Ei yhteyttä. Kokeile Hätä-SOS satelliittipalvelua.

Ei yhteyttä. Kokeile Hätä-SOS satelliittipalvelua.

Vuosi sitten Apple toi uuden mullistavan, Emergy SOS via satellite (hätä-SOS satelliittipalvelu), turvapalvelun kaikkiin iPhone 14 -puhelimiin Kanadassa ja USA:ssa. Sittemmin palvelu on tullut myös tuoreempiin, iPhone 15 -puhelimiin kaikkiaan 16 eri maassa. 

Palvelu mahdollistaa ensiavun hälyyttämisen tekstiviestein silloin, kun ollaan matkapuhelin- ja Wifi-verkkojen ulkopuolella, kuten adventuremotoristit, vaeltajat ja vaikkapa marjastajat aina joskus. Jo tähän mennessä palvelu on säästänyt lukuisia ihmishenkiä.

iPhone: siirry ulos, ja suuntaa puhelin satelliittia kohti.

iPhone: siirry ulos, ja suuntaa puhelin satelliittia kohti. Puhelin näyttää, kun suunta on kohdillaan.

Palvelu oli ilmainen iPhone 14 ostajille vuoden hankintapäivästä lähtien, mutta marraskuun puolivälissä Apple ilmoitti, että ilmaisjaksoa on laajennettu kaksivuotiseksi olemassaoleville iPhone 14 -käyttäjille.

– Hätä-SOS satelliittipalvelu on auttanut pelastamaan ihmishenkiä ympäri maailman. Lähtien miehestä, joka pelastui, kun hänen autonsa putosi 120 metriä korkean kallion päältä Los Angelesissa, Italian Apenniineilla eksyneihin vaeltajiin, kuulemme jatkuvasti asiakkaistamme, jotka ovat kyenneet saamaan yhteyden hätäkeskukseen, kun se muuten ei olisi ollut mahdollista, totesi Applen iPhone-markkinoinnin varajohtaja Kaiann Drance

iPhone: mikä hätänä? Onko kyse sairastapauksesta, vai muusta avuntarpeesta?

iPhone: mikä hätänä? Onko kyse sairastapauksesta, vai muusta avuntarpeesta?

Jatkossa sekä iPhone 14 että 15-mallien omistajat voivat käyttää palvelua maksutta kahden vuoden ajan sen aktivoimisesta. 

Samalla Apple ilmoitti laajentavansa palvelua myös eri Autoliittojen, kuten Yhdysvaltain AAA:n maksulliseen Tiepalveluun. Suomessahan Autoliiton maksullinen Plusjäsenyys tuo apua mihin tahansa Suomessa ja kansainväisestikin. Mikäli on jäsenenä jossain vastaavassa palvelussa ja sattuu joutumaan yhteydettömillä taipaleilla teknisiin ongelmiin, Applen satelliittipalvelun kautta voi saada apua myös ajoneuvon teknisiin ongelmiin.

Palvelua käytetään iPhonen "Find My" appista (Etsi-sovellus). Sen avulla voi jakaa sijaintinsa satelliitin kautta sekä hätäensiapupalveluihin että perheelle ja ystäville.

iPhone: jos kyse on ajoneuvo-ongelmasta, appi kysyy, mikä ajoneuvossasi on vikana?

iPhone: jos kyse on ajoneuvo-ongelmasta, appi kysyy, mikä ajoneuvossasi on vikana?

Crash Detection eli kolaritunnistin voi tunnistaa auto- tai moottoripyöräonnettomuuden ja osaa automaattisesti hälyttää apua, vaikka käyttäjä olisi tajuttomana.

Hätä-SOS satelliittipalvelu on tätä kirjoitettaessa saatavilla seuraavissa maissa: Australia, Itävalta, Belgia, Kanada, Ranska, Saksa, Irlanti, Italia, Luxemburg, Alankomaat, Uusi-Seelanti, Portugali, Espanja, Sveitsi, Englanti ja Yhdysvallat. Se koskee seuraavia Applen puhelinmalleja: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, ja iPhone 14 Pro Max. Satelliittipalvelun hyödyntäminen edellyttää puhelinkäyttöjärjestelmän versiota iOS17.

Lähde: Apple.