Kaikkien motoristien yhteinen nettilehti

Dakar: Brabecin johto kasvoi, Van Beveren päivän ässä

Uutiset : Honda, KTM

Dakar Rallyn 9. etappi ajettiin tiistaina, ja taistelu jatkuu raivokkaasti, kuten aina. Voiton jaksolta otti kotiin Adrien Van Beveren, joka samalla ohitti Nacho Cornejon ja nousi kokonaiskisan kolmanneksi.

Autonet Motorcycle Teamin Emanuel Gyenes ajamassa KTM:llä Dakarin 9. stagella. Kuva Frederic Le Floc'h.

Autonet Motorcycle Teamin Emanuel Gyenes ajamassa KTM:llä Dakarin 9. stagella. Kuva Frederic Le Floc'h.

Dakar Rallin yhdestoista ajopäivä ja yhdeksäs etappi. Jotos vei Hail'ista AlUla'an. Erikoiskokeen mitta oli 417 km ja päivän kokonaismatka siirtymineen 639 kilometriä.

Maisemaa 9. etapilta Hail'in ja AlUla'n väliltä. Kuva Antonin Vincent.

Maisemaa 9. etapilta Hail'in ja AlUla'n väliltä. Kuva Antonin Vincent.

Paluumatka kohti AlUlaa säästi kuljettajat vulkaanisilta kiviltä, sen sijaan muuta kivikkoa riitti, ja kuljettajilla oli täysi työ pyrkiessään pitämään renkaat ehjinä ja toisaalta olemaan äärimmäisen tarkkana tiekirjan kanssa, sillä reitillä oli paljon ajouria.

9. etapin top 12.

9. etapin top 12.

Vahvin oli Hondan tehdastallin Adrien Van Beveren, joka ajoi osuuden avaajana suurimman osan päivästä.

Päivää kuvaa hyvin se, että äärimmäiset olosuhteet puskevat kisaajat fyysisen kunnon äärirajoille. Dakar on äärimmäistä moottoriurheilua: tekniset ongelmat saattavat tulla äärimmäisen kalliiksi, ja navigointiongelmat sattua kenelle vain. Päälle tulee ajo-osaaminen, joka itsessään harvoin ratkaisee. Kisassa menestyminen vaatii hyvää strategiaa, varsinkin, kun maali alkaa jo vähitellen häämöttää.

Hondan Jose Cornejo Florimo ja karua maisemaa. Kuva: Antonin Vincent.

Hondan Jose Cornejo Florimo ja karua maisemaa. Kuva: Antonin Vincent.

Rallihan alkoi perjantaina tammikuun 5. päivä, ja päättyy perjantaina 19. tammikuuta.

Loppulaskenta alkoi siis jo eilen tiistaina, kun Adrien Van Beveren avasi pelin. Mies Pohjois-Ranskasta oli kykyjensä tasolla ylpeytensä haavoittuneena. Hän kommentoi kanssakilpailijoidensa edellisen etapin taktikointia, koska hänen mielestään rallit pitäisi voittaa ajamalla. Nyt hän ajoi loistavasti maaperällä, joka ei ole hänelle paras mahdollinen. Hän johti jaksoa suurimman osan matkaa navigoiden täydellisesti. Vaikka Van Beveren on kiihdyttänyt loppua kohti, hänellä on silti vielä kirittävänä 11min16sek tallitoveriinsa, Dakarin kokonaiskisan kärjessä ajavaan Ricky Brabeciin. 

Numero 91, saksalaisen Wiedemann Motorsportsin Mike Wiedemann, matkassa KTM:llään. Kuva: Florent Gooden.

Numero 91, saksalaisen Wiedemann Motorsportsin Mike Wiedemann, matkassa KTM:llään. Kuva: Florent Gooden.

Brabec puolestaan hyödynsi täydellisesti lähtöpaikkansa numero 7, joka mahdollisti nopean etenemisen AlUlaan ja kasvatti hänen johtoaan kokonaiskisassa. Amerikkalainen ajoi päivän etapilla kakkoseksi ja kolmantena Honda-miehenä maaliin tuli Pablo Quintanilla, joka hävisi tolkuttomasti 48H Chrono -jaksolla, mutta on vähitellen noussut yleiskisan 17. Neloseksi ehti KTM:n Toby Price, joka on tehnyt hidasta nousua ja on nyt tallitoverinsa Kevin Benavidesin jäljessä kuudentena. Price on Brabecista jäljessä yli 35 minuuttia.

