Yksipyöräinen eli Monowheel on Wikipedian mukaan yksipyöräinen kulkuneuvo, jossa istutaan joko pyörän sisällä tai vieressä. Pyörä on rengas, jota pyörittävät pienemmät pyörät, jotka painautuvat sen sisäpintaa vasten. Yleensä ne on tehty yhtä matkustajaa varten.

Laitteita rakenneltiin jo 1800-luvulla, mutta 1900-luvulla niihin keksittiin lisätä moottori. Videoiden perusteella yksipyöräisiä moottoripyöriä on kohtuullisen hankala ohjailla. Myös äkkipysähtyminen lienee haaste.

Ohjaus perustuu yleensä painon siirtoon ja kallistuksiin kuten moottoripyörälläkin. Mikäli kulkua on vakautettu gyroskoopilla, niin ohjaus tapahtuu gyroskooppia kääntämällä.

Yksipyöräinen myös kaatuu helposti, minkä vuoksi sen renkaan pitäisi olla melko leveä. 

5. Sähköistetty monopyöräskootteri. Ensimmäinen video edustakoon nykyaikaa ja mahdollisesti kaupallistakin valmistusta. Ryno: 

 

4. Setä Sam yksipyöräisellä moottoripyörällä. Tämä on jo aika pro toteutus, kuskina Keith Dufrane. Huomioi kiihdytyksen ja hidastuksen vaikutukset.

3. Martec. Tämä video panee vakavasti miettimään sitä, pystyykö monowheelerin työntämään käyntiin, jos potkukäynnistys ontuu?

2. Tässä toiseksi viimeinen, pyörätön tai puolipyöräinen moottoripyörä.  Oikeasti varsinainen pyörä on rungon yläpuolella DI-IPL-0003 Semi-wheel bike:

1. Ja sokerina pohjalla mikäpä muukaan kuin V8-moottorilla varustettu yksipyöräinen moottoripyörä. Kuljettajana Kerry McLean. Onnettomuusvaroitus noin 2:55 kohdalla.

 
Pääsiäisen loma-ajan kunniaksi julkaisemme osan ensimmäisistä jutuistamme uudelleen. Tämä alkuperäinen juttu on julkaistu 4.10.2013.