James Brutonin Screw Bike.

Screw Bikessa on neljä rullilla varustettua pyörää poikittain

"Screw Bike:ksi" eli Ruuvipyöräksi ristitty laite on veikeän näköinen liikkeessä. Pyörä liikkuu mihin tahansa suuntaan, paitsi ylöspäin, ja kiitos monimutkaisen näköisen pyörä- ja rullarakenteen, on aina välillä vaikea uskoa silmiään, kun oheista videota katselee. 

Sähkömoottorein varustettu laite on varustettu moniin suuntiin liikkuvin erikoisvalmisteisin, mutta omatekoisin pyörin, jotka on asennettu sivuittain, joten se pitää itsensä pystyssä aivan kuten Segway.

Brittiläin Youtubisti James Bruton on tekeleen takana. Miehellä on runsaasti kokemusta itsestään pystyssäpysyvistä laitteista ja niiden rakentelusta. Hänen omia aikaansaannoksiaan ovat itsestään pystyssä pysyvät polkupyörä ja robotti.

Screw Bike ohjaustanko.

Screw Biken hallintalaitteita. Ohjauselektroniikka ja Can-väylä tarvitaan homman onnistumiseen.

Kyseessä ei ole miehen ensimmäinen moneen suuntaan liikkuva moottoripyörä. Aiemmin hän on toteuttanut kahdella moneen suuntaan liikkuvalla pyörällä varustetun itsestään pystyssä pysyvän sähköprätkän. Ratkaisu oli muuten hyvä, se pysyi kyllä pystyssä ja sillä pystyi liikkumaan sivuttain, mutta laitteella ei pystynyt liikkumaan eteen- eikä taaksepäin.

Screw Bike.

Screw Bike ulkosalla.

Ratkaisuksi monisuuntaiseen liikkumiseen tulivat Mecanum-tyyppiset pyörät. Mecanum-pyörissä on diagonaalikulmiin sijoitetut pyörät rullineen, toisin kuin Brutonin aiemmin käyttämissä, jossa rullat oli asennettu sivuttain.

Pyörien rakenne on sellainen, että pyörät itsessään pyörivä sähkömoottorien avulla, mutta niihin sijoitetut rullat pyörivät vapaasti. Ajoneuvo, joka on varustettu neljällä Mecanum-pyörällä, voi liikkua kaikkiin suuntiin ja vieläpä pyöriä paikallaan.

Bruton teki, kuten videolta selviää, perusteellista työtä ja valmisti neljä halkaisijaltaan 360 mm:n Mecanum-pyörää Ruuvipyöräänsä varten. Valmistuksessa käytettiin paljon 3D-tulostusta, mutta myös vaneria käytettiin materiaalina.

Nämä neljä pyörää asennettiin poikittain, sillä niiden ensisijainen tehtävä oli balansoida pyörä, eli pitää se itsestään pystyssä. Jokaisen pyörän pyörimisestä vastaa sähkömoottori ja hammashihna.

James Bruton ja Screw Bike.

James Bruton ja Screw Bike sisätiloissa kokeilemassa.

Oheinen video kertoo paljon pyörän rakennusprojektista ja kehitystyöstä, joten kannattaa katsoa. Voit katsoa videon myös täällä.

Ruuvipyörästä tulee saataville myös open source -ohjeet.

Lähteet: NewAtlas ja James Bruton