Harmittavasti kyllä, Googlen virheet yleensä opitaan kantapään kautta silloin, kun niitä vähiten odotetaan. Riskinä on joutua paikkaan, jossa on hankala päästä kääntymään, vaikka tie loppuu. Tai vaikkapa ranskalaisen pikkukaupungin kadulle, joka kapenee niin, että lopulta peilien sisäänkääntökään ei enää auta, vaan on vain peruutettava kilometri taaksepäin äreiden ranskalaisten odottaessa kulkuvuoroaan.

Tai sitten päätyy vain niin huonolle väylälle, ettei autolla tai edes prätkällä ole enää mitään asiaa eteenpäin. Ja pahimmillaan tie voi loppua kokonaan karttaohjelman optimistisista väitteistä huolimatta, tai saattaa osoittautua, ettei sitä edes ole olemassa – ainakaan vielä.

Paikalliset Kodagun seudulla Intian Karnatakassa saivat kyllikseen siitä, että Google Maps lähetti tiellä ajavat väärälle reitille, jolloin nämä päätyivät riesaksi heille, kertoo Autoevolution. Niinpä paikalliset pystyttivät kyltin, jossa painavin sanoin kerrotaan, että "Googlen karttasovellus on väärässä, tämä tie EI vie Mahindra Clubille".

Kuva jaettiin sosiaalisen median X-palvelussa viime viikolla. Pääset katsomaan sen tästä. Koko tarina kyltin olemassaolon syistä ei ole tiedossa, mutta ilmeisesti turhasta liikenteestä on ollut haittaa paikallisille. Ovatko joutuneet vastailemaan kysymyksiin reitistä tai hinaamaan juuttuneita ajoneuvoja, sitä emme tiedä, mutta joku kynnys on ylittynyt, koska kyltti on laitettu.

Googlen karttojen käyttäjien kannalta kyltin tekee ongelmalliseksi se, että se ei tarjoa ratkaisua reittiongelmaan.

Mutta jälleen kerran: kannattaa oudoissa maisemissa ja haasteellisemmilla reiteillä pitää silmät auki ja olla liikaa luottamatta karttaohjelmiin, olipa kyseessä Applen, Wazen, Googlen tai jonkun muun sovellus. Terve järki on hyvä matkakaveri.

Ongelmat saattavat tulla vastaan yllättävissä paikoissa. Viime vuonna, kun noin tusina autoilijaa oli palaamassa F1-kisoista Las Vegasista käyttäen Google Mapsia välttääkseen valtatien ruuhkia, ohjelma opasti heidät päällystämätöntä tietä autiomaan halki. Vaikka ehdotettu reitti oli täynnä punaisia lippuja, useat kuljettajat suuntasivat autiomaahan toivoen, että reitti veisi lopulta jonnekin. 

Ei johtanut. Noin tusina kuljettajaa ajoi polun päähän asti ja joutui kamppailemaan pystyäkseen palaamaan tielle. Useat autot vaurioituivat, ja tarvitsivat hinausta, päästyään tien varteen. Google pyysi myöhemmin anteeksi virhettä ja poisti ehdotetun reitin Google Mapsista.

Kuva alkuperäisestä postauksesta X-palvelussa.

Kuva alkuperäisestä postauksesta X-palvelussa.