Jos mennään pikakelauksella eteenpäin tähän päivään, eteläafrikkalaisesta Leattista on tullut huippunimi maastopyöräily- ja äärimmäisten moottoriurheilulajien suojavarusteiden valmistajana.

Tri Chris Leatt.

Tri Chris Leatt.

– Viimeisten 20 vuoden aikana on ollut uskomattoman palkitsevaa tietää, että intohimomme ja tuotteemme ovat pyörineet ihmishenkien pelastamisen ympärillä, toteaa yrityksen perustaja tohtori Chris Leatt.

Leattin suojavarusteiden alkutaival

Todistettuaan toisen motocross-kilpailijan sydäntäsärkevän menetyksen, tohtori Leatt, neurokirurgi ja intohimoinen motoristi, totesi välittömän tarpeen kehittää niskatuki suojaamaan yleisiltä niskavammoilta.

Seuraavan kolmen vuoden aikana Leatt kehitti karkean prototyypin. Se oli suunniteltu toimimaan kypärän kanssa ja antamaan merkittävää suojaa niskalle.

Tämä oli Leattin brandin alku. Palkittu Leattin niskasuoja ei pelkästään määrittänyt kategoriaa, vaan myös mullisti koko niskasuojauksen alan.

Kun useammat kuljettajat ottivat suojan käyttöönsä, niskavammojen määrä pieneni.

Kymmenen vuotta kestänyt riippumaton Great Lakes EMS Inc:n tutkimus näytti niskasuojan käytön tehokkuuden: ilman suojaa niskavammat olivat 89 % todennäköisempiä, kuolema kaula- ja selkärangan vammojen seurauksena on 69 % todennäköisempää, ei-kuolemaan johtavien kaula- ja selkärangan vammojen todennäköisyys 75 % todennäköisempiä ja solisluun murtumat 45 % todennäköisempiä.

Itse tutkimuksen löydät täältä.

– Tämä tutkimus todistaa sen, mitä olemme testeissämme nähneet, ja vahvistavat sen, miten tärkeää on ajaa (moottoripyörällä) niskasuojuksella varustettuna, Leatt toteaa. – On uskomattoman tyydyttävää ja valtava ylpeyden aihe nähdä elämäntyöni tuovan niin todellisen eron.

Leattin niskasuojan proto.

Leattin niskasuojan proto.

Tuotelinjan monipuolistaminen 

Leattin niskasuoja oli menestys, joten yritys alkoi laajentaa tuotevalikoimaansa myös mm. kypäröihin, suojapaitoihin, polvisuojiin, kyynärpääsuojiin, nesteytysjärjestelmiin ja ajovarusteihin. Vuoteen 2025 mennessä tuotteita on tarjolla kolmessa kategoriassa yhteensä yli 430.

Leattilla on tarjolla suojavarusteita päästä varpaisiin maastofillaristeille sekä motocross- ja adventuremoottoripyöräilijöille.

Yritys on sitoutunut jatkuvaan tutkimus-, kehitys- ja testaustoimintaan, joka tapahtuu Leattin laboratoriossa Cape Townissa Etelä-Afrikassa. Tuloksena on tehokkaat suojavarusteet sekä ammattilaisille että harrastajakuljettajille. Yritys tekee myös suoraa yhteistyötä eri lajien ammattilurheilijoiden kanssa ja hyödyntää heiltä saamaansa palautetta T&K-toiminnassaan.

Leattin niskasuojia kuvattuna yrityksen laboratoriossa.

Leattin niskasuojia kuvattuna yrityksen laboratoriossa.

Suojavarusteiden tulevaisuus

Ensimmäisestä päivästä lähtien Leatt on yrityksenä omistautunut suojaamaan kuljettajia, olivatpa nämä matkassa polkupyörillä, moottoripyörillä tai lumikelkoilla tai jollain muulla ulkoilmakulkuvälineellä. 

– Missiomme keskittyy ihmishenkien pelastamiseen ja vammojen ennaltaehkäisyyn, ja tällä visiomme ytimellä olemme houkutelleet alan älykkäimpiä ihmisiä joukkoomme, Leatt myhäilee.

– Olen itse cross country -kuljettajana innoissani nähdessäni endurotuotevalikoimamme kasvavan. Mutta tarkkaile uusia tuoteryhmiämme. Innovoimme jatkuvasti sitä mukaa kuin tekniikka kehittyy. Tutkimme, mitä eri urheilulajeissa tarvitaan, ja meiltä on tulossa mielenkiintoisia uusia tuotteita, Leatt lupaa.

Aiheesta aiemmin: 

TIISTAI 16.1.2024 14:09

Ajovarustevalmistaja Leattin uusi aluevaltaus: adventureajoasut ja -ajosaappaat – buutsit myyntiin Suomessa tänä keväänä

SUNNUNTAI 7.3.2021 11:16

Päivän video: näin niskatuki suojaa niskaasi mp-onnettomuudessa