loppuun varusmiespalvelusta suorittaen. Ulkomaan treenejä ei ollut ja muutenkin ”intistä” oli vaikea päästä vapaille harjoittelemaan, jopa SM-osakilpailuihin. Kesään mahtui myös sairastelua. Ruokolahtelainen ajoharjoitteli todella vähän ja oli mukana ainoastaan kolmessa osakilpailussa kuudesta sijoittuen SM-sarjassa 14:ksi.

Tuorein henkilökohtainen SM-kausi päättyi viime sunnuntaina Orimattilassa, minkä jälkeen Vesterinen pääsi nauttimaan jo uransa neljännestä aikuisten SM-mitalista - tällä kertaa hopeasta Heinolan Moottorikerhon Sampo Rainion viedessä MX2-luokan mestaruuden. Kaudella 2018 Vesterinen juhli junioreiden MXJ-luokan Suomen Cup -mestaruutta voitettuaan kaikki ajamansa erät.

Aiemmin motocrossin tosissaan panostanut Vesterinen on tehnyt päivätöitä vain ajoittain, mutta tänä vuonna arki on sujunut maanantaista torstaihin kaivinkoneenkuljettajana pitkinä työpäivinä iltapäiväkuuteen saakka. Se on rajoittanut mahdollisuuksia ajoharjoitteluun, ja tunteja pyörän päällä kertyi kesäkauden aikana kilpailut mukaan lukien viitisenkymmentä. 150 tuntia olisi lähempänä optimaalista määrää. Ulkomailla Vesterinen ei harjoitellut eikä kilpaillut.

SM-sarjan lopputulos oli Vesterisen kannalta hyvä, vaikka sisimmässään Imatran Moottorikerhon edustaja onkin riemuissaan vain voitoista ja mestaruuksista.

- Maanantaina olin jälleen kaivinkonetta ajamassa, joten normaalia arkea. Aiempaan verrattuna se on mielekkäämpää ja parempaa puuhaa kuin kaivaa lapiolla. SM-hopea on ihan hyvä saavutus siihen nähden, kuinka vähän loppujen lopuksi ajoin kauden aikana. Ensimmäinen SM-osakisa oli todella vaikea, koska käteni puutuivat treenien vähyyden ja kisaamattomuuden takia. Toisaalta käteni puutuivat muutenkin koko kauden ajan, kun yleensä ”vaiva” häviää kisojen myötä. Kesään mahtui myös yksi osakisavoitto ja kakkos- ja kolmossijoja, Team Motopalvelun KTM-kuljettaja Vesterinen kertaa vuottaan.

Yllätysvoitto Karkkilassa

Vesterinen ei ole koskaan ollut lumiolosuhteiden kuljettaja eikä endurokaan ole houkutellut, vaikka useampikin motocrosskuljettaja sitäkin harrastelee etenkin talvella. Viime talvena Vesterinen kävi kuitenkin poikkeuksellisesti ajamassa crossia nastarenkailla, toki hän myös harjoitteli Imatran sisäradalla.

- Oli viime kauden jälkeen selvää, että ajan kisaa tänä vuonna, vaikka se kausi oli tulosten puolesta heikko ja meni armeijassa. Minun oli pakko aloittaa työt tänä vuonna ja olen vieläpä työskennellyt Vantaalla enkä kotimaisemissa Ruokolahden tai Imatran suunnalla. Tavoitteeni oli ajaa ainakin jollain tasolla, ja yllättävän hyvin meni, Vesterinen juttelee.

- En silti tiedä, miksi voitin Karkkilassa. Se oli yllätys. Kävin sillä viikolla ajamassa kovalla radalla, mutta siitä ei tullut yhtään mitään. Kisassa kuitenkin kulki kovalla saviradalla.

Kuusiosainen SM-sarja päättyi Orimattilassa sunnuntaina. Rainion mestaruus oli aikalailla varma jo etukäteen ,ja hän varmistikin tittelin jo ensimmäisessä erässä. Vesterinen ja Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen sen sijaan väänsivät SM-hopeasta.

