Lakialoitteessa vaaditaan, että alle yksivuotiaat pitäisi istuttaa kaukalotyyppiseen istuimeen kasvot tulosuuntaan. Sitä vanhemmat voisi aina seitsemänteen ikävuoteen asti istuttaa turvaistuimeen kasvot etenpäin. Juristi vaatii myös nelipistevöiden käyttöä istuimissa.

Etelä-Carolinan osavaltion edustaja Joseph Daning kertoo, että aloite asiasta tuli äänestäjiltä, joiden entiset puolisot olivat hakeneet lapsiaan moottoripyöräajelulle. Daning kertoi käyneensä katsomassa tilannetta, ja totesi, että lakiehdotuksessa on järkeä.

– Pidämme huolta lapsistamme, kun he ovat autossa, mutta he ovat niin turvattomia moottoripyörän kyydissä, Daning pohtii Online Athensille myöntämässään haastattelussa.

Hallitus ylireagoi?

Lakialoite on herättänyt myös raivokasta vastustusta. Eräs edustaja totesikin, että ehdotus on hallituksen yliregointia, ja että motoristiyhteisö on varsin turvallisuushakuinen.

Hän myös ihmetteli, että mihin tässä tarvitaan lakia. Vusikymmenten moottoripyöräilyn aikana hän ei ollut koskaan nähnyt sylilasta, siis 1-2vuotiasta kuljetettavan moottoripyörällä. Hän hämmästeli myös sitä, että kuka haluaisi riskeerata pienen lapsensa turvallisuuden sillä tavalla.

Lastensuojeluviranomaiset kuitenkin kannattavat lakiehdotusta, ja kaipailevat samalla lakia, joka asettaisi minimi-iän sille, minkä ikäisenä lapsen voi ottaa moottoripyörän tai mopon kyytiin.

Kyseisessä osavaltiossa 25 lasta vaati ensiapua loukkaannuttuaan moottoripyöräonnettomuuksissa vuosien 2007 ja 2009 välisenä aikana.

Miten itse koet asian? Minkä ikäisenä lapsen voi ottaa mukaan julkiseen liikenteeseen ja mitä erikoisvarusteita hänellä pitää silloin olla? Mikä on suhtautumisesi turvaistuimeen?

Jutun aloituskuvassa Giwin moottoripyörä- ja skootterikäyttöön suunniteltu lastenistuin, jossa ei kylläkään ole vöitä.