MP24-messujen avajaistiedotustilaisuudessa maahantuojat kertoivat näkemyksensä toteutuneen mp-kaupan tilasta vuonna 2023. Uusien moottoripyörien rekisteröinnit vähenivät 6,9 %, mikä on muutosta viiden nousuvuoden jälkeen. Uusien moottoripyörien myynti on matanut noususta huolimatta varsin matalissa luvuissa, 3000-4000 uutta pyörää vuodessa ei ole paljon huippuvuoteen 2008 verrattuna, jolloin kaupan meni yli 10 000 uutta pyörää.

Niko Kantola, MP-messujen projektijohtaja avasi tapahtuman, ja kertoi messujen olevan toiseksi suurimmat Euroopassa EICMA:n jälkeen. Suurin uutuus on MP Jonnela, joka perustettiin, jotta saataisiin nuoret kiinnostumaan enemmän messuista. 

Niko Kantola

Niko Kantola

– Jonnela on saanut huikeasti huomiota. Tarjotaan alle 18 vuotiaille mopon tuunaajille tilaa, ja siellä on 100 eri laitetta nähtävissä. Toinen iso asia on sähköpolkupyörien määrän lisääntyminen. Asvalttirataa ei ole, mutta on kaksi eri rataa fillaristeille. Viime vuonna oili 2500 polkupyörien koeajoa, tänä vuonna uskotaan, että menee yli 3500. 

Ja paikallahan ovat kaikki mp-merkit, joten kaikille löytyy katsottavaa, Niko Kantola tuumi.

Torjuntavoitto

”Maahantuojat ja myyjät näkevät pienen notkahduksen torjuntavoittona, sillä yleisen taloustilanteen synkeys olisi voinut säikäyttää ostajat kaupoista rumemmankin luvun verran. Koronavuodet kirittivät moottoripyöräkaupan reippaaseen kasvuun, joten nyt nähtiin kohtuullinen korjausliike”, kuvailee Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto.

Uusia moottoripyöriä rekisteröitiin viime vuonna 3538 kappaletta (3800 kpl vuonna 2022). Edellisistä vuosista poiketen parhaiten kävivät kaupaksi isommat ja kalliimmat moottoripyörät, mikä Tuomiston mukaan kertoo moottoripyöräilyn vahvasta roolista nimenomaan vapaa-ajan harrastuksena.

Viime vuoden notkahduksesta huolimatta moottoripyöräkauppiaat suhtautuvat alkavaan kauteen odottavin mielin. Moottoripyörähankintaa harkitseville positiivinen viesti on se, että kaikenkokoisten moottoripyörien saatavuus on varsin hyvällä tasolla.

”Korkojen nousun pysähtyminen antaa positiivista signaalia, joka vaikuttaa koko talouden läpi aina moottoripyörän hankinnan rahoitukseen asti. Vaikka mittausten mukaan kuluttajaluottamus on vielä heikolla tasolla, tunnelma on Tilastokeskuksen mukaan parantunut hieman vuoden takaisista pohjalukemista”, Tuomisto sanoo.

Jarkko Tuomisto.

Jarkko Tuomisto.

  •es

Euroopassa moottoripyöräilybuumi ei osoita jäähtymisen merkkejä

Euroopan moottoripyörävalmistajien liiton ACEMin mukaan uusien moottoripyörien rekisteröinnit viidellä Euroopan suurimmalla markkina-alueella (Ranska, Saksa, Italia, Espanja ja Yhdistynyt kuningaskunta) kasvoivat peräti 11,8 prosenttia vuonna 2023.

”Kasvuluvuista voi tulkita, että moottoripyörät ovat vakiinnuttaneet asemansa arjessa, kun ihmiset etsivät näppäriä kulkupelejä jokapäiväiseen liikkumiseen suurkaupungeissa”, Tuomisto kertoo.

"Messuista on myös saatu muokattua maahantuojien ja kauppiaiden näkökulmasta kaupallisesti menestyksekäs."

Tuomisto kertoi myös, että Prätkällä Töihin -päivä siirretään Suurten koeajopäivien yhteydestä kesäkuun alun perjantaista kesäkuun kolmanneksi maanantaiksi yhteiseurooppalaisen käytännön mukaan.

MP-messut kauden kick-off

Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaosto on MP 24 -messujen toimeksiantaja. Kaikkien aikojen suurimmat MP 24 -messut järjestetään 2. – 4.2.2024 Helsingin Messukeskuksessa ja edustettuna ovat kaikki merkittävimmät moottoripyörämerkit. Vuonna 2023 MP-messuilla vieraili 56 000 motoristia.

”MP-messujen rooli kauden kick-offina on merkittävä. Tarjolla on kaikkien aikojen suurimmat alan messut Suomessa, ja myyjillä on kova motiivi aloittaa kauden myynti hyvillä lukemilla. Nuorille on paljon tilaa harrastajien joukossa, joten MP-messujen vahvistunut tarjonta nuorten kuskien suuntaan on tärkeä aloite”, toteaa Tuomisto.

Japi Åström vastaan MP-messujen rakennettujen pyörien osastosta, Petrol Circus Show'sta. Näytillä on taas hieno joukko rakennettuja pyöriä.

Japi Åström vastaan MP-messujen rakennettujen pyörien osastosta, Petrol Circus Show'sta. Näytillä on taas hieno joukko rakennettuja pyöriä.

Japi Åström vastaa puolestaan MP-messujen Petrol Circus Show'sta, rakennettujen pyörien osastosta. Luvassa on – taas – huikeita rakennettuja laitteita.

– Kannattaa tulla muutenkin, mutta meillä on ensi kertaa mukana myös yksi lentävä laite, Åström vihjaa.