Triumph Motorcycles on saanut selville totuuden myytistä, jonka mukaan Elvis Presley olisi antanut aikanaan vuonna 1965 huippuluokan moottoripyörälahjan jokaiselle hänen Memphisin Mafiana tunnetun ystävä- ja avustajajoukkonsa jäsenelle. Triumphin mukaan myytti on totta, ja sitä vahvistavat mm. Elviksen allekirjoittamat shekit. Vastaus toiseen kysymykseen on haastavampi.

Alkuperäiset shekit löytyivät Gracelandin arkistoista, ja Elvis on itse henkilökohtaisesti allekirjoittanut ne. Myös Elviksen läheisen ystävän, Jerry Schillingin, muistikuvan mukaan voidaan todistaa, että mies osti yhdeksän Triumph-moottoripyörää voidakseen ajella lähimpien ystäviensä kanssa Los Angelesin kukkuloilla.

Elvis 'Stay away Joe' -elokuvassa.

Elvis 'Stay away Joe' -elokuvassa.

Elvis Presley oli aikamme suurin musiikkilegenda ja kulttuurinen ikoni. Myyvä sooloartisti ja lisäksi menestynyt elokuvatähti, jonka filmografiaan kuuluu kaikkiaan 31 Hollywood-elokuvaa.

Mies oli myös innokas motoristi, kuten lukijamme varmaan tietävätkin. Hän ajoi moottoripyörällä myös useissa elokuvissaan, esimerkiksi punahopeisella Triumph 650 Bonneville "Desert Sledillä" vuoden 1969 komedia-westernissä "Stay away, Joe".

Kohtaaminen teki vaikutuksen

Mutta Elviksen kohtaaminen Triumph-moottoripyörien kanssa tapahtui jo vuosia aiemmin. 1965 Elvis oli ollut mukana Samuel Goldwyn Studios'in "Frankie and Johnny" -musikaalissa. Pitäessään lomaa elokuvanteosta mies oli viettänyt aikaansa ystäviensä, Memphisin Mafian kanssa, Bel Airin kodissaan.

Tällöin Jerry Schilling osti itselleen uuden Triumph T120 650 Bonnevillen Robertson & Sons'ilta Santa Monica Boulevardilta Los Angelesista. Kun hän toi pyörän kotiin, Elvis pyysi lupaa saada ajaa sillä Bel Airin naapurustossa. Elvis innostui pyörästä niin paljon, että käski kuljetuspäällikköään Alan Fortisia tilaamaan "yhden jokaiselle kaverille, mutta sen pitää tapahtua tänä iltana".

Robertson & Sons onnistui toimittamaan seitsemän pyörää sinä iltana. Sekoituksen 650 TR6:sia ja tehokkaampia kahden kaasuttimen 650 T120-malleja.

Miehet ajoivat ympäri Bel Airia myöhään iltaan ja lopettivat vasta, kun naapurit valittivat asiasta poliisille. Loput pyörät saapuivat kaksi päivää myöhemmin. Siten yhdeksikkö ajeli elokuvanteolta jäävällä ajalla pitkin Pacific Coastia yhdessä.

– Elvis rakasti ajamista, ja tiesin sen, kun hän näki uuden Bonnevilleni ja halusi kokeilla sitä. Kun hän oli ajanut, hän halusi, että joka kaverilla olisi yksi sellainen, jotta voisimme ajaa niillä yhdessä, Jerry Schilling muistelee.

Missä pyörät ovat?

Jerry Schilling ajamassa Triumphillaan.

Jerry Schilling ajamassa Triumphillaan.

Pyörät ovat sittemmin hävinneet maailman tuuliin ja tässä tullaankin toiseen kysymykseen: Triumph haluaisi selvittää, mitä pyörille on tapahtunut kesän 65 jälkeen?

Triumphin tutkijat ovat innokkaita kuulemaan asiasta jokaiselta, jolla vähänkään on tietoa siitä, mitä yhdellekään näistä pyöristä on sittemmin tapahtunut. Toivotaankin, että Triumphin ja Elviksen faniyhteisöjen avulla saadaan selvitettyä historian hämärään hävinneiden pyörien kohtalo.

Jos sinulla sattumalta on asiaan liittyvää tietoa, niin ota yhteyttä osoitteeseen elvistriumph@triumphmotorcycles.com.

Elviksen allekirjoittamat shekit, joilla hän maksoi Memphiksen Mafialle lahjoittamansa 9 moottoripyörää.

Elviksen allekirjoittamat shekit, joilla hän maksoi Memphiksen Mafialle lahjoittamansa 9 moottoripyörää.

Kustomoitu Trumppa ja Les Paul -kitara myyntiin

Triumph ja Elvis Presley Enterprises ovat vanhan yhteistyön kunniaksi teettäneet ainoan laatuaan kustomoidun moottoripyörän, joka myydään hyväntekeväisyyteen.

Kyseessä on uusi Triumph T120 -malli, jonka on kustomoinut J. Daar ja joka on saanut innoituksensa Memphisin Mafian pyöristä ja 1968 Stay Away Joe Desert Sledistä samoin kuin Elviksen ikonisimmasta 1968 Comeback Special - logosta.

Pyörä paljastettiin 2023 Barber Vintage Motorcycle festivaalilla Birminghamissa Alabamassa. Se oli näytillä siellä rinta rinnan alkuperäisen 1965 Bonnevillen kanssa. Se edusti samaa sukupolven pyörää, kuin mitä Elvis aikanaan osti. Pyörä oli lainassa Barber Motorsports Museum'ilta.

Näytillä oli myös ainoa laatuan Gibsonin lahjoittama Les Paul -kitara, joka oli kustomoitu sopimaan T120 Bonnevillen kanssa. 68 Comeback Specialia varten Elvis harjoitteli Les Paulilla, jonka sittemmin lahjoitti kokilleen. Kitaran väriskeema on sama kuin kustomoidun pyörän, punaista, hopeaa ja kultaa.

Barber Vintage Motorcycle festivaalilla näytillä olleet kustomoitu ja hyväntekeväisyyteen myytävä uusi T120 Triumph sekä vuosimallin 1965 Bonneville.

Barber Vintage Motorcycle festivaalilla näytillä olleet kustomoitu ja hyväntekeväisyyteen myytävä uusi T120 Triumph sekä vuosimallin 1965 Bonneville.

Pyörä ja kitara on lahjoitettu Elviksen hyväntekeväisyyssäätiölle, joka myynee ne ja antaa rahat hyväksikäytettyjen lasten ja heidän perheidensä auttamiseen erikoistuneelle Memphisissä toimivalle Goodwill Homes'ille.

Lähde: Motorsports Newswire.

Aiheesta aiemmin:

LAUANTAI 24.6.2023 10:38

Myynnissä: Rockin Kuninkaan viimeinen Harrikka – mukana seuraa yksi vaikea ongelma

MAANANTAI 29.5.2023 09:02

Rockin Kuninkaan viimeisen Harrikan hehku hiipui, vai jäikö se kytemään?

TIISTAI 14.1.2020 12:28

"Harmittaako?", kysellään kaverilta, joka kerran omisti Elvikselle kuuluneen 800 000 dollarin arvoisen Harleyn

MAANANTAI 12.8.2019 10:03

Tuleeko Elvis Presleylle kuuluneesta Harrikasta kallein koskaan myyty moottoripyörä? Hinta noussee yli 1,5 miljoonan euron