Sekä ilma- että nestejäähdytyksessä on etunsa ja haittansa. Ilmajäähdytteisyys mahdollistaa kevyempien ja yksinkertaisempien rakenteiden toteuttamisen. Niissä on vähemmän komponentteja ja potentiaalisia rikkoutumisriskejä. Mutta kun tarvitaan suorituskykyä, niin nestejäähdytyksellä sähkömoottoripyörissäkin on helpompaa pitää komponentit oikeiden lämpötilarajojen sisällä. Se mahdollistaa maksimaalisen suorituskyvyn. 

Esimerkiksi Ducatin sähkömoottorisissa MotoE-MM-luokan kisapyörissä on kaksi nestejäähdytysjärjestelmää, joilla on erilliset pumput ja jäähdyttimet moottorin ja akkujen jäähdyttämiseen. Miksi? Tämä johtuu siitä, että niiden optimaaliset käyttölämpötilat ovat erilaiset. Akusto pitää pystyä pitämään viileämpänä kuin itse moottori. Kahdella eri jäähdytysjärjestelmällä pystytään hallitsemaan molempien lämpötilat, kertoo IDNMotoweek.

Tähän asti amerikkalainen sähkömoottoripyörävalmistaja Zero on pysytellyt ilmajäähdytyksessä, mutta nyt yritys on hakenut patenttia nestejäähdytteiselle moottorille, joka voisi viedä sen moottorit uudelle suoritustasolle. Siinä nesteellä täytetty jäähdytysvaippa on asennettuna staattorin ja ulomman kotelon välille. Jäähdytysvaipasta tulevan putkiston avulla johdetaan kuuma vesi pois ja tuodaan viileämpää tilalle.  Kuumuuden poistumista tehostetaan vaipan sisäpuolella olevien useiden kohoumien avulla, jotka aiheuttavat turbulenssia nesteessä.

Ulkoisesti järjestelmä on samannäköinen kuin bensiinimoottorissa: jäähdytin on etupyörän takapuolella, ja vesipumppu pitää nesteen kiertämässä jäähdyttimen ja moottorin välillä.

Akuston erillistä nestejäähdytystä patentti ei näyttäisi sisältävän.

Moottorin nestejäähdytyksen avulla Zero kuitenkin toivoo voivansa valmistaa sähkömoottoripyöriä, jotka olisivat tehokkaampia kuin sen nykyiset ilmajäähdytteiset versiot.

Aiheesta aiemmin:

KESKIVIIKKO 14.9.2022 09:32

Zero julkisti uuden täyssähköisen adventuremallin, DSR/X:n.

TORSTAI 11.11.2021 12:03

Motouutiset koeajaa: Zero SR/F – mitä annettavaa on sähkömoottoripyörällä?

KESKIVIIKKO 24.10.2018 08:41

Sähkö-mp-valmistaja Zerolta lisää tehoa ja pidempiä ajomatkoja latauksella vuodelle 2019