Helite-niminen yritys Ranskassa valmistaa ajoliivejä, jotka täyttyvät onnettomuustilanteessa ilmalla ja muodostavat täten kuljettajaa maahaniskeytymiseltä suojaavan pehmusteen. Hienoa ideassa on se, että laukaisin kiinnitetään vaijerilla pyörään, ja kun kuljettaja irtatutuu pyörstä, lukitus laukaisee CO2-patruunan, ja liivi täyttyy sadassa millisekunnissa. Laite on siis täysin pyöräriippumaton eikä edellytä minkään elektroniikkaosien asentamista itse pyörään.

Lisäksi se on uudelleenkäytettävissä, tarvitsee vain vaihtaa hiilihappopatruuna. Liivi on myös edullisempi ratkaisu kuin koko takki, ja sen voi pukea eri ajovarusteiden päälle esimerkiksi lämpötilasta riippuen.

Kilpikonnankuoren toimintaperiaate verrattuna perinteiseen airbag-pukuun.

Airbageillä varustetut ajopuvut ovat näyttäneet kyntensä viime vuosina varsinkin ratamoottoripyöräilyssä. Käytännössä kaikki MotoGP-kuljettajat käyttävät airbageilla varustettuja nahkapukuja. Kun kaatuminen tapahtuu, airbagit täyttyvät ja kuskit näyttävät hieman paksummilta, mutta mikä tärkeintä, useimmiten ilmakupla suojaa heitä riittävästi loukkaantumista vastaan.

Helite vlamistaa Airnest-nimistä airbag-liiviä, jonka se nyt on päivittänyt Turtle-teknologiaan. Käytännössä se on selvä askel eteenpäin, sillä kova, kuljettajaa suojaaava kuori on sijoitettu puvun ulkokuoreen. Tällöin esimerkiksi törmääminen seipääseen tai johonkin terävään ei mene liivistä läpi, vaan isku jää ulkopintaan ja sen vaikutus leviää laajalle alueelle.

Mustan liivin hinta on 549 € ja keltaisella turvavärillä varustetun heijastavan liivin 599 €. 

Katso video alla, siinä esitellään kilpikonnankuoren toiminta-ajatus. Tämän linkin takaa puolestaan näet varsin mielenkiintoisen videonpätkän, missä esitellään suojapinnan toimivuutta pienellä retkikirveellä hakkaamalla. Video on Facebookissa.