Aarne "Aake" Mustonen voisi hyvin olla myös synonyymi sanoille talkoot ja vapaaehtoistyö. Miehen tekemät talkootunnit saavat vahvemmankin henkilön polvet notkahtamaan ja hatun nousemaan korkealle päästä. Vaikka mies on ollut vuosien aikana tekemässä, vaikka ja mitä, tunnetaan hänet varmasti parhaiten speedwayn eteen tehdystä työstä, niin Varkaudessa kuin koko valtakunnassa.

Ennen jutun tekoa Aake oli, kuinkas muuten, talkoohommissa Aki-Pekka Mustosen kanssa edustamassa Varkaus Racing Teamia (VRT) ja paistamassa makkaraa MLL:n tapahtumassa Varkauden uimahallilla.

Speedway-ura alkoi velipojan esimerkistä

Mustosen taival speedwayovaaleille vei velipoika Hessun (Veli-Heikki Mustonen) aloitettua ajamisen. Aake seurasi radan reunalle katsomaan ja pian kipinä puraisi myös nuorempaa Mustosta. Ensimmäisen kilpailunsa Aake ajoi kotiradallaan Varkaudessa 17.5.1983 SM-karsinnassa. Reilut 16-vuotta myöhemmin syyskuun 4. päivänä 1999 Mustonen ajoi uransa viimeisen kilpailun SM-liigaottelussa Pietarissa.

Uralla edustetut joukkueet olivat varkautelaiset Puumat, Ankkurit, Etanat ja Snails. Lete-tiimissä (TUL projekti) Mustonen toimi ajajavalmentajana. Lisäksi kokemusta karttui muutamasta maaratakilpailusta.

- Olin jo ennen ajouraa sekä sen aikana paljon talkoohommissa. Olin aina enemmän ehkä kallellaan tiimiä ja kerhoa kuin omaa ajouraa kohtaan. Koin tärkeäksi antaa ajomahdollisuuksia uusille kuskeille ja auttaa tiimiä sekä kerhoa, Mustonen kommentoi.

Historiallista talkootyötä

Kilpauran loppuminen ei speedwaykipinää sammuttanut. Pojat Aki-Pekka (Appe) ja Jesse pitivät ja pitävät omilla speedwayurillaan isä-Aaken edelleen lajin tiiviimmässä ytimessä.

Speedwayssa Aaken suurimpia projekteja ja talkootyön voimannäytteitä oli vuosituhannen vaiheessa toiminut Ihanaa-projekti. Siinä Mustonen kiersi ympäri Suomea esittelemässä speedwayta ja tarjoamassa lapsille ja nuorille koeajoja 80cc minispeedwaypyörällä.

- Ihana projekti 80cc pyörillä vuosituhannen vaihteessa, se oli historiallinen talkooprojekti. Se toi lajin pariin paljon uusia kuskeja. Se nosti alamaissa ollutta lajia ja sen profiilia, Mustonen toteaa.

Toinen suuri projekti, jossa Mustonen oli ja on edelleen mukana, on Varkauden speedwaystadionin käytännössä uudelleen rakentaminen ja kehittäminen aina kansainväliset standardit täyttäväksi kilpa-areenaksi. Varkauden stadion on Suomen ainoa rata, jolla voi ajaa MM- ja EM-tason kilpailuja. Mustosen ajatus monikäyttöisestä areenasta on muuttunut konkretiaksi, joka stadionilla näkyy. Kesällä speedwayta, talvella ensilumen latu.

- Viimeiset 10-vuotta stadionilla ovat olleet tiiviit ja ehkä raskaatkin, sillä rata on saatu hienoon kuntoon ja monikäyttöiseksi areenaksi. Se on vaatinut päivittäistä paneutumista ja välillä isojakin liikkeitä, Mustonen tuumaa.

Tätä juttua kirjoittaessa tuli mieleeni, että Mustonen hankkii elantonsa kaivinkoneen ohjaimissa. Kaikki tämä talkootyö tehdään luonnollisesti sitten päivätyön päälle.

- Suurin yksittäinen talkootyöni moottoriurheilukeskuksella on ollut karting-radan saneeraus naapuriseura Varkauden Urheiluautoilijoille. Se otti aikaa kaivinkoneen ohjaimissa n. 1,5 vuotta.

- Talkootyö on mahdollistanut myös nopeat suunnitelmat ja yhteistyökuviot. Talkoilla on saatu asioita pienellä rahalla kuntoon. Harrastajapuolella tavoitteeni on aina ollut se, että esim. harjoitusmaksut saadaan hoidettua talkoilla tai ihan minimimaksulla, Mustonen jatkaa.

Monet seurat ja yhdistykset joutuvat nykyään kovan haasteen eteen saadakseen tarpeeksi talkooporukkaa tapahtumien järjestämiseen. Tämä kehitys on Mustosella tiedossa.

- Maailma vie mukanaan. Sähköistynyt ja digitalisoitunut nopea maailma vie nuoret. Aika usein talkooporukka on paljon varttuneempaa väkeä. Minun nuoruudessa opittiin talkoisiin. Jos olit seuran jäsen, niin se oikeastaan velvoitti osallistumaan. Ja niihin lähdettiin mielellään, opittiin samalla tekemään asioita. Nykyään urheiluseuroissa on paljon tyhjää, enemmänkin mahtuisi mukaan. Ahkeralla talkootyöllä ja varainhankinnoilla mahdollistetaan edullinen harrastaminen, kylän vanhin ja viisain toteaa lopuksi.

Mustonen esittää suuret kiitokset Varkauden kaupungille ja Pekka Vasenius oy:lle loistavasta avusta stadionin rakennus ja kehitystöissä.