Vesterinen oli sarjassa toisena ja Nieminen kolmantena myös ensimmäisen erän jälkeen, vaikka isäntäseuran Nieminen ajoikin toiseksi ja Vesterinen kolmanneksi. Kakkoserän MX2-luokka veti yhdessä osanottajapulasta kärsineen MX1-luokan kanssa. Vesterinen onnistui hyvin, kun Niemisellä oli puolestaan ongelmia pyöränsä kanssa starttipuomilla ja hän pääsi liikkeelle vasta kaukana muiden perässä. Vesterinen oli maalissa viides, toiseksi paras MX2-kuljettaja. Nieminen sijoittui 13:ksi. Näin monivuotisesta kamppailuparista Vesteriselle tuli siis SM-hopeaa ja Niemiselle SM-pronssia.

MX1-luokan Suomen mestaruuden voitti Tampereen Motocrossin Jere Haavisto. Naisten mestaruuden vei Hyvinkään Moottorikerhon Hanna Mertsalmi ja 125-kuutioisten pyörien MX125-luokan tittelin otti Lohjan Seudun Moottorikerhon Kasimir Hindersson. Jo lauantaina päättyneen, alle 15-vuotiaiden ajajien MXC/A-luokan Suomen mestariksi ajoi Siilinjärven Vesan Vilho Vehviläinen.

Kolmepuolikkaan satulaan

Vesterisen kuluva kausi ei ole vielä aivan päättynyt. Vantaalla järjestetään kerhojoukkueiden SM-kilpailu viikonloppuna 23.-24. syyskuuta, jolloin Vesterinen pukee Imatran Moottorikerhon edustusasun ylleen. Hänet nähdään myös korona-ajan jälkeen paluun tekevässä Tampere Supercross -kilpailussa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen sisätiloissa 10.-11. marraskuuta.

Viime kaudet Vesterinen on kilpaillut MX2-luokan pyörällä, eli 250-kuutioisella nelitahtisella, mutta ainakin Tampereella hän ajaa pääluokassa ja todennäköisesti KTM:n 350-kuutioisella nelitahtisella. Ei siis MX1-luokassa tavallisesti nähtävällä 450-kuutioisella, vaan ”välikoon” pyörällä, joka sekin on Vesteriselle uusi tuttavuus.

- Voitin Tampereen ”superissa” pikkuluokan 2019, mutta nyt on hienoa päästä ajamaan pääluokkaan. En ole ikinä ajanut kisaa nelipuolikkaalla, ja katsotaan, miten kolmepuolikas sattuu sopimaan käteen. Se voi olla hyvä pyörä kahden muun välistä, koska olen kevyt kuski, kuten kolmepuolikas pyöränä. Se voi sopia hyvin ajotyyliini, Vesterinen pohtii.

- Ensi vuodesta en vielä sano muuta kuin, että ajan ja jatkan KTM:llä sekä Team Motopalvelun kuljettajana. Miksi sitä parasta yhdistelmää vaihtaisi? Tänä vuonna oli rento meininki ja tykkäsin ajaa. Entinen kisakumppanini ”Allu” (Aleksi) Kurvinen oli mekaanikkonani kisoissa ja välillä treeneissäkin. Oli hauskaa touhuta yhdessä.

Ja jos joku ihmettelee, miksi Vesterisen kohdalla tuloksissa lukee pyörämerkkinä KTM Laverda, on kyseessä vain inhimillinen virhe.

- Kerran kisaan ilmoittautuessa valitsin vahingossa Laverdan, ja sinnehän se jäi tuloksiin pyörimään, Vesterinen naureskelee.

Tulokset

MX2-luokka, SM-osakilpailu 6/6, Orimattila, sunnuntai 10.9.2023

MX2, yhteistulos:
1. Sampo Rainio, HeMK, KTM, 43 pistettä
2. Matias Vesterinen, IMK, KTM, Team Motopalvelu, 36p.
3. Aaro Menna, TMK, Honda, 33p.
4. Mauno Nieminen, OriMK, Husqvarna, 30p.
5. Arttu Sihvonen, ASMP, Yamaha, 29p.

Kaikki tulokset täältä

MX2, SM-loppupisteet:
1. Sampo Rainio, HeMK, KTM, 305 pistettä
2. Matias Vesterinen, IMK, KTM, Team Motopalvelu, 253p.
3. Mauno Nieminen, OriMK, Husqvarna, 240p.
4. Nico Stenberg, SiMK, KTM, 191p.
5. Hermanni Koskinen, TMK, Yamaha, 187p.

Kaikki SM-loppupisteet löydät täältä.