Leiripaikka Dakarin yhdeksännellä etapilla 16.1.2024 Hail'in ja AlUlan välillä. Kuva Charly Lopez.

Leiripaikka Dakarin yhdeksännellä etapilla 16.1.2024 Hail'in ja AlUlan välillä. Kuva Charly Lopez.

Brabec ei vielä ole voittanut yhtään yksittäistä etappia, mutta ajanut kakkoseksi neljä kertaa, mikä saattaa olla voittoresepti vuonna 2024. Päivä oli muutenkin myötätuulinen kalifornialaiselle, sillä hän hyötyi Ross Branchin tekemästä virheestä ja hänen etumatkansa botswanalaiseen kasvoi 7 minuuttiin  9 sekuntiin.

Kokonaistilanne 9. etapin jälkeen.

Kokonaistilanne 9. etapin jälkeen.

Jose Ignacio Cornejo: “Tein ison virheen ennen tankkausta”

Jose Ignacio Cornejo Florimo.

Jose Ignacio Cornejo Florimo.

Nacho Cornejo putosi podium-sijalta neljänneksi kokonaiskisassa, kun Van Beveren teki hienon nousunsa. Tiistai-iltana chileläinen oli 13min46sek kärjessä ajavan Brabecin takana ja 2min15sek Van Beverenistä.

“Ei ollut hieno päivä minulle. Tein ison virheen ennen välitankkausta ja menetin aikaa. Sitten yritin puskea ja pysytellä Rickyn, joka oli ajanut minut kiinni, vauhdissa. Hän karkasi minulta hieman, mutta sain sitten häntä vähän kiinni. Virheeni maksoi minulle joitakin arvokkaita minuutteja kokonaiskisassa. Ei mitään ihmeellistä, vain pieni virhe. Joitakin kisapäiviä on vielä jäljellä, ja annamme kaikkemme maaliin asti. Emme luovuta, vaan teemme parhaamme viimeiseen kilometriin. Toivottavasti minulla on hyvä etappi huomenna ilman niitä virheitä, mitä tein tänään. Minun on vain edettävä nopeasti, koska kisaa on vielä jäljellä."

Ross Branch: “Se oli rallin ensimmäinen huono päiväni”

Ross Branch.

Ross Branch.

Samalla kertaa kun Ricky Brabec päätti hyökätä saadakseen etumatkaa kokonaiskisassa, Heron tehdastallin Ross Branch koki huonoimman kisapäivänsä heti startista Ha'ilin ja AlUlan välillä. Hän päätyi päivämatkan viidenneksi, ja on nyt kakkosena 7 minuuttia Brabecia perässä.

"Tänään menetin aikaa, mutta se oli vaikeaa minulle, en päässyt vauhtiin, enkä löytänyt flow-tilaa. Tein pari typerää virhettä, mutta se oli rallin ensimmäinen huono päivä minulle, joten otan sen vastaan. En ainakaan ole avaamassa jaksoa huomenna, joten ehkä pystymme puskemaan taas huomenna. Saa nähdä, miten sujuu. Noita huonoja päiviä sattuu. Yritin hallita tilanteen ja hävitä niin vähän aikaa kuin mahdollista, ja tänä iltana nähdään, josko mikään muuttuu. Paine potkii nyt jokaista. Nyt on rutistuksen aika, ja olisin mielelläni päätynyt vähän lähemmäs tänään, mutta tämä on kilpaurheilua. Kaikki päivät eivät voi sujua täydellisesti. Teet virheitä ja sinun täytyy vain yrittää ja hallita tilannetta. Olen vain yrittänyt pitää pään kylmänä loppuiltapäivän. Minulla oli joitakin hetkiä, joten olen vain onnellinen voidessani ruksia yhden päivän ajetuksi Dakarissa ja keskityn huomiseen."

Ricky Brabec: "Tämä on taatusti ollut elämäni stressaavin kisa" 

Hondan Ricky Brabec.

