Osa autoilijoista pitää lyhyempää turvaväliä moottoripyörään kuin toiseen autoon

Moni autoilija kokee kaksipyöräisten havainnoinnin hankalaksi, selviää Liikenneturvan kyselystä. Autoilijoiden on oltava erittäin tarkkaavaisia ja varauduttava siihen, että mopoilijoita ja moottoripyöräilijöitä on taas liikenteessä. Turvaväli ja ennakointi helpottavat havainnointia.

Yli seitsemän kymmenestä autoilijasta kokee, että mopoilijan tai moottoripyöräilijän huomaaminen liikenteessä on joskus hankalaa.* Silti 14 % autoilijoista kertoo pitävänsä lyhyempää turvaväliä moottoripyörään tai mopoon kuin mitä pitäisi toiseen autoon.**

'Pidän moottoripyörään tai mopoon lyhyemmän turvavälin kuin pitäisin autoon'. Lähde: Liikenneturvan kyselytutkimus.

'Pidän moottoripyörään tai mopoon lyhyemmän turvavälin kuin pitäisin autoon'. Lähde: Liikenneturvan kyselytutkimus.

– Pikemminkin pitäisi toimia päinvastoin ja pitää erityisen pitkää turvaväliä mopoilijaan ja moottoripyöräilijään. Pitkällä turvavälillä kaksipyöräinen on helpommin havaittavissa. Kun pidät kunnon turvaväliä, sinulle jää myös aikaa ja tilaa toimia, Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen huomauttaa.

Kun välimatkaa edellä ajavaan on tarpeeksi, on liikennetilanteita ja muiden aikeita helpompi ennakoida. Muista myös kertoa aikomuksistasi käyttämällä vilkkua.

– Autoilijan on ehdottomasti katsottava olan yli esimerkiksi kaistaa vaihtaessa. Kaksipyöräinen jää katveeseen helpommin kuin auto, Savolainen muistuttaa.

Kaksipyöräisen kuljettaja voi vaikuttaa näkyvyyteensä

Mopoilijan ja moottoripyöräilijän on tärkeä huolehtia, että heidät on helppo huomata. Kirkkaat vaatteet tai kypärä on helpompi havaita kuin kokomusta ajoasu.

Myös kaksipyöräisen kuljettajan on huolehdittava riittävistä turvaväleistä ja sopivasta tilannenopeudesta. Kun lähestyt risteystä, hidasta vauhtia.

– Omalla ajonopeudella teet ennakoinnista muille joko helppoa tai todella vaikeaa. Esimerkiksi risteyksissä on sitä vaikeampi arvioida etäisyyksiä ja nopeuksia mitä pienempi lähestyvä kohde on. Moni autoilija tekee arviot nopeusrajoituksen perusteella. Noudata niitä, Savolainen painottaa.

'Mopon tai moottoripyöräilijän huomaaminen liikenteessä on joskus hankalaa'. Lähde: Liikenneturvan kyselytutkimus.

'Mopon tai moottoripyöräilijän huomaaminen liikenteessä on joskus hankalaa'. Lähde: Liikenneturvan kyselytutkimus.

  • *Liikenneturvan kyselytutkimuksen toteutti Kantar Public (nyk. Verian) maaliskuussa 2023. Kyselyyn vastasi yhteensä 1073 henkilöä, joista autoilevia vastaajia 823.
  • **Liikenneturvan kyselytutkimuksen toteutti Kantar Public (nyk. Verian) touko-kesäkuussa 2023. Kyselyyn vastasi yhteensä 1000 henkilöä, joista autoilevia vastaajia 763.