Missoulassa Montanassa asuvat 38-vuotias Eric ja 29-vuotias Geneva Ristau tekivät elokuvansa "Sit Stay Ride: The Story of America's Sidecar Dogs" suurimmaksi osaksi joukkorahoituskampanjan avulla. Lisäksi elokuvan tuotoista annetaan neljännes eläinten hyvinvointiin.

Syytä asiaan ei kaukaa tarvitse etsiä, se kerrotaan jo filmin esittelytekstissä: "Ympäri Amerikkaa on koiria, jotka janoavat ajaa tuulen tuiverruksessa moottoripyörän sivuvaunujen kyydissä, olipa matka sitten lyhyt pyrähdys kaupungilla tai pitkä seikkailu valtateillä. Sit Stay Ride: The Story of America’s Sidecar Dogs on ilahduttava ja inspiroiva dokumentti moottoripyöräilijöistä sekä heidän rakastetuista koirakavereistaan."

Dokumentti kertoo erilaisista piskeistä, mastiffeistä, labradorinnoutajista, chihuahioista jotka on usein puettu nahkatakkiin ja jotka ovat kuljettajiensa matkassa mukana sivuvaunuissaan. Elokuva kertoo 18 motoristin ja 15 koiran elämästä, kaikille heille on yhteistä se, että he haluavat viettää niin paljon aikaansa kuin mahdollista kolmella pyörällä.

Ian ja Bruce

SFgaten jutussa kerrotaan myös elokuvan kuvaamista motoristeista. Esimerkiksi 43-vuotias Ian Roper ja hänen bullmastiffinsa Bruce käyvät mielellään rauhalisella ajelulla. Se on jäähdyttelyä Ianille, joka nuorempana ajoi kilpaa sekä autoilla että moottoripyörillä.

– Sivuvaunulla ajo on paljon hitaampaa kuin moottoripyöräily, mutta ajo on paljon rennompaa, Roper kertoo. Nelivuotias Bruce pitää tienpäälläoloa mielenkiintoisena. Metsässä ajettaessa koista reagoi, jos havaitsee peuran tai muita villieläimiä.

– Hänet on laitettu kiinni, joten hän ei pysty karkaamaan, mutta hän nousee seisomaan, jos haistaa jotain mielenkiintoista. Lisäksi Bruce yrittää napata metsäteillä ajaessamme puiden ylikaartuvista oksista lehtiä. Se on hänelle hauska leikki, joten aina joskus, kun palaamme kotiin, vaunu on puoliksi täynnä lehtiä.

Kun he tulevat kaupan parkkipaikalle tai liikennevaloihin, niin ihmisillä on yleensä todella hauskaa, ja he kerääntyvät Ianin ja Brucen ympärille. Ian hankki sivuvaunupyörän, kun Bruce pentuna ilmestyi hänen elämäänsä, ja mies ajatteli, että yhdessä ajaminen voisi olla hauskaa.

– En koskaan kuvitellut hankkivani sivuvaunumoottoripyörää, ja nyt en voisi kuvitella olevani ilman sitä. Koiran kanssa ajaminen on erilainen kokemus!

9 kuukauden kuvauspieti

Ristausin pariskunta vietti yhdeksän kuukautta kuvatakseen Roperia ja Brucea sekä muita kuljettajia ja koiria eri puolilla Yhdysvaltoja. Kun he aloittivat, he eivät osanneet kuvitella, että innostuisivat niin paljon, että hankkisivat oman sivuvaunupyörän.

– Matka on pikemminkin tavoite kuin päämäärä, Eric Ristau toteaa.

Videotiiserin perusteella koirat todella pitävät moottoripyörän sivuvaunun kyydistä oli sitten kesä tai talvi. Ja sen kyllä ymmärtää, sillä heidän näkökulmastaan maailma on todella täynnä uusia tuoksuja jatkuvasti, ja koirathan vain tykkäävät olla isäntiensä mukana. Täydestä sydämestä koko ajan.

Katso video alla. Lisää tietoa aiheesta Sidecardogsin sivuilta, jonka kautta vois myöt ladata dokumenttielokuvan 9,9 dollarin hintaan koneellesi tai tilata sen dvd:nä.