Pannonia on Unkarilainen moottoripyörämerkki, jonka pääasiallinen harrastajakunta löytyy Saksasta. Viimeaikoina itse unkarilaisetkin ovat heränneet arvostamaan Pannoniaa ja siksi he eivät enää niin helposti pyöristään luovukaan.

Jukka Viron kanssa messuille saapuneet Osmo Haanpää, Jarkko Lahtinen ja Tero Tapulainen edustavat jokainen omanlaistaan kiinnostavaa moottoripyöräharrastajakuntaa, mutta pysyttäydytään tällä kertaa Viron Pannonia-harrastuksessa.

Jukka Viron kiinnostus Pannoniaa kohtaan alkoi jo ihan pienestä pitäen. Hänen isänsä Matti Viro oli aikanaan alan pioneeri ja ajoi edustamallaan merkillä Päijänteen ympäriajoissa tehtaan kuljettajana 1957-58. Matti-isä ajoi läpi vuoden ja vaikka seuraavaksi päiväksi olisi ollut pidempikin matka sovittuna, oli mahdollista, että pyörä vielä edellisenä iltana oli pelkkänä runkona tallin lattialla. Yön aikana Matti Viro kasasi pyörän, ja kun lähdön aika koitti pyörä odotti pakattuna valmiina lähtöön, eikä Matti Viron pyörässä koskaan ollut ongelmia matkojen aikana.  Miestä ei turhaan tunnettu tarkkana ja taitavana.

Moottoripyörällä ajamisen taito tärkeä 

Jukka sai oman moottoripyöränsä 4-vuotiaana ja osasi ajaa moottoripyörää, ennenkuin tuli opetelleeksi polkupyörälläajon.

Matti oli tarkka paitsi rakentamistaan ja kasaamistaan pyöristä ja niiden laadusta, mutta myös hyvän ajotaidon tärkeys oli kilpa-ajajalle itsestäänselvyys. Tätä hän laittoi Jukan harjottelemaan, hankkimalla Jukalle yksipyöräisen, jolla kehittää tasapainoa ja pyörän hallintaa.

– Vieläkin yksipyöräiselle pystyn nousemaan ja ajamaan sillä. Minkä kunnolla aikanaan oppii, niin sen koko ikänsä osaa, Jukka toteaa.

Pannonia-merkkisiä moottoripyöriä Suomesta löytyy Jukan arvion mukaan noin 400 eri tasoisina raatoina. Ajossa tai museorekisterissä olevia pyöriä on joitakin kymmeniä.

Jukan taidoille tarvetta

Nyt kun Unkarilaiset ovat heränneet arvostamaan Pannonioitaan, niin varaosien hankkiminen voi olla haasteellista, mutta hätä ei ole tämän näköinen. Jukka Viron tallista löytyy varmaan Euroopan suurin varaosavarasto ja tämän kyllä alan harrastajat tietävät. Jos tarvittavaa osaa ei jostain syytä Jukan tallista löytyisi, niin hän tietää mistä sitä lähteä kyselemään. Tosin yleisempää on, että saksalaisetkin harrastajat kääntyvät ensin Jukan puoleen.

Jukka on kiitollinen isälleen, että on oppinut taidon korvakuulolta kertoa, mikä kyseisessä pyörässä on vikana ja tämän ovat alan harrastajat myös todenneet. Eräskin Pannonisti oli jo valmis luopumaan pyörästään, kun mitään vikaa ei kukaan tuntunut löytävän, kunnes Jukka kuunteli, sanoi että yksi tiiviste vuotaa ja kun kyseinen tiiviste uusittiin, niin Pannonia oli taas tien päällä.

Jukka Viron omasta tallista löytyy neljä ajokuntoista Pannoniaa.