Kaikkien motoristien yhteinen nettilehti

Dakar-voittajakolmikon mietteitä: "Se oli tiukka kisa meille kaikille"

Uutiset : Honda, KTM, Hero, Husqvarna, GasGas

Järjestyksessään 46. Dakar Ralli päättyi perjantaina ja vaikka Ricky Brabec käytännössä johti kisaa pitkään, Dakar on aina Dakar, ja jännitys kuitenkin säilyy loppuun asti: pahempi eksyminen tai tekninen vika saattavat pudottaa hyvästäkin asemasta reippaasti. Tällä kertaa näin ei kuitenkaan käynyt ja amerikkalainen Hondan tehdastallin kuljettaja otti toisen Dakar-voittonsa.

Dakar Ralli järjestettiin nyt viidettä kertaa Saudi-Arabiassa, ja se päättyi eilen perjantaina 19.1. Reitti oli kokonaispituudeltaan miltei 8000 kilometriä ja erikoiskokeiden mitta kaikkiaan 4700 kilometriä. Matka ja sen rasitukset ja haasteet pistivät kuljettajat koville. Kisa vei Al Ulasta Punaisen Meren rannoille kulkien Tyhjän Neljänneksen dyynimeren läpi.

Etukäteissuosikkien joukosta Hondan tehdastallin Ricky Brabec voitti kisan jo toisen kerran. Edellisen kerran amerikkalainen voitti Dakarin vuonna 2020.

Tänä vuonna Brabec piti intialaisen Heron botswanalaiskuljettajan Ross Branchin takanaan kakkosena ja kolmanneksi – ensi kertaa Dakarin podiumille – ajoi Hondan ranskalaisvahvistus Adrien Van Beveren. 

Isku Tyhjällä Neljänneksellä

Brabec otti Dakarin johtoaseman haltuunsa Tyhjällä Neljänneksellä 48H Chrono-jaksolla, joka heikensi monen kuljettajan mahdollisuuksia ja säilytti johtoasemansa aina Yanbuun, maaliin asti. Tämänvuotinen mestaruus oli jopa maukkaampi kuin neljän vuoden takainen, sillä Ross Branch hiillosti häntä loppuun asti. Miesten välinen ero oli pienimmillään vain yhden sekunnin.

Brabecin etuna oli, että hän saattoi luottaa tiimitoveriensa apuun, erityisesti Adrien Van Beverenin, joka usein avasi reittiä kalifornialaisen kanssa. Ranskalainen puolestaan hyötyi tiimityöstä päätyen kolmanneksi ehdittyään osallistua Dakariin jo yhdeksän kertaa. Se on merkittävää miehelle, joka ympäri vuoden elää, hengittää ja treenaa Dakaria varten.

Van Beverenin menestyksen takana on ei pelkästään edistyminen kivisellä maaperällä ajamisessa, vaan myös hänen Hondansa, joka antoi mahdollisuuden hyökätä alusta loppuun asti. Japanilaisvalmistaja sai kaksi edustajaansa podiumille samalla kun poimi kahdeksannen mestaruutensa Dakarissa. Edellisen niistä voitti Kevin Benavides 2021 ollessaan vielä Hondan tehdastallin jäsen.

Ja jos polttoainepumppuun ei olisi tullut vikaa kisan loppupuolella, niin Jose Ignacio Cornejo olisi myös saattanut liittyä tiimitovereihinsa kokonaan punaväristen kuljettajien podiumilla. Tosin, että se olisi onnistunut, hänen ja Van Beverenin olisi pitänyt ohittaa Ross Branch.

Heron Branch taisteli pitkään voitosta Brabecin kanssa, vaikka oli jäänyt ilman tiimitoveriensa tukea näiden jouduttua keskeyttämään yksi toisensa jälkeen mekaanisten ongelmien vuoksi. Branch johti ensimmäisellä viikolla, kunnes Brabec ohitti hänet.

