Euroopan parlamentin pitäisi vahvistaa lakiehdotus tällä viikolla. Sen mukaan poliisi voi Euroopan maissa rangaista liikennerikkomuksiin syyllistyneitä mukaanlukien ylinopeus, ajo punaista liikennevaloa päin, juopuneena tai huumeiden vallassa ajaminen sekä matkapuhelimen käyttö ajaessa.

Laki astuu voimaan vuoden 2017 alusta, ja se mahdollistaa muiden maiden viranomaisille sen, että nämä voivat lähettää maksuvaatimuksia rikkeisiin syyllistyneille näiden kotimaahan esimerkiksi ylinopeuskameroiden nappaamien kuvien pohjalta.

Samalla tavalla voi tietysti toimia myös Suomen poliisi ulkomaisten kuljettajien liikennerikkomusten suhteen.

Suomessa ei vielä ole käytössä ajokortin pisteytyssysteemiä, kuten monessa muussa Euroopan maassa. Siinähän ajokortin mukana tulee tietty määrä pisteitä, joita menettää liikennerikkomusten myötä. Tietyn pistemäärän menetyksen jälkeen myös kortti saa siivet.

Euroopan komissio harmonisoi rangaistuspistekäytäntöä, mikä saattaa johtaa ensinnäkin siihen, että pisteet otetaan meilläkin käyttöön sekä siihen, että jos ne otetaan käyttöön, saattaa seurauksena liikennerikkomuksen myötä olla paitsi sakko, myös pisteiden menetys.