Strategia vahvistaa, että moottoripyöräteollisuus on sitoutunut liikenneturvallisuuden parantamiseen. Keinona ovat huipputeknologian käyttö, korkeatasoisen kuljettajakoulutuksen edistäminen ja osallistuva politiikka, jonka avulla moottoripyörät integroidaan liikenteen ekosysteemiin.

SRF 3.0 pohjautuu aiempien strategioiden kehitystyöhön ja korostaa Eurooppalaisen moottoripyöräkoulutuksen laatumerkintää, eli European Motorcycling Training Quality Labelia. Se on alan oma aloite, joka on jo sertifioinut 36 moottoripyöräkortin jatkokoulutusohjelmaa 11 eurooppalaisessa maassa.

Strategiassa hahmotellaan moottoripyöräteollisuuden yhteistyön suuntaviivoja eurooppalaisten ja kansallisten sidosryhmien kanssa. Tavoitteena on edistää toimia, jotka tukevat moottoripyörien lisääntyvää käyttöä turvallisella ja kestävällä tavalla.

ACEM tukee lähestymistapaa, jossa liikenneturvallisuutta käsitellään kokonaisvaltaisesti inhimilliset, ajoneuvoihin ja infrastruktuuriin liittyvät tekijät huomioiden. EU:n Vision Zero -tavoitteet, eli nolla liikennekuolemaa ja loukkaantumista vuoteen 2050 mennessä, moottoripyöräteollisuus pyrkii saavuttamaan työskentelemällä yhdessä hallitusten, tieviranomaisten ja liikenneturvallisuusjärjestöjen kanssa.

Strategiaan voit perehtyä tarkemmin ACEM:in sivuilla täällä.

Kohti turvallisempaa moottoripyöräilyä – koulutusohjeet 

Eurooppalaisen motoristikoulutuksen laatujärjestö julkaisi Moottoripyöräilyn jatkokoulutuksen kouluttajien ohjeet. Ohjeet ovat pyynnöstä alan oppilaitosten ja kouluttajien saatavilla.

Eurooppalaisen motoristikoulutuksen laatujärjestö julkaisi Moottoripyöräilyn jatkokoulutuksen kouluttajien ohjeet. Ohjeet ovat pyynnöstä alan oppilaitosten ja kouluttajien saatavilla.

ACEMin tukema European Motorcycle Training Quality Label julkaisi kesäkuun lopulla kattavat Moottoripyöräkouluttajien ohjeet edistyneelle vapaaehtoiselle koulutukselle. Ne ovat keskeinen osa laajamittaista eurooppalaista "Opi – Aja - Nauti – Toista" -kampanjaa, jonka takana ovat ACEM, Euroopan moottoripyörävalmistajien liitto, ja FIM, Fédération Internationale de Motocyclisme.

Ohjeet perustuvat Connected Motorcycle Consortiumin tekemiiin tieteellisiin onnettomuusanalyyseihin, ja ne on kehitetty yhteistyössä European Motorcycle Training Quality Label -sertifioitujen ajokoulujen ja johtavien akateemisten oppilaitosten kanssa. Tavoitteena on parantaa koulutusta kaikkialla Euroopassa käsittelemällä yleisimpiä moottoripyöräonnettomuustyyppejä.

Näyttöön perustuva lähestymistapa mahdollisti koulutusasiantuntijoiden ja tutkijoiden laatiman koulutusmenetelmän, joka auttaa motoristeja kehittämään niitä kognitiivisia ja käytännön taitojaan, joita tarvitaan yleisimpien vaaratilanteiden ennakoimiseen ja välttämiseen. Tarkoituksena on tukea moottoripyöräilijöitä heidän henkilökohtaisella matkallaan kohti turvallisempaa ajoa.

Prosessissa oli mukana sertifioitujen oppilaitosten, kuten KNMV (Alankomaat), SMC:n (Ruotsi) ja VSV:n (Belgia), koulutusasiantuntijoita sekä akateemisia yhteistyökumppaneita, kuten Ludwig-Maximilian-yliopisto Münchenistä (LMU), Würzburgin liikennetieteiden laitos (WIVW), Moottoripyöräilyn turvallisuuslaitos (IFZ), TU Dresdenin liikenneonnettomuuksien tutkimuslaitos (VUFO) ja Itävallan liikenneturvallisuuslautakunta (KFV).

Julkaisun avulla pyritään rakentamaan vahvempaa turvallisuuskulttuuria eurooppalaiseen moottoripyöräily-yhteisöön. Se on luonnollinen kehitysaskel koulutuksen laatumerkistä, ja heijastaa yhteistä sitoutumista jatkuvaan oppimiseen, innovointiin ja vastuullisuuteen.

Kouluttajan ohjeet tarjotaan pyynnöstä ja maksutta kaikille koulutusalan oppilaitoksille, jotka ovat kiinnostuneita parantamaan ajokortin jälkeisten koulutusohjelmiensa laatua. Ohjeet jaetaan myös organisaatioille, jotka suunnittelevat vapaaehtoisten moottoripyöräilyn turvallisuuskoulutusohjelmien perustamista maissa, joissa tällaiset vaihtoehdot ovat edelleen rajalliset.

Oppaan voit pyytää käyttöösi täältä.