Kiitos Branchin Heron edustaja kapusi ensi kerran podiumille Dakarin kokonaiskisassa.

Yllätys oli se, että KTM-klaanin kuljettajat olivat miltei näkymättömissä koko kisan. Joukkoon kuuluvat sellaiset nimet kuin Benavides'in veljekset, Toby Price ja Daniel Sanders, jotka eivät kyenneet kamppailemaan Honda-kuljettajien dominointia vastaan. Yllätys on sitä suurempi, kun vuodesta 2000 lähtien vain kolme voittoa – tänä vuonna neljäs – on valunut muualle kuin KTM-klaanin käsiin (KTM, Husqvarna, GasGas).

Mitalikolmikon mietteitä:

Adrien Van Beveren. 9. Dakar, ensimmäinen podium-paikka.

Adrien Van Beveren. 9. Dakar, ensimmäinen podium-paikka.

Pronssi, Adrien Van Beveren: “Olemme lähempänä unelmaa kuin koskaan”

“Viime vuosien ja vaikeuksien jälkeen, kolareiden ja muiden vastaavien olla podiumilla, lopultakin Dakarin podiumilla maistuu todella hyvältä. Olen taistellut loppuun asti. Tulimme kolmansiksi, mutta olimme mukana kamppailussa voitosta. Olemme lähempänä unelmaamme kuin koskaan. Podiumille nouseminen on askel kohti unelmaani voitosta."

Hopea, Ross Branch: “Yksi kovimmista kisoista, mitä olen koskaan ajanut”

Ross Branch: Heron hopeamitalistin on helppo hymyillä

Ross Branch: Heron hopeamitalistin on helppo hymyillä

"Tunnen olevani maailman huipulla. Se oli todella pitkä ralli, ehkä eräs kovimpia, mitä olen koskaan ajanut. Hattu pois päästä Rickylle, hän ajoi uskomattoman kisan. Olin todella lähellä muutama päivä sitten, kun hän teki ison irtioton ja sai minuun hieman kaulaa. Se oli vaikuttavaa. On hienoa kisata näiden kavereiden kanssa ja olla täällä. Olen niin onnellinen tiimin puolesta, he ansaitsevat olla onnellisia, koska ovat tehneet niin paljon töitä ja noin nuori tiimi, se on hieno tulos.Heidän tavoitteenaan on ollut menestyä siitä lähtien kun tiimi pantiin pystyyn, ja he ovat tehneet kovasti töitä sen suhteen. Minun täytyy parantaa omaa ajoani kameliheinässä. Ricky oli hyvä jokaisena yksittäisenä päivänä. Hän ansaitsee voiton. Hän ajoi minua paremmin tänä vuonna, mutta tässä on yksitoista kuukautta aikaa harjoitella kovemmin ja tehdä töitä paremmin, joten tulen ensi vuonna vahvempana takaisin."

Dakar-voittaja Ricky Brabec: “Se oli tiukka kisa meille kaikille”

Kivikova Ricky Brabec dominoi kisaa puolesta välistä asti.

Kivikova Ricky Brabec dominoi kisaa puolesta välistä asti.

"Oli hienoa aloittaa vuosi voitolla. Se ei ollut helppoa. Reitti oli todella rankka. Kilpailu oli rankkaa. Ross ja oma tiimini pitivät minut varpaisillani, mutta ei pelkästään minua, luulen, että kaikki pidimme toisiamme hereillä. Se oli todella taistelua loppuun asti kaikilla. Olen todella onnellinen, että olemme kaikki täällä ja turvassa, ja voimme mennä kotiin. Kaikkiaan se oli hyvä ralli. Tällä kertaa se oli vähän erilainen. Tuntuu, että tämä (voitto) oli paremmin ansaittu. Tällä kertaa oli rankempaa. 2020 meillä oli iso gäppi seuraavaan. Täällä, luulen, minun ja Rossin olleen vain muutaman sekunnin päässä toisistamme kolmen päivän ajan. 

Se oli tiukka kisa kaikille. Luulen, että 1. ja 3. välillä on noin 11 minuuttia, mutta se oli tiukka kisa ja 10 minuuttia ei ole tässä rallissa mikään iso ero. Minulla oli kaksi hyvää päivää, kaksi hyvää tilaisuutta tehdä kunnon irtiotto, mutta myös 11. etapilla oli pelkokerrointa minulle, sillä tiesin, että Ross lähti takaani. Mutta pysyin fokusoituneena, pääsin maaliin enkä menettänyt paljoakaan aikaa. Joten olen erittäin onnellinen ja onnellinen myös tiimin puolesta. Olen onnellinen kaikkien meidän puolesta, teimme loistavaa työtä koko kahden viikon ajan. Luulen, että numero 9 on onnenlukuni tästä lähtien."

Aiheesta aiemmin:

PERJANTAI 19.1.2024 11:02

Dakar, päätöspäivä: Brabec korjasi legendaarisen erämaarallin kokonaisvoiton jo toisen kerran

PERJANTAI 19.1.2024 10:05

Dakar: Brabec näytti, kuka on pomo, mutta vielä on yksi etappi jäljellä

TORSTAI 18.1.2024 10:03

Dakar, 10. etappi: Brabec paranteli johtoasemaansa – kaksi kovaa päivää jäljellä – nyt punnitaan henkistä kanttia

KESKIVIIKKO 17.1.2024 09:54

Dakar: Brabecin johto kasvoi, Van Beveren päivän ässä

TIISTAI 16.1.2024 12:21

Dakar Rallyssä viikko sitten loukkaantunut kuljettaja menehtyi vammoihinsa

TIISTAI 16.1.2024 12:03

Dakar: jännitys legendaarisessa erämaarallissa tiivistyy

MAANANTAI 15.1.2024 10:10

Dakar-jännitys tiivistyy: Cornejolle hattutemppu – kokonaiskisan kärjessä olevilla eroa vain sekunti!

SUNNUNTAI 14.1.2024 12:43

Dakar: Jose Cornejo tekemässä hattutemppua

LAUANTAI 13.1.2024 11:33

Dakar: Ensimmäinen kisaviikko päättyi kahden päivän armottomaan puurtamiseen dyyneillä

PERJANTAI 12.1.2024 12:41

Dakar: bensan loppuminen Tyhjällä Neljänneksellä ei ole pikkujuttu – sen huomasi myös yksi kärkikisaajista

TORSTAI 11.1.2024 12:36

Dakar Rally eteni Tyhjän Neljänneksen dyyneillä – mielenkiintoisin seurauksin

KESKIVIIKKO 10.1.2024 13:39

Dakarissa tiistaina tämän vuoden ensimmäinen kahden etapin voittaja

TIISTAI 9.1.2024 09:20

Dakar: Hallitseva mestari näytti kyntensä navigoinnissa sunnuntain eksymisestä sisuuntuneena – odottamatonta apua kanssakilpailijalta

MAANANTAI 8.1.2024 13:57

Dakar Rallyssä vakava onnettomuus: moottoripyöräkisaaja vailla pulssia – saatiin elvytettyä erämaassa

MAANANTAI 8.1.2024 13:13

Dakar Rally: Branch piti kokonaiskisan kärkipaikkansa, Nacho Cornejo navigointitaidoilla seitsemänteen etappivoittoonsa

SUNNUNTAI 7.1.2024 10:22

Dakarin draamaa: prologin yllätysvoittaja joutui keskeyttämään

LAUANTAI 6.1.2024 10:41

Dakar Rally: Hondan uusi tehdaskuljettaja vei prologin nimiinsä

PERJANTAI 5.1.2024 12:34

Päivän video: Näin Dakar Rallyn tiekirjaa käytetään – osaisitko itse?

 

 

Tuoreimmat uutiset Näytä lisää +