Zennor Phoenix -nimellä kulkeva hanke haki viime vuonna 7000 punnan joukkorahoitusta uuden sukupolven höyrymoottorin kehittämiseen. Joulukuussa päättynyt rahoituskierros ylimerkittiin, lopputuloksena oli 7600 puntaa, 9940 euroa.

Historiallisesti Cornwall on höyrymoottorin synnyinpaikka, väitetään Zennor Phoenixin sivuilla, joten se oli hyvä paikka kehittää uudentyyppinen puukaasulla toimiva höyrykone. Polttoaineena voidaan käyttää esimerkiksi puuhaketta. Äkkiseltään se kuulostaa kovasti Suomessa toisen maailmansodan aikana käytetyiltä häkäpöntöiltä paitsi että niissä poltettiin puuklapeja.

Polkimien avulla moottorin polttokammioon pumpataan lisää ilmaa, jolloin puukaasu palaa entistä kuumempana. Palolämpötila saavuttaa parhaimmillaan jopa 1000° lämmön.

Ekspansiomoottori.

Ekspansiomoottori.

Moottori koostuu huipputehokkaasta painovoimatoimisesta puuhakkeen kaasutus- ja polttokammiojärjestelmästä, joka on Zennor Phoenixin omaa käsialaa. Lisäksi siinä on boileri, höyryntiivistin, kiertopumppu sekä jaloin poljettavat ilmapumput. Moottorissa ei käytetä höyrymoottoreissa niin tyypillistä mäntä/sylinterijärjestelmää, vaan se on kiertävätyyppinen ratkaisu. Olennaista siinä on se, että siinä on 20 työsykliä yhdellä kierroksella ja huippuvääntö heti alhaisillakin kierroksilla.

Toimintapaine voi maksimissaan olla 110 psi:tä ja tehoa moottorista lähtee 750 W eli yksi hevosvoima tasan nykyvaiheessaan. Sekin on kolme kertaa enemmän, kuin mihin keskivertonpolkupyöräilijä pystyy.

Se muuttuikin trikeksi.

Se muuttuikin trikeksi.

Moottorin lämpenemisaika on noin viisi minuuttia ja lämpötehokkuus noin 15 - 20 %. Kilolla puulastuja pääsee noin 40 kilometriä.

Keksijäkolmikon muodostavat Graham Waldren, Richard Blackborow ja Mat Thompson. Heidän toiveenaan on saada kehitettyä moottoria eteenpäin. He uskovat, että sille on monenlaista käyttöä uusiutuvaa energialähdettä hyödyntävänä ratkaisuna monenlaisissa laitteissa kuten veneissä tai sähköntuotannossa. 

Lisätietoja Zennor Phoenixista sekä heidän käyttämästään teknologiasta heidän kotisivuillaan.