Yorkshirelainen Richard Bagshaw kertoi, että hänen moottoripyöränsä varastettiin viime vuonna parkkipaikastaan, mutta mies pystyi paikantamaan sen istuimen alle sijoitetun AirTagin avulla.

Apple julkisti AirTaginsa, jotta ihmiset voisivat niiden avulla jäljittää omaisuuttaan, esimerkiksi autonavaimiaan, kukkaroaan tai vaikkapa polkupyöräänsä tai autoaan. Airtagit ovat pieniä, pyöreitä ja litteitä kapistuksia, joissa ei ole suoranaista internet-yhteyttä, mutta ne kommunikoivat lähellä olevien iPhone-puhelinten ja niiden muodostaman globaalin informaatioverkon avulla.

Liittyminen lähellä olevaan puhelimeen tapahtuu automaattisesti. Ja kuten Bagshawin tapauksessa, kun mies oli huomannut, että pyörä oli hävinnyt, hän käynnisti puhelimestaan Find My / Etsi-toiminnon ja näki pyöränsä sijaitsevan Guisboroughissa, North Yorkshiressa. Mies meni paikalle ja jäi odottamaan hälyttämänsä poliisin saapumista.

Pyörä oli peitteen alla talon takana, ja poliisit menivät sisään taloon todetakseen, että siellä asusti vaarallinen rikollisjoukkio, joka oli keskittynyt huumeiden myyntiin. Mutta poliisi löysi myös joukon aseita; veitsiä, macheteja ja kiväärejä.

Poliisi kehotti Bagshawia ottamaan pyöränsä ja viemään sen kotiin, mutta osoittautui, että sen sytytyspuoli oli rikki, kun rikolliset olivat yrittäneet väkisin käynnistää sitä, joten paluu kotiin tapahtui kuorma-autolla. 

Paikantimien merkitys

Tapahtuma osoittaa miten tärkeiksi AirTagit ovat tulleet ajoenuvojen omistajille ja miten vähän varkaat näyttävät kiinnittävän huomiota niiden olemassaoloon.

Poliisi jopa suosittaa AirTagien asentamista autoihin ja moottoripyöriin sekä muihin ajoneuvoihin todeten, että niistä on hyötyä ajoneuvovarkauksia ratkottaessa ja estettäessä.

Applen AirTageissa on noin puoli vuotta kerrallaan kestävä vaihdettava paristo. Vuonna 2025 pitäisi tulla AirTag 2.0, jossa on vielä pidempi toiminta-aika.

Lähde: Autoevolution.