National Highways eli sikäläinen tieturvallisuusorganisaatio kertoo tiedotteessaan, että lisää poliisiasemia on liittymässä kokeiluun, jossa testataan uusia valvontakameroita. Niiden erikoisuus on siinä, että ne kykenevät havaitsemaan autoilijat, jotka eivät käytä turvavyötä tai käyttävät matkapuhelinta ajon aikana.

Poliisi laajentaa kokeiluun osallistuvien alueiden määrää kaikkialla Englannissa. Kymmenen poliisivoiman alueella otetaan käyttöön uusia ajoneuvoon tai perävaunuun asennettuja nopeuskamerajärjestelmiä. Niissä on useita kameroita, jotka tarjoavat erilaisia ​​​​näkymiä kuljettajaan ja auton matkustajiin.

Tutkimus tekoälyä hyödyntävien nopeuskameroiden käytöstä käynnistettiin ensimmäisen kerran vuonna 2021. Silloin autoilijoille, joiden tekoäly havaitsi joko käyttävän puhelinta ajon aikana tai ajavan ilman turvavyötä, lähetettiin varoituskirjeitä, joissa kerrottiin heidän ajokäyttäytymisensä vaaroista.

Riski kolaroida neljä kerta suurempi kännykkä kädessä

Tutkimusten viesti on selvä: joudut kolareihin neljä kertaa todennäköisemmin, jos käytät puhelinta ajaessasi, ja kaksi kertaa todennäköisemmin kuolet kolarissa, jos et käytä turvavyötä.

Yhteistyössä AECOM:n kanssa tutkimusta laajennetaan nyt tekemällä yhteistyötä useiden uusien poliisialueiden kanssa. Tavoitteena on oppia lisää siitä, kuinka tekniikka toimii moottoriteillä, ja tiedottaa mahdollisesta tulevasta käyttöönotosta valtakunnallisesti. Viimeisin kokeilu alkoi 19. helmikuuta ja kestää maaliskuuhun 2025.

Tutkimusajoneuvo. Kuva: National Highways.

Tutkimusajoneuvo. Kuva: National Highways.

Tekniikka suunnitellaan ensimmäistä kertaa kiinnitettäväksi kiinteästi ylös liikenneopasteisiin, jolloin saadaan esteetön näkymä kaikille kaistoille.

Kuvat toimitetaan poliisille mahdollisia toimenpiteitä varten. Kuljettajat voivat saada jopa 500 punnan (591 €) sakon turvavyön käyttämättä jättämisestä rangaistuspisteiden lisäksi. Matkapuhelimen käytöstä ajon aikana voi seurata jopa 1 000 punnan (1182€) sakko ja kuusi sakkopistettä.

Muiden tienkäyttäjien turvallisuus paranee

Mikäli nopeusvalvontakameroiden ja tekoälyn (AI) yhteistyö toimii tehokkaasti, voi sillä olla iso positiivinen merkitys muiden, erityisesti haavoittuvien tienkäyttäjien, kuten motoristien, jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuudelle.

Kokeilussa mukana olevat poliisivoimat ovat Durham, Greater Manchester Police, Humberside, Staffordshire, West Mercia, Northamptonshire, Wiltshire, Norfolk; Thames Valleyn poliisi ja Sussex.

Englannin moottoritiet ovat jo maailman turvallisimpia teitä, ja National Highwaysillä on kunnianhimoinen strategia parantaa turvallisuutta edelleen tulevina vuosina.

National Highways on valtion kokonaan omistama yritys, joka vastaa Englannin moottoriteiden ja pääteiden modernisoinnista, ylläpidosta ja käytöstä.

Lähde: National Highways.