Hondan Ricky Brabec.

Brabec ajoi 9. etapin kakkoseksi ja kasvatti eroaan Branchiin 7min09sek.

"Tänään oli mahdollisesti yksi ainoista hetkistä tehdä iso hyökkäys, ja saada eroa kasvatetuksi hieman suuremmaksi kuin 40 tai 50 sekuntia. Annoimme kaikkemme tänään ja se sujui hyvin. Menetin takajarrun juuri ennen tankkausta, joten loppuosuus ilman takajarrua oli vähän tiukkaa, mutta lopulta kaikki meni hyvin. Luulen, että joudumme huomenna avaamaan, mutta jos selviän hyvin, niin siitä on hyötyä. Mutta ralli ei ole vielä ohi, vielä on päiviä jäljellä. 2020 (Brabec voitti Dakarin tuolloin) oli vahva, mutta tein eroa muihin jo hyvissä ajoin, ja nyt tämä on ehdottomasti ollut stressaavin kisa elämässäni, koska ero on niin pieni ja kyse on Dakarista. Joka tapauksessa, muutama päivä on vielä jäljellä, ja pidetään toivo korkealla ja lataudutaan."

Adrien Van Beveren: “Se oli rankka, mutta hyvä päivä”

Adrien Van Beveren.

Adrien Van Beveren.

Ranskalaiskuljettaja voitti uransa viidennen Dakar-etapin, ja kapusi kokonaiskisan kolmoseksi, 11min16sek Brabecin takana.

"Se oli rankka, mutta hyvä päivä. Avasin melkein 400 kilometriä osuudesta. Kevin seurasi, ja se oli hyvää tukea osan aikaa. Tämä päivä oli todella vaikea. Yritin parhaani, ja yritin olla järjestelmällinen ja minusta osuus sujui hyvin. Annoin kaikkeni. Minulla ei ole mitään katumista päivän osalta."

Aiheesta aiemmin:

TIISTAI 16.1.2024 12:03

Dakar: jännitys legendaarisessa erämaarallissa tiivistyy

MAANANTAI 15.1.2024 10:10

Dakar-jännitys tiivistyy: Cornejolle hattutemppu – kokonaiskisan kärjessä olevilla eroa vain sekunti!

SUNNUNTAI 14.1.2024 12:43

Dakar: Jose Cornejo tekemässä hattutemppua

LAUANTAI 13.1.2024 11:33

Dakar: Ensimmäinen kisaviikko päättyi kahden päivän armottomaan puurtamiseen dyyneillä

PERJANTAI 12.1.2024 12:41

Dakar: bensan loppuminen Tyhjällä Neljänneksellä ei ole pikkujuttu – sen huomasi myös yksi kärkikisaajista

TORSTAI 11.1.2024 12:36

Dakar Rally eteni Tyhjän Neljänneksen dyyneillä – mielenkiintoisin seurauksin

KESKIVIIKKO 10.1.2024 13:39

Dakarissa tiistaina tämän vuoden ensimmäinen kahden etapin voittaja

TIISTAI 9.1.2024 09:20

Dakar: Hallitseva mestari näytti kyntensä navigoinnissa sunnuntain eksymisestä sisuuntuneena – odottamatonta apua kanssakilpailijalta

MAANANTAI 8.1.2024 13:57

Dakar Rallyssä vakava onnettomuus: moottoripyöräkisaaja vailla pulssia – saatiin elvytettyä erämaassa

MAANANTAI 8.1.2024 13:13

Dakar Rally: Branch piti kokonaiskisan kärkipaikkansa, Nacho Cornejo navigointitaidoilla seitsemänteen etappivoittoonsa

SUNNUNTAI 7.1.2024 10:22

Dakarin draamaa: prologin yllätysvoittaja joutui keskeyttämään

LAUANTAI 6.1.2024 10:41

Dakar Rally: Hondan uusi tehdaskuljettaja vei prologin nimiinsä

PERJANTAI 5.1.2024 12:34

Päivän video: Näin Dakar Rallyn tiekirjaa käytetään – osaisitko itse?

 

Tuoreimmat uutiset Näytä lisää +