Tom "Tommi" Helin on Pohjanmaan MC:n jäsen. Pohjanmaan MC on H-D merkkikerho, joka perustettiin seitsemän vuotta sitten. Talli löytyy Vähänkyrön keskustasta ja tällä hetkellä varsinaisia jäseniä kerholla on 10, lisänä pari prospektia. 

– Talliin mahtuisivat helposti kaikkien jäsenten pyörät, mutta kun osalla on omat autotallit, niin pyöriä oli vain viisi kerhon omissa tiloissa talven yli. Jäseneksi pääsee, kun on näyttänyt olevansa aktiivinen kerhon toimintaa kohtaan ja on kiinnostunut yhteisestä touhuilusta. Mitään sohvaperunoita ei kerhoon kelpuuteta.

– Alkuun vain ajelin yhdessä Pohjanmaan MC:n porukoissa, mutta nyt olen pari vuotta ollut kerhon jäsen. Kaikille asiasta kiinnostuneille avoin talliajelu järjestetään 24.6. Paikalle toivotaan runsasta osanottoa. Tarjolla on hyvän seuran ja ajelun lisäksi mahdollisesti jotain purtavaakin.

– Oma pyörähistoriani alkoi, kun ostin 2006 avioeron uhalla ensimmäisen Harrikkani. Samaisen vuoden äitienpäivänä vaimo oli sitten ekan kerran kyydissä ja tuumasi, et nyt hän ymmärtää sen mistä olin puhunut. Neljän vuoden "vyöruusuna" olo riitti, ja sitten hänkin sai oman H-D:nsa.

– Alkuun ajoin ympäri vuoden, mutta kun ikää tulee lisää, niin sitä maltaa odottaa teiden sulamista, yhdennentoista ajokautensa aloittava Tommi kertoo. 

– H-D taipuu moneen, mutta itse tykkään, että mitä originaalimman näköinen, niin sen parempi. Ajokilometrejä tulee yli 10 000, tällä hetkellä H-D Road King Classic:in omistava Tommi jatkaa.

Yllätyspalkittu?

Tommi on aktiivisesti mukana myös Harley Davidson Club of Finlandin, HDCF:n toiminnassa Vaasan alueella ja siksi hänet löysi Seinäjoen Bikeshow:ssa heidän osastoltaan. Hänet palkittiin vuoden 2014 Vuoden Duunarina, joka yllätti hänet täysin.

– Monet ovat tehneet niin paljon enemmän kuin minä HDCF:n riveissä, vaatimaton Tommi hämmästelee.

Kun kuulee, missä kaikessa hän on ollut mukana, niin vuoden Duunari-titteli ei hämmästytä. Lapset ja lasten hyväksi tehtävä hyväntekeväisyys on erityisen lähellä Tommin sydäntä. Hän on mukana Motoristit koulukiusaamista vastaan -toiminnassa, mutta myös H-DCF:n riveissä järjestettävässä vuