Henkilökohtaisesti pidän kovasti automaattivaihteistoista – myös moottoripyörissä – mutta myös perinteisessä kytkin/vaihdekombinaatiossa on puolensa. Monien hardcore-puristien mielestä automaattivaihteisto ei kuulu moottoripyöriin, mutta KTM näyttää ajattelevan toisin, kuten myös sen puoleen BMW- ja Hondakin. Viimemainitulla DCT-vaihteistoisia malleja on ollut tuotannossa jo 14 vuoden ajan, kun Bemarilla ne ovat tulossa.

Automaattivaihteiston tuomia etuja on mm. helppokäyttöisyys, joka merkitsee myös aloittelijalle pienempää kynnystä siirtyä moottoripyöräilyn pariin. Samalla automatiikka mahdollistaa tehokkaammin keskittymisen ajamiseen: ohjaamiseen ja ajon dynamiikkaan sekä liikenteeseen keskittymisen.

Automaatin kanssa myös ajo maastossa on yksinkertaisempaa: käännät vain kaasua ja sinulla on aina tilanteeseen sopiva vaihde päällä; et myöskään saa moottoria sammumaan. Seisaalta ajaessa fläpeillä vaihtaminen on helppoa, jos automatiikka onkin valinnut mielestäsi väärän vaihteen.

Silti tuntuu villiltä, että nimenomaan KTM on tuomassa automaattivaihteistoa adventurepyörämallistoonsa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että se myöntää automaatin tuomat edut ainakin adventurepuolella. Enduro- ja crossimallisto joutunevat odottamaan, koska saadut edut eivät välttämättä kompensoi painonlisäystä.

'Katso äiti - ei kytkinkahvaa!'

'Katso äiti - ei kytkinkahvaa!'

Siitä tullaankin tekniikkaan: vielä ei ole tiedossa, miten KTM:n ratkaisu on toteutettu: onko kyse kaksoiskytkinautomaatista, kuten Hondan tapauksessa, mikä on monimutkaisempi, mutta laadukas tapa toteuttaa vaihteiden vaihtoautomatiikka, vaiko BMW-tyyppinen ratkaisu, vaihdeassistentti, jossa on erikseen aktuaattoreilla (solenoidit tai sähkömoottorit) toteutettu automaattikytkin ja samoin vaihteiden vaihto. Kytkintä ja vaihtamista ohjaa pyörän tietokone.

DCT-automaatti lisää pyörän painoa 10-12 kg, kun voisi olettaa, että aktuaattorein toteutetun ratkaisun tuoma lisäpaino olisi luokkaa 5-6 kg. Riippuu tietysti rakenteiden vaatimasta monimutkaisuudesta ja siitä, miten perinteinen kytkin-vaihteistoyhdistelmä on toteutettu.

Hondan uuden aktuaattorein toteutetun automaattikytkimen (esim. CBR650R-mallissa) tuoma painonlisäys on alle 3 kg.

Alla näkyvät video KTM:n uudesta automaattimallista Erzbergrodeon prologilla (tuotanto KTM Mattighofen) näkyy naamiovärityksellä peitetty  advepyörä. Kuvituksesta käy selvästi ilmi, että kyseessä on KTM ATM:n prototyyppi, josta puuttuu kokonaan kytkinkahva aivan kuten Hondankin DCT-vaihteistoissa on tapana.

Videotiiserin saatteesta löytyy linkki KTM:n sivulle, jossa on laskuri siihen päivään, jolloin pyörä "virallisesti" julkistetaan. Kyseinen päivä on syyskuun 24. joten sen jälkeen olemme tavattoman paljon viisaampi sen suhteen, mihin malliin tai malleihin automaattivaihteisto tulee – ja erityisesti millaisena.

Alla näkyvän videon voit katsoa myös täällä. Ja tästä pääset laskurisivulle. Videolla pyörän kuljettajana toimii enduron maailmanmestari Johnny Aubert.

Aiheesta aiemmin:

LAUANTAI 4.5.2024 10:02

Automaattikytkin valtaa alaa: nyt tämänkin ison eurooppalaisen valmistajan moottoripyöriin

TORSTAI 13.8.2020 09:39

Honda-moottoripyörien DCT-kaksoiskytkinautomaatti täytti 10 vuotta