Toiminnan ajatus on yksinkertainen, monet kotiuttamisprosessissa olevat haavoittuneet ja muut sotilaat kaipaavat toimintaa, asioita mitä tehdä. Heidän täytyy työskennellä kovasti terapeuttien ja lääkäreiden kanssa palauttaakseen kykynsä toimintakuntoon. Motivaatio ja inspiraatio tähän tulee usein monesta lähteestä: perheen, ystävien ja omien yksilöllisten tavoitteiden kautta.

Osa potilaista, jotka ovat aiemmin ajaneet moottoripyörällä, ja joilla on ollut hyvin tiivis suhde ajamiseen, on kertonut kokeneensa hyvin ahdistavaksi sen, että he ovat ajatelleet, etteivät enää koskaan pysty kokemaan sitä. Heille voi olla hyvin inspiroivaa päästä kiinni moottoripyörän ohjaustankoon, jossa on todellinen kytkin, kaasu ja jarru.

Potilaat pääsevät käynnistämään koneen, antamaa kierroksia moottorille ja ajamaan virtuaalimaisemassa. He voivat samalla harjoittaa kognitiivisiä ja fyysisiä kykyjään ja yksinkertaisesti vain pitää hauskaa. Myös he, jotka eivät koskaan ole ajaneet moottoripyörällä, saavat tästä apua. He oppivat uusia asioita turvallisessa ympäristössä hauskalla tavalla.

Kyseessä ei ole oikeastaan varsinainen tietokonepeli, vaan oikeammin virtuaalinen moottoripyörä, SMARTrainer, joka on Hondan käsialaa. 

Myös vanhainkoteihin?

Pelaaminen auttaa terveitäkin ihmisiä "ylittämään" omia rajojaan ja aiheuttaa sopivaa stimulanssia aivoissa. Vammakuntoutuksessa olevalle tai päivän tapahtumattomuuteen tylsistyneelle vanhukselle siitä voisi olla arvaamatonta apua ja iloa. Ainakin se saisi ajatukset hetkeksi jonnekin muualle sen hetkisistä kivuista tai muusta hankalasta tilanteesta.

Moottoripyöräpeliterapiaan erikoistuneen Twistagainfoundationin kotisivuilta saat lisää tietoa asiasta. Jos kiinnostusta riittää, voit myös tehdä lahjoituksen sikäläisille veteraaneille sivuston kautta.

Oikea kysymys kuuluisi kai, että kuka meillä Suomessa alkaisi järjestää vanhusten palvelutaloihin pelihuoneita tai peräti mp-simulaattorin per potilas?

Asiasta kertoi ensin Motorbiker