Best Bar in America -elokuva on klassinen roadmovie: siinä kuljetaan paljon ja tavataan mielenkiintoisia ihmisiä sekä tilanteita. Päähenkilö Sanders (Andrew Rizzo) on intohimoinen sivuvaunumotoristi, joka on sopinut kustantajansa kanssa kirjoittavansa matkaoppaan parhaista baareista halki maan. Elokuva alkaa siitä, kun hän on vaimonsa kanssa yhdessä matkalla, pyörä hajoaa keskellä ei mitään, vaimo toteaa saaneensa tarpeekseen sekä hajoilevasta pyörästä että miehestään ja häipyy. 

Matkan alussa Sanders on sitä mieltä, että baarissa tunnelma ja vastaanotto ovat ratkaisevia, ja ei liene juonipaljastus, jos kerron, että niitä on erilaisia alkaen naisesta, joka ei ole koskaan aiemmin tavannut kirjailijaa, ja joka kyselee, onko tällä kiire, aggressiivisiin rekkakuskeihin ja merenneitoihin sekä moneen muunlaiseen tyyppiin. Matkakavereina tien varrella ja sivuvaunun kyydissä on mm. pikkurikollinen sekä tietysti Northway (jota esittää David Ackroyd), johon Sanders tutustuu heti alkuun, mutta jonka kanssa yhteinen matka alkaa vasta, kun molemmat löytävät itsensä samasta putkasta.

Ettei olennainen unohtuisi, Sanders tekee matkaa vuosimallin 1960 BMW R60/2:lla, joka on jo parhaat päivänsä nähnyt. Pyörän kyljessä on kiinni aito Velorexin sivuvaunu. Sivuvaunu näyttelee omaa rooliaan elokuvassa, varsinkin sen istuin.

Elokuvassa juodaan paljon viskiä, nähdään erilaisia baareja ja tavernoja sekä erilaisia elämänkohtaloita. Mukana on myös sopiva ripaus seksiä. Ratkaisevaa on tietysti zeniläisen tyynen Northawayn tapaaminen, joka kasvaa elokuvan isoimmiksi asioiksi omassa erikoisessa persoonassaan. Northway saa houkuteltua Sandersin matkaamaan kanssaan tämän moottoripyörällä pitkin "Kultaista Kolmiota" Montanassa, jossa "ovat Amerikan parhaat baarit". 

Matka Northwayn kanssa alkaa hillittömällä kepposella, joka on kenties elokuvan hauskin kohtaus.

Elokuva on täynnä maskuliinisuutta ja testosteronia, kuten tällaisen elokuvan varmaan pitää ollakin, kun matkalla olevat päähenkilöt ovat miehiä. Myös viskiä juodaan kohtuuttomia määriä, mikä on ymmärrettävää, jos kerran kirjoitetaan kirjaa parhaan baarin etsimisestä. Tosin kustantaja ehtii jo lyödä rahoituksen jäihin, kun kirja ei etene. Yhtä pääosaa elokuvassa taitaa näytellä Wild Turkey -viski.

Elokuvan ote on puolittain dokumentaarinen, ja se kieltämättä sopii hyvin. Asioita ei turhaan selitetä eikä alleviivata, vaan ne vain tapahtuvat. Yöpymiset erämaassa tai tien varrella taivasalla pelkässä makuupussissa, vain viski aamupalana, kertovat varmaan omaa kieltään. Aseet ovat olennainen osa roadmovieta ja amerikkalaista sielunmaisemaa, ja ovat tiiviisti läsnä tässäkin elokuvassa heti ensiremontista lähtien.

Northwayn meditoiminen - vanha hippi? - on vähän irrallista, mutta varmaan parempaa kuin lämmin viski hirvittävässä aamudarrassa. Miten merenneidot liittyvät tarinaan, entä vanha kunnon Ernest Hemingway? Miksi yksi henkilö haudataan korpeen? Kannattaa katsoa elokuva.

Elokuvan mainoslauseita ovat "The Zen of the Bike and the Brotherhood of the Bar", "Moottoripyöräilyn Zen ja baarien veljeys" sekä "A Classic Road Trip Movie for the Modern Era", "Klassinen road trip -elokuva nykyajalle". Omalla tavallaan ne istuvat tähän elokuvaan hyvin.

Viidestä mahdollisesta tähdestä tämä elokuva saa kolme ja puoli. ***,5

Ohjaus: Damon ja Eric Ristau

Pääosissa: Andrew Rizzo, David Ackroyd, Gregory Collett, Lee Rizzo, Walt Hefner, Steve Hodgson ja Jim Harrison.

Elokuvan voi tilata täältä joko dvd:nä, jolloin sen hinnaksi tulee ilmapostilla 23,29 euroa tai ladata suoraan tiedostona vain 9,99 dollarin hintaan Vimeon kautta. Elokuvan voi myös vuokrata suoraan Vimeosta 4,99 taalan hintaan.

Juttua aiheesta sivuillamme aiemmin: Amerikan parasta baaria etsimässä moottoripyörällä - ei tosikoille.