Janus Motorcycles on tähän asti valmistanut ainoastaan 50 cm3 Halcyoneja, mutta vuodenvaihteen jälkeen 50-kuutioiset ovat kadonneet luettelosta ja tilalla ovat kokonaan uusilla moottoreilla varustetut 250 cm3 Halcyon ja Phoenix.

Jäälintu ja Tulilintu

Pyörien mallinimet ovat mytologisia: Halcyon, halkyon on kreikkalaisten tarujen jäälintu, jonka mm. Platon kertoi asuvan meressä kelluvassa pesässä talvipäivänseisauksen aikaan ja takaavan meren tyyneyden.

Feeniks-linnun kaikki tietävätkin jo Harry Potterin perusteella, mutta tarujen tulilintu juontaa juurensa jo muinaisen Egyptin mytologiaan. Feeniks-linnun kerrottiin elävän kerrallaan joko 500, tuhat tai 1461 vuotta, ja aikansa täyttyessä se rakentaa itselleen kanelipuun oksista pesän ja sytyttää sen, jolloin pesä ja lintu itse palavat roihuten tuhkaksi. Tuhkasta nousee sitten uusi nuori feenikslintu.

Janus puolestaan on peräisin roomalaisesta tarustosta. Janus oli kaksikasvoinen alkujen, loppujen ja muutoksen sekä ovien ja porttien jumala. Januksen kasvot katsovat eri suuntiin, ehkä siksi pyörämallejakin pitää olla kaksi.

Mallivuosi 2015

Janus Motorcycles tarjoaa siis ensi kertaa yli 50 cm3 moottorilla varustettuja moottoripyöriä. Näitä tehdään alkuun rajoitettu määrä, ainoastaan 24 kappaletta yhteensä molempia malleja. Pyörät toimitetaan kesällä 2015.

Yrityksen tiedotteen mukaan Phoenix on urheilullinen moottoripyörä, kun taas Halcyon aiempaa suuremmasta moottoristaan huolimatta on edelleen yksinkertaisen moottoripyöräilyn ilmentymä. Jutun aloituskuvassa on 50-kuutioinen Halcyon. Kuten näkyy, pyörä on hyvin retrohenkinen ja tyylikäs aikakaudelle ominaisella tavalla.

Phoenixin hinta USA:ssa on perusvarustuksella 8300 taalaa ja Halcyonin 7700 dollaria. Lisätietoja Januksen kotisivuilta.

Phoenix 250

Malli on ottanut vaikutteita 50- ja 60-luvun brittiläisistä ja italialaisista cafe racereista. Sen ulkonäkö on aggressiivisempi ja fokus käsiteltävyydessä ja suorituskyvyssä. Tavoitteena on kuitenkin hauska ja helppo käsiteltävyys.

Phoenix 250 löytyy valmistajan sivuilta vasta piirroksena.

Halcyon 250

Halcyon oli Januksen ensimmäinen malli ja suunniteltu täydelliseksi kaupunkikruiseriksi tai työmatkamoottoripyöräksi. Sen perinteiset linjat on suunniteltu 1920-luvun tyylliin.

Molemmat mallit on varustettu viisipykäläisellä vaihteistolla ja nelitahtisella yksisylinterisellä ilmajäähdytteisellä moottorilla. 

Myös 250 cc Halcyon on vasta piirrosasteella.

Teknisiä tietoja:

  • Moottori: ilmajäähdytteinen, 4-tahtinen, yksisylinterinen
  • Tilavuus 229 cm3
  • Poraus / isku 67 x 65 mm
  • Puristussuhde 9,2:1
  • Potku- ja sähkökäynnistys
  • Mallit eroavat hieman painoiltaan, mitoiltaan, jousitukseltaan ja jarruiltaan
  • Moottorin teho on molemmissa 14 hv / 7000 rpm
  • Vääntö 15,8 Nm / 5500 rpm
  • Huippunopeus 112 km/h

Kuva 250 cc moottorista löytyy sentään Januksen sivulta.