Sähkömoottoripyörä Vergen erikoisuus on takapyörän vanteeseen rakennettu moottori. Ratkaisu on poikkeuksellinen, yleensä sähkömoottoripyörissä ja -mopoissa moottori on joko perinteisen moottorin paikalla tai takapyörän navan yhteydessä.

Ratkaisun tekee – asia, jota emme ole tulleet ajatelleeksi – mielenkiintoiseksi kysymys siitä, miten takarengas vaihdetaan. Sillä epäilemättä rengasrikko on sähköprätkille aivan yhtä mahdollinen tapahtuma kuin bensakäyttöisillekin pyörille, ja joka tapauksessa kilometrit kuluttavat aikanaan joka renkaan loppuun.

Oheisella videolla on nähtävissä Vergen renkaanvaihdon prosessi. Varsinaisen vanneosan irroittaminen vaatii kärsivällisyyttä. Operaatio lienee vaikea suorittaa tien päällä, sillä pyörässä ei ole keskiseisontatukea, ja videollakin avuksi käytetään ulkoista tunkkia takapyörän ilmaan nostamiseksi.

Myös tarvittava työkalurepertuaari on melkoinen momenttiavaimineen ja kierrelukitusliimoineen.

Lopulta matalaprofiilisen vanteen voi vetää ulos.

Lopulta matalaprofiilisen vanteen voi vetää ulos.

Koska takapyörän rakenne on poikkeuksellinen, irroitetaan ensi suojarakenteet, ja sitten renkaan vanteen lukitusruuvit, joita lienee kolmisenkymmentä. Monta niitä ainakin on. Sitten vedetään latuskainen varsinainen vanne renkaineen irti, ja siirrytään vaihdattamaan rengas. Sama operaatio käänteisessä järjestyksessä, ja vaihto-operaatio on valmis.

Käytännössä jos rengas puhkeaa ajossa, lienee helpompaa vain käyttää (kamelingöntsä-, eli) matopaikkasarjaa tai paikkasprayta tai tilata auto hakemaan pyörä pois tien päältä.

Omalla tavallaan renkaan vaihtoprosessi on selkeä, vain kärsivällisyyttä vaativa, kuten oheinen video kertoo. Voit katsoa sen myös täällä.

 

Aiheesta aiemmin:

PERJANTAI 28.7.2023 11:03

Motouutiset koeajaa: Verge TS Pro – suomalaiskeksintöön perustuva sähköprätkä – tämä yllättävä piirre kiinnostaa