Sähköisiä kaksipyöräisiä ajoneuvoja valmistava ruotsalainen Cake epäonnistui rahoitushankkeessaan, ja on ajautumassa konkurssiin. Cake on kamppaillut rahoitusvaikeuksissa viime kuukausina ja pyrkinyt saamaan rahoitusta useiden miljoonien kruunujen verran siksi, kunnes loppuvuodesta tavoitteena ollut suurempi osakeanti olisi toteutunut.

Yritys jätti konkurssihakemuksen 1. helmikuuta.

Caken omistajia ovat mm. AMF Pension, öljysuku Lundin, Creandum ja Caken perustaja Stefan Ytterborn itse. Dagens Industrille antamassaan haastattelussa Ytterborn syytti tilanteesta pääomamarkkinoiden nykyistä, hankalaa tilaa, joka ohittaa ympäristökysymykset. Cake on vahvasti ajanut tuotteidensa markkinoinnissa ja viestinnässä vihreitä, ympäristöystävällisyyttä korostavia arvoja.

Meneillään oli rahoituskierros, jonka tarkoituksena oli, että avainomistajat turvaavat Caken tulevaisuuden, mutta viime viikolla yksi niistä vetäytyi, mikä johti hankalaan tilanteeseen.

Cakella on noin 140 työntekijää, ja Tukholman lisäksi sillä on toimistot Los Angelesissa, New Yorkissa, Pariisissa ja Milanossa. Yrityksen liikevaihto 2022 oli noin 99 miljoonaa kruunua, ja liiketoiminnan tappio 263 miljoonaa kruunua samalla jaksolla. Kassavirta oli miinuksella 369 miljoonaa.

Vuonna 2015 perustettu yritys on valmistanut olemassaolonsa aikana noin 6000 ajoneuvoa.

Cakella on ollut viime aikoina teknisiä ongelmia, kun marraskuussa se takaisinkutsui yhden mopedimallinsa ohjausongelmien vuoksi. Muutamaa viikkoa myöhemmin puolestaan yksi sen lippulaivamalleista, Kalk, syttyi tuleen, mikä johti toiseen takaisinkutsuun.

Lähteet: DI, Breakit ja Techcrunch.