Motorcycle Safety Foundationin MSF:n videon nimi T-CLOCS muodostuu seuraavien sanojen etukirjaimista:

  • T= Tyre and brakes eli renkaat ja jarrut
  • C = Controls, kontrollointilaitteet kuten kahvat ja katkaisimet, polkimet.
  • L = Lights, valot
  • O = Oil and other fluids, moottoriöljy, muut öljyt ja nesteet.
  • C = Chassis, alusta, runko.
  • S = Stands, sivu- ja keskiseisontatuki.

MSF:n 9 minuuttia ja 24 sekuntia pitkä video on pieteetillä tehty, ja pelkkää asiaa. Siinä esiintyvät näyttelijätär-motoristi Celeste Creel ja näyttelijä-motoristi Gunner Wright sekä joukko erilaisia ja erimerkkisiä moottoripyöriä.

– Jokaisen kuljettajan pitäisi tarkastaa oman moottoripyöränsä kunto ennen jokaista ajoa, kertoo Ty van Hooydonk, MSF:n tiedotuspäällikkö. – Tämä askel askeleelta etenevä video tekee asiasta helpon.

MSF:n viime viikolla julkistaman tiedotteen mukaan tarkastukseen ei kulu kuin muutama minuutti. Se voi kuitenkin taata sen, että pyöräsi käy kunnolla, estää sinua jäämästä tienposkeen, tai parhaimmillaan jopa estää sinua joutumasta onnettomuuteen.

Tarkastus automaattiseksi

– Ennen ajoa tehdyn tarkastuksen pitäisi olla rutiiniluontoinen toimi, ja yhtä automaattinen kuin sääennusteen katsominen, MSF:n ohjelmajohtaja Mark Wing kertoo. – T-CLOCS-ohjelman nimi auttaa muistamaan, mitä kohteita pitää käydä läpi.

Meillä Suomessa nimitys olisi suorin suomennoksin R-KVNAT, mikä ei kuulosta kovin helpolta muistettavalta.

MSF on myös julkistanut saman asian pdf-listana, joka löytyy heidän sivustoltaan. Se, että pyörän kunto tarkastetaan usein, auttaa estämään sen, että pienistä asioista muodostuisi suuria ongelmia. Samalla opit tietysti tuntemaan pyöräsi entistä paremmin.

MSF on voittoa tavoittelematon säätiö, jonka toimintaa sponsoroivat BMW, BRP, Ducati, Harley-Davidson, Honda, Kawasaki, KTM, Piaggio, Polaris Motorcycles, Suzuki, Triumph ja Yamaha. Kannattaa katsoa video.