Uudenlaista merkkaussprayta voidaan käyttää apuna saattamaan laittomasti moottoripyörillä temppuilevia kuljettajia sekä epäsosiaalisesti käyttäytyviä henkilöitä tuomioistuimen eteen.

Laiton ajaminen offroad-moottoripyörillä on saarivaltiossa iso ongelma. Tämän tyyppinen käyttäytyminen kasvattaa myös muuta rikollista toimintaa, Visordownin artikkelissa todetaan. Yksi seurauksista on moottoripyörävarkauksien lisääntyminen. Poliisilla ei ole kovinkaan paljoa keinoja puuttua tilanteeseen, sillä se ei helposti lähde ajamaan kiinni tämäntyyppisiä rikollisia sekä oman että yleisön turvallisuuden takia. Täten tällaiset rikokset pitäisi pystyä käsittelemään lähietäisyydellä.

Merkkausspray on uusi väline tähän. Sen avulla voidaan pyörän kuljettaja ja matkustaja sekä moottoripyörä ruiskuttaa kerroksella näkymätöntä maalia, jonka avulla henkilöt ja pyörä voidaan sittemmin yhdistää tapahtuneeseen.

Spray erottuu iholla pesemisestä huolimatta. Kuva: Koillis-Skotlannin poliisi.

Spray erottuu iholla tai vaatteissa pesemisestä huolimatta. Kuva: Koillis-Skotlannin poliisi.

Poliisin mukaan maalin jäämiä on vaikea pestä pois ja jäljet pystytään kuvien perusteella erikoisvalaistuksella löytämään kohteistaan, vaikka näkyviä jälkiä ei olisikaan havaittavissa. Kyseessä on siis kestotodiste, jonka hyödyntäminen toki edellyttää sitä, että laittomaan käytökseen syyllistynyt henkilö on pidätetty.

Koillis-Skotlannin poliisin mukaan merkkausspray on uusi väline torjua sekä moottoripyörävarkauksia että levotonta ajokäyttäytymistä. Aihe on ollut huolena monissa yhteisöissä, missä levoton ajaminen on yleistynyt.

Aineen nimi on SelectaDNA, joka ensiesiteltiin Edinburghissa 2018. Koillis-Skotlannin poliisin Aberdeenin yksikön henkilöstöä on koulutettu käyttämään merkkausspraytä tarvittaessa epäsosiaalista ajokäytöstä harrastaviin offroad-motoristeihin yhdessä proaktiivisen poliisitoiminnan kanssa.

DNA-Select spray. Kuva: Koillis-Skotlannin poliisi.

DNA-Select spray. Kuva: Koillis-Skotlannin poliisi.

Vesipohjaisella sprayllä voidaan merkata ajoneuvoja, vaatetusta tai ihoa uniikisti koodatulla näkymättömällä väriaineella, josta on suora todistuslinkki niihin henkilöihin, jotka ovat syyllistyneet rikokseen. Jos pyörä tai kuljettaja myöhemmin pidätetään, poliisi pystyy skannaamaan aineen näkyviin, ja uniikin koodin perusteella osoittamaan missä spreijaaminen on tapahtunut sekä tunnistamaan heidät, jotka ovat aiheuttaneet ongelmia, kerrotaan Koillis-Skotlannin poliisin Facebook-sivustolla.

Ongelmana merkitsemisessä poliisilla on päästä riittävän lähelle kohdetta, että pystyy spreijaamaan sen. 

Suomessa vastaavaa ongelmaa ei näissä mittakaavoissa ole. Tietysti voisi toivoa, että nuorisolle järjestettäisiin ajamisen harrastamiseen sopivia paikkoja, jottei ongelmaa myöskään tulisi.