Uusiseelantilainen Leslie Harris elää edelleen nopeasti, mutta ei aio kuolla nuorena. Aimmin tänä vuonna – kolme viikkoa ennen 98:ä syntymäpäiväändsä Les kisasi Pukekohen 43:lla Classic Motorcycle Festivaalilla Aucklandissa. Se teki hänestä maailman vanhimman edelleen moottoripyörällä kilpaa-ajavan kisakuskin.

Les ajoi kilpaa vanhimman poikansa Rodin (ikä 64 v.) ja 21-vuotiaan pojantyttärensä Olivian kanssa. He kaikki osallistuivat Regularity-kisaan, jonka tarkoituksena on säilyttää kierroksesta toiseen mahdollisimman sama aika.

– Yhdenmukainen tai tasalaatuinen kierrosaika on olennainen elementti kaikessa moottoriurheilussa, se antaa mahdollisuuden kisatiimeille paremmin kontrolloida polttoaineen ja ajoneuvojen kulumista, selvitti Lesin poika Tim. – Se on taito, jonka oppiminen vie vuosia ilman moderneita ajanottolaitteita.

Les haastattelusa.

Les haastattelusa.

 

Les oli aiemmin voittanut tämän tapahtuman vuonna 2019, 93-vuotiaana. Sittemmin hänen osalleen koitui monia takaiskuja, jotka estivät häntä kilpailemasta ennen kuin vasta tänä vuonna.

Ensinnäkin hänen lonkkansa uusittiin pian vuoden 2019 voiton jälkeen, mikä piti hänet poissa radalta useiden kuukausien ajan. 2020 Classic Festivaalilla hän yritti puolustaa titteliään, mutta valitettavasti loukkaantui ja mursi kuusi kylkiluutaan. Mies kuitenkin onneksi toipui kärsimättä mitään pysyvää vahinkoa, mutta sen jälkeen tapahtumia ei järjestetty kahteen vuoteen koronan vuoksi.

Siten Pukekohe Park Raceway 2023 oli erityisen tärkeä tapahtuma miehelle, koska oli pitkä aika siitä, kun hän oli pystynyt kilpailemaan, mutta myös siksi, että hän ajoi kilpaa perheenjäsenensä vierellään ensi kertaa! Samalla tämä oli viimeinen kerta, kun kisa järjestettiin tällä historiallisella radalla, koska se on nyttemmin myyty.

Les ajoi aarteellaan, 175 cc BSA Bantamillaa, joka pystyy miltei 130 km/h huippunopeuteen. Mies oli kisassa lopulta neljäs. Olivia kisasi ensi kertaa yhdellä Lesin BSA Bantameista ja sijoittui 21. ja Rod puolestaan kahdeksanneksi.

Les on ajanut kilpaa Uudessa Seelannissa vuodesta 1953 lähtien, eli 70 vuoden ajan! Tim kuvaa isäänsä "hyvin aktiiviseksi" ja "eräänlaiseksi anomaliaksi" ikäisekseen.

Isoisä ajaa kilpaa edelleen, ja aikoo tehdä sitä niin kauan kuin saa nostettua jalkansa pyörän yli.

– Hänen intohimonsa on kisata klassisilla BSA Bantameillaan missä tahansa kisassa, mihin hän voi mennä mukaan. Nytkin hän on kiireinen rakentaessaan pyöräänsä seuraavaan kisaan.

Kuten Les sanoo: "En ole vielä loppu. Minun ei tarvitse lähteä."

Hän aikoo myös osallistua muihin kisoihin tänä vuonna, ja odottaa innolla helmikuussa 2024 järjestettävää 44th Classic Festivaalia, joka järjestetään uudessa paikassa, Manfeild Circuit Chris Amonilla, Feildingissä.

Lähde: Guinnessin ennätysten kirja. Leslien ennätysajosta kertovan videon voit katsoa myös täällä.