Erno Kostamolla on takanaan huikea kausi katuratakilpailujen Superbike-luokassa, kun IRRC-katuratasarjan yksittäisten kilpailujen ja Imatranajon voittojen ohella joensuulainen on osallistunut kahteen lajin tunnetuimpaan kilpailuun, Mansaaren TT -ajoon ja North West 200:n.

Kausi huipentuu Kiinassa 17.-18. marraskuuta ajettavaan Macaon GP:hen, kilpailuun jonka Kostamo viime vuonna voitti. Viime vuonna koko Macaon kilpailutapahtuma oli yhden erittäin tiiivistahtisen viikonlopun mittainen, mutta tänä vuonna kilpailut on jaettu kahdelle peräkkäiselle viikonlopulle. Ensimmäisenä viikonloppuna kilpailevat Kiinan kansalliset autoluokat ja toisena viikonloppuna ajavat Formula 3 -autot, GT Cup ajaa MM-sarjan viimeisen osakilpailun ja silloin radalla nähdään myös Superbike-luokan moottoripyörät, mukana Suomen Erno Kostamo.

Macaon voittaja 2022.

Macaon voittaja 2022.

 

– Se yhden viikonlopun aikataulu oli niin tiukka, ettei siinä ollut aikaa kolareihin eikä radanpuhdistusjuttuihin, mutta nyt aikataulu on onneksi väljempi.

Erilaisia PR-tilaisuuksia on viime vuoden Superbike-luokan voittajalle luvassa jo ennen ensimmäistä kilpailuviikonloppua, ja siksi Kostamo lähtikin jo tiistaina 7. marraskuuta Suomesta kohti Macaota. Kaiken kaikkiaan matkalle tulee mittaa tasan kaksi viikkoa.

– Totutellaan ensin aikaeroon. Erilaisia kissanristiäisiä on viime vuoden voiton ansiosta luvassa vähän aiempaa enemmän, joten luppoaikaa ei hirveesti ole luvassa.

Ensimmäisen viikonlopun jälkeen on vuorossa pyörän viimeistelyä ja kilpailukatsastukset, ennen kuin päästään tositoimiin. Superbike-luokan aika-ajot ajetaan perjantaina 17. marraskuuta klo 8.00 aamulla paikallista aikaa. Seuraavana päivänä herätys on vieläkin aikaisemmin, kun warm up -ajetaan jo 7.40 ja itse Superbike-luokan kisa käynnistyy kello 8.30.

Vuoden 2022 Macaon voittajat.

Vuoden 2022 Macaon voittajat.

Erno Kostamo ajaa Macaossa saksalaisen Zero Up Racing Team by Penz13 -tiimin riveissä, mutta yhteistyöhön kuuluu että Kostamo käyttää Macaossa omaa tuttua kilpapyöräänsä ja myös tutut omat mekaanikot matkaavat kuljettajan mukana paikalle. Lisäksi paikalla on tietysti tiimipäällikkö Rico Penzkofer.

Tähänastiseen kauteen Kostamo on enemmän kuin tyytyväinen.

– Kausi on männy hyvin tähän asti, suunnitelmien mukkaan ja ylikin odotusten. Viime kauden voitosta huolimatta nollataan se menestys ja lähetään järki piässä kahtomaan mihin se oma vauhti tällä kertaa riittää.

Macaon katurata on koko matkaltaan ympäröity teräskaiteilla, ja siihen pitää suhtautua kunnioituksella.

– Männään tekemään se suoritus mihin se oma vauhti sinä päivänä riittää, viime vuonna se riitti voittoon. Ei ole sanottua että vauhti nyt riittää samaan.

Kostamo kunnioittaa Jarno Saarisen uraa ajamalla Jarnon kypärän väreissä

Erno Kostamon kypärä.

Erno Kostamon kypärä.

Kostamolle tämä on jo neljäs osallistuminen Macaon GP -kisaan, joten voidaan puhua jo perinteestä. Kostamo on itsekin luonut tapahtumaan perinteen, joka jatkuu myös tänä vuonna. Kyseessä on kilpailussa käytettävän kypärän erikoisväritys.

– Viime vuonna ajoin Eero ”Iekki” Hyvärisen kypärän väreillä, millä kunnioitin Iekin kilpailumenestystä Macaossa. Tänä vuonna kypärä on maalattu Jarno Saarisen punavalkoisiin väreihin, onhan Jarno yksi esikuvistani kilparadoilla. Samalla tämä kunnioittaa sitä, että Jarno Saarisen kuolemasta tuli tänä vuonna kuluneeksi tasan 50 vuotta.

Erno Kostamo on 32-vuotias kilpakuljettaja, jolla on menossa jo 20. kilpailukausi kaksipyöräisillä. Asfalttiratojen lisäksi hän on ehtinyt kilpailla myös enduroilla. Ratamoottoripyöräilystä Kostamo siirtyi kilpailemaan katuradoille kaudella 2016. Sarjana on ollut IRRC eli International Road Racing Championship, mutta sen lisäksi hän on kilpaillut kahdessa maailman arvostetuimmassa katuratakisassa, eli Mansaaren TT:ssä ja North West 200:ssa. Viime kauden Kostamo päätti Macaon GP:ssä voittamalla sen pääluokka Superbiken ensimmäisenä pohjoismaisena kuljettajana.

Aiheesta aiemmin:

TIISTAI 19.9.2023 11:40

Kostamo pronssille Frohburgissa: Löysi ajamisen ilon – "Bemari parempi kuin koskaan"

PERJANTAI 15.9.2023 06:22

Erno Kostamo viikonloppuna IRRC-sarjan viimeisissä, Frohburgissa ajettavissa osakilpailuissa — Superbike-luokan podium realistinen tavoite

SUNNUNTAI 23.7.2023 21:16

Erno Kostamo teki sen taas: kolme voittoa putkeen Belgiassa, pronssia neljännestä kisasta – kaikki samana päivänä

MAANANTAI 5.6.2023 09:49

Erno Kostamo Mansaaren nopein tulokas Superbike -luokassa: "Jos ote herpaantuu, helähtää heti"

KESKIVIIKKO 10.5.2023 08:01

Katurataspesialisti Erno Kostamon valmistelut Mansaaren ajoihin loppusuoralla – viikonloppuna kisa Irlannissa

SUNNUNTAI 5.2.2023 08:35

Erno Kostamo tulevista Mansaaren kisoista: "Kaikki luulevat, että sinne mennään kylmiltään"

MAANANTAI 4.7.2022 13:31

Erno Kostamo vei Imatrajon pääluokan IRRC:n voitot ja pesi mm. 21-kertaisen Mansaaren ajon voittajan, Michael Dunlopin