Airtageista on tullut stalkereiden suosikkiväline, koska niiden pieni koko mahdollistaa laitteiden sijoittamisen vaikeasti löydettäviin paikkoihin. Sama ominaisuus auttaa luonnollisesti ihmisiä myös sijoittamaan omiin tavaroihinsa Airtageja huomaamattomasti.

Vorot käyttävät kuitenkin Airtageja väärin, pyrkien paikantamaan varastettavaksi suunnittelemiensa laitteiden sijaintia.

Apple on jo yrittänyt suitsia ongelmaa ohjelmistopäivityksin, mutta yhteistyö Googlen (Tile-paikantimet), Samsungin ja muiden IT-alan yritysten kanssa tuonee lopun Bluetooth-paikantimien väärinkäytölle kerralla. Yritykset ovat jättäneet tavaramerkkihakemuksen teknologiasta, joka on nimeltään "Ei-toivottujen paikantimien havaitseminen".

Kun järjestelmä saa hyväksynnän, se voidaan integroida iPhone- ja Android-puhelimiin, mikä tekee helpommaksi lähellä olevien paikantimien havaitsemisen, olivat ne sitten Airtageja tai Tileja, tai mitä tahansa muita laitteita, joissa on samantyyppisiä ominaisuuksia.

Apple on ratkaissut ei-toivottujen paikantimien ja niiltä suojautumisen iPhonessa lähettämällä ilmoituksia puhelimeen, kun Airtag liikkuu sen mukana. Paikantimien paljastaminen Androidissa on paljon vaikeampaa, sillä Googlen käyttäjien pitää ladata ja asentaa erillinen ohjelmisto sitä varten Googlen sovelluskaupasta. Sovelluksen hyödyntäminen edellyttää käsin tehtyä hakua lähellä olevista paikantimista, eli siinä ei ole havaintoautomatiikkaa. Google tekee parhaillaan töitä saadakseen Androidiin samoja ominaisuuksia kuin iPhonessa.

Uusien teknisten määritysten turvin Google ja Apple voivat molemmat tarjota automaattisen havaitsemisen ja nopeammat varoitukset, kun ei-toivottuja paikantimia löytyy lähistöltä. Ratkaisun pitäisi estää paikantimien väärinkäytökset käyttöjärjestelmäriippumattomasti. 

Lähde: Autoevolution.