Tehtaalta tulevat kaksipyöräiset täyttävät luonnollisesti kaikki säädösten vaatimukset eivätkä aiheuta ärtymystä. Nämä päristimiin ja räpättimiin ihastuneet kuljettajat muuttavat pakoputkistoja. Itse he suojautuvat meteliltä kypärän sisään ja antavat muiden nauttia aikaansaannoksistaan.

Ylikonstaapeli Risto Maksimainen muistelee omaa lapsuuttaan ja itsetehtyjä päristimiä ja räpättimiä, jotka oudosti kotona katosivat yön pimeinä tunteina. Nyt näissä vehkeissä on moottorit - tekniikka kehittyy.

Maksimainen muistuttelee, että kaksipyöräisten meluarvoista on tarkat säännökset. Karkeasti jakaen 2000-luvulla käyttöönotettujen ajoneuvojen pakoputkistoihin ei voi tehdä jälkikäteisiä muutoksia ilman katsastusvelvollisuutta ja tarvikeputkienkin täytyy olla hyväksyttyjä ja kyseiseen ajopeliin tarkoitettuja. Näidenkin jälkikäteinen muuttaminen on kiellettyä. Vanhempiin kaksipyöräisiin sallitaan jonkin verran muutostöitä, mutta myös näille on säädetty tarkat raja-arvot melun osalta.

Poliisi valvoo kaksipyöräisten meluarvojen täyttymistä käytössään olevilla desibelimittareilla. Jos sallitut raja-arvot ylittyvät tai pakoputkistoon on tehty näkyviä jälkikäteisiä muutoksia, määrätään ajoneuvo katsastettavaksi ja siitä poistetaan rekisterikilpi. Lisäksi seuraa rahallinen sakkorangaistus. Tulevana ajokautena poliisi kohdistaa valvontaa erityisesti kaksipyöräisten ajotapahtumiin, kuten mopomiitteihin ja bomber-iltoihin.

Lisätehot voivat käydä kalliiksi

Osa pakoputkiston muutoksista tehdään ajoneuvon tehon nostamiseksi. Mopojen ja kevytmoottoripyörien kohdalla sanktiot saattavat olla melkoiset, sillä tehon lisäys voi johtaa ajokortin hyllyttämiseen sekä verojen ja vakuutusmaksujen korotuksiin. Rahassa tämä voi tarkoittaa yli 1000 euron lisäkuluja. Viritetyn kulkupelin onnettomuusriskin kasvusta lienee turhaa edes mainita.

Maksimainen antaa ohjeita myös vanhemmille, miten erottaa mopon ja moottoripyörän päristimestä ja räpättimestä ts. laillisen laittomasta? Säännösten mukaiseen ajoneuvoon ei kiinnitä liikenteessä mitään huomiota, jos siitä kuuluu pientä surinaa. Päristintä tai räpätintä ei voi olla huomaamatta. 

Linkki koko kolumniin tässä.