Moottoripyörän ajokorttiluokkia on kolme: A1, A2 ja A. Luokat A ja A1 ovat helppoja. A-luokan ajokortilla voi ajaa mitä tahansa moottoripyörää. A1-luokan ajokortilla saa ajaa niin kutsuttuja kevytmoottoripyöriä, joiden sylinteritilavuus on enintään 125 cm3, enimmäisteho 11 kW (=15 hv) ja teho-painosuhde enintään 0,1 kW/kg.

Kryptinen A2-ajokorttiluokka

A2-luokan ajokortilla saa ajaa moottoripyöriä, joiden enimmäisteho on 35 kW eli 47 hv, teho-painosuhde enintään 0,2 kW/kg ja alkuperäisteho enintään 70 kW eli 94 hv. Kaikkien näiden ehtojen on täytyttävä.

Valmistaja voi siis tarjota A2-korttiluokkaan pyörää, jonka alkuperäisteho saattaa olla maksimissaan 70 kW, mutta se on "kuristettu" antamaan vain 35 kW.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti selventää, miksi A2-luokka vaatii tarkkuutta.

”Markkinoilla on paljon moottoripyöriä, joiden enimmäisteho on alle 35 kW, mutta alkuperäisteho tai teho-painosuhde ovat liian suuria. Joitakin tällaisia saatetaan kaupitella virheellisesti A2-ajokorttiluokkaan sopivina. Sillä, onko ajoneuvon tehoa muutettu voimassa olevan, vai aiemman sääntelyn aikana, ei ole merkitystä.”

A2-luokan ajokorttilakiin tuonut muutos tuli voimaan jo vuonna 2013, joten uudesta laista ei ole kyse.

Taulukko moottoripyörien ajokorttiluokista sekä ajo-oikeuksista. Millaista moottoripyörää saa ajaa milläkin ajokortilla? Taulukkoon on koottu esimerkkejä.

Taulukko moottoripyörien ajokorttiluokista sekä ajo-oikeuksista. Millaista moottoripyörää saa ajaa milläkin ajokortilla? Taulukkoon on koottu esimerkkejä.

Kuljettajan on välttämätöntä tuntea ajoneuvonsa sekä ajo-oikeutensa. Alemmissa ajokorttiluokissa pyritään tukemaan turvallista kuljettajakäyttäytymistä suorituskyvyltään rajoitetuilla ajoneuvoilla. Turvallisuus on keskeistä moottoripyöräillessä, oli kyseessä sitten harrastus tai päivittäinen kulkumuoto.

Tarkkana myös sähköisten liikkumisvälineiden kanssa

Kevään edetessä myös erilaiset sähköiset liikkumisvälineet saapuvat katukuvaan. Tieliikennekelvottomia sähköisiä liikkumisvälineitä on markkinoilla runsaasti.

Liikennesääntöjen ja liikenteenohjauksen näkökulmasta polkupyöriin rinnastettujen kevyiden sähköajoneuvojen enimmäisnopeus on 25 km/h ja enimmäisteho 1000 W. Jos edes toinen ylittyy, on ajoneuvo liikennekäytössä rekisteröitävä vähintään mopoksi, mikä ei käytännössä usein ole edes mahdollista.

Yli 4000 W tai yli 45 km/h kulkeva ajoneuvo edellyttää jo rekisteröintiä moottoripyöräksi. On syytä muistaa, että mopoksi tai moottoripyöräksi luokiteltava ajoneuvo on tieliikennekäytössä aina rekisteröitävä, sillä on oltava liikennevakuutus ja kuljettajalla riittävä ajo-oikeus.

Liikenneturva mukana MP24-messuilla

Liikenneturva on mukana MP24-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 2–4.2.2024. Tervetuloa juttelemaan osastolle 6m88. Paikalla on Liikenneturvan asiantuntijoita puhumassa kevään koulutuksista ja turvallisesta moottoripyöräilystä.

Lue lisää Traficomin sivuilta: Tarkista, mitä ajoneuvoa saat ajaa omalla ajokortillasi. Moottoripyörän ajokortin hankkiminen.