Poliisi valvoo valtakunnallisesti tienkäyttäjien tarkkaamattomuutta liikenteessä alkaneella viikolla. Tarkkaamattomuudella tarkoitetaan huomion kiinnittymistä johonkin muuhun kuin liikenteeseen. Tällaista voi olla esim. ajon aikainen matkapuhelimen käyttö, syöminen, juominen tai vaikkapa vilkas keskustelu matkustajien kanssa.

– Liikenneturvallisuuden näkökulmasta on huolestuttavaa, että erityisesti matkapuhelimen käyttö ajon aikana on yleistynyt, poliisitarkastaja Pasi Kemppainen Poliisihallituksesta toteaa.

Poliisi muistuttaakin, että tieliikennelain mukaan ajoneuvon kuljettaja ei saa käyttää ns. viestintälaitteita ajon aikana siten, että laitteen käyttö voi haitata ajoneuvon hallintalaitteiden käyttöä tai muuten häiritä kuljettajan keskittymistä liikenteeseen.

Moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja ei saa käyttää matkapuhelinta ajon aikana siten, että pitää sitä kädessään. Näiden säännösten lisäksi tienkäyttäjiä liikenteessä koskee yleinen huolellisuus- ja varovaisuusvelvoite, joten keskittyminen liikenteeseen tulisi olla jokaisen ykköstavoite.

Pysy tarkkana - vältä törmäys

Ajon aikana tapahtuva puhelimeen puhuminen nelinkertaistaa ja viestin kirjoittaminen yli 20-kertaistaa onnettomuusriskin. Liikenneturvan tarkkaamattomuutta liikenteessä koskeneen selvityksen mukaan matkapuhelinta ajon aikana käyttäneestä 40 prosenttia kertoi joutuneensa tämän johdosta vaaratilanteeseen. Selvityksestä ilmeni myös, että 79 prosenttia naisista ja 85 prosenttia miehistä vastaa puheluihin ja 25–34 -vuotiasta kuljettajista 37 prosenttia kirjoittaa viestejä ajaessaan.

Kemppainen painottaa, että turvallinen liikkuminen edellyttää oikeiden asioiden havainnointia, niiden pohjalta tehtävää tilannearviointia ja lopulta turvallisuutta ylläpitäviä toimenpiteitä. Tämä kaikki ei onnistu, jos ratin takana ajon aikana touhutaan jotakin muuta kuin ajamiseen liittyviä asioita. Viime vuonna poliisi puuttui yli 6 000 kertaa ns. kännykkärikkeisiin.

Poliisi kiinnittää valvonnassaan huomiota ns. kännykkärikkeiden lisäksi myös tarkkaamattomuuden mukanaan tuomiin muihin liikennesääntöjen laiminlyönteihin. Tällaisia ovat esimerkiksi virheelliset kaistanvaihdot, suuntamerkin käytön ja liikenneohjauslaitteiden määräysten laiminlyöminen sekä tilanteeseen sopimaton ajonopeus ja riittämättömät turvavälit.