BikeAir moottoripyörän ilmastointijärjestelmä on ympäristöystävällinen ja perustuu kaasuvapaalle sähköiselle elementille. Laite muodostuu kolmesta osasta: varsinaisesta jäähdytysyksiköstä, liivistä, joka puetaan ajoasun alle sekä ohjaustankoon sijoitettavasta langattomasta kauko-ohjaimesta.

Ajatus lämmön säätämisestä ei ole uusi, sillä liiallinen kuumuus ja kylmyys vaikuttavat ajoturvallisuuteen. Mikäli puvun sisällä on kuljettajalle sopiva lämpötila, tarkkaavaisuus säilyy ja pysyy olennaisissa asioissa. Suomen olosuhteissa tämä voi olla myös yksi keino pidentää muuten lyhyeksi jäävää ajokautta.

Jäähdytysyksikkö sijoitetaan takaistuimelle tai perälaukun paikalle yleisadapterilla ja liitetään liiviin nopeasti irroitettavalla letkulla.

BikeAirin ilmastointiyksikkö on pienehkön tankkilaukun kokoinen ja sen voi asentaa joko takaistuimelle tai takalaukun paikalle.

Toimintaperiaate on yksinkertainen: ilmastointilaite jäähdyttää tai lämmittää sähköisesti liiviin pumpattavan ilman ajajan säätöjen mukaan ja tuloksena on kuljettajalle miellyttävät lämpöolosuhteet joka säällä.

Kauko-ohjaimesta voi valita kolme eri jäähdytystapaa, kolme lämmitystapaa sekä kolme puhallinnopeutta sekä lisätä tai vähentää lämmitystä tai viilennystä.

Virran BikeAir saa moottoripyörästä. Laite on tarkoitettu isohkoille pyörille, sillä laturin tehovaatimus on 500 Wattia. Valmistajan antamien tietojen mukaan optimaalinen toiminta-alue on -4 ja plus 40 Celsiusasteen välillä, mutta siitä on apua myös sitä kylemmmissä ja lämpimämmissä olosuhteissa.

Laite osaa myös ottaa akun varaustilan huomioon. Mikäli se kuormittaa akkua liikaa niin, ettei tämä ehdi latautua, pudottaa BikeAir jäähdytyksen / läämmityksen tehoa niin pitkäksi aikaa, että akku ehtii latautua täyteen, ja vasta sitten käyttää taas täyttä tehoa.

"Keskivartalo on tärkein"

Tiedustelin EntroSysistä, leviääkö viilentävä / lämmittävä ilma ympäri pukua, ja heidän tiedottajansa Glen vastasi seuraavaa:

– Ilma kiertää takin sisällä, joten siellä ei ole kuumia tai kylmiä spotteja.

– Koska kyseessä on avoin järjestelmä, ilman täytyy päästä pois vaatteesta. Riippuen takin tiiviydestä ja siitä, miten se istuu ilma poistuu kauluksen tai hihojen kautta. Ihmiskehon tärkein lämmitettävä tai jäähdytettävä alue on keskivartalo, joten huomiota on erityisesti kiinnitetty ilman tasaiseen kulkuun rinnan ja selän ympärillä.

– Meillä on työn alla tehokkaampi järjestelmä, jolla pystyy jäähdyttämään koko puvun tai kuljettajan ja matkustajan, mutta se ei ole vielä valmis.

– Rakennamme parhaillaan myyntiverkostoa Eurooppaan, ja saamme sen kuntoon talven mittaan, mutta viiemistään kesään mennessä.

Joko ilmastointilaitetta on mahdollista tilata Suomeen Internetin kautta?

– Koska meillä ei ole vielä paikallista tukea eikä muuta infrastruktuuria valmiina Euroopassa, niin toistaiseksi emme voi myydä laitetta sinne.

Youtubeen on ladattu valmistajan esittelyvideo BikeAirista ja muuta lisätietoa, mm käyttäjäkokemuksia saa jälleenmyyntisivustolta.