Tämä Kickstarter-kampanja on kiinnostanut kovasti ihmisiä. 250 000 dollarin tavoite on ylitetty jo tätä kirjoitettaessa 402 660 taalaan, ja hanketta on jäljellä vielä 45 päivää.

Hendo-leijulauta killuu tuuman eli 2,5 senttimetrin korkeudella ilmassa, kuten oheisista kuvista ja jutun lopussa olevasta videosta voitte nähdä.

Vielä Hendoa ei saa ostettua, mutta sen sijaan voi hankkia Betaboardin, joka on minikokoinen magneetin varassa kelluva leijulauta. Se käyttää levitointiin toisenlaista teknologiaa kuin itse Hendo-leijulauta. Betaboardin tekniikka perustuu sähkömagneetiseen stabilointiin. Toisaalta sen pitäisi leijua ikuisesti, kunhan vain virta on kytkettynä, ja näin se voisi olla hienoa lahja esimerkiksi työpöydällä säilytettäväksi.

Hendo

Mennäksemme itse Hendoon, tämänhetkinen täysikokoinen leijulauta on 18. protoyyppi, joten keksijät ovat olleet ahkerina. Leijumisen salaisuus on neljässä kiekon muotoisessa leijuntamoottorissa. Nämä muodostavat itseään vastaan työntävän magneettisen kentän, kehittäen riittävästi nostovoimaa kohottaakseen laudan ylös maasta.

Leijulaudan on ensisijaisesti ajateltu olevan itseohjautuva, mutta niitä toimenpiteitä, joilla lautaa stabiloidaan, voidaan käyttää myös ajoon esimerkiksi eteenpäin vaihtelemalla allaolevaan pintaan projektoitua voimaa.

Tällä hetkellä pinnan pitää rakentua ei-ferromagneettisesta johtimesta. Hankkeen vetäjät käyttävät tällä hetkellä yksinkertaisia metallilevyjä, mutta kehittelevät uudenlaisia seoksia ja sovelluksia pystyäkseen maksinoimaan teknologian ja minimoimaan kustannukset. Käytännössä tämä kuitenkin tarkoittanee, että leijulaudan tehokas käyttö edellyttää sitä varten suunniteltuja halleja, joten niin kauan tähän on tarve, moottoripyöräkäyttö vaikuttaa etäiseltä mahdollisuudelta.

Osana hanketta onkin juuri tilojen rakentaminen leijulaudan käyttöä varten.

Lenzin laki

Laite perustuu Lenzin lakiin, joka kertoo, miten pyörrevirtaus saadaan synnytettyä, kun magneetteja liikutetaan suhteessa johtavaan materiaaliin. Nämä virrat puolestaan synnyttävät vastakkaisen magneettikentän johdinaineeseen ja mahdollistavat leijumisen. Hendon kehittäjät kutsuvat ydinteknologiaansa Magnetic Field Architectureksi, magneettikenttäarkkitehtuuriksi.

Tekijät uskovat vahvasti, että Hendo-leijulauta on vasta jäävuoren huippu. Perässä seuraa kaikenlaista mahdollista maailmaa mullistavaa. Toimintaperiaate mahdollistaa uuden sukupolven erilaisia kuljettimia ja nostolaitteita, jotka mullistavat kuljetusalan. Mahdollisuudet ovat tekijöiden mukaan rajattomat: periaatteen puolesta on ihan sama, kuljetetaanko tämänkaltaisella laitteella ihmisiä vai kerrostaloja.

Katso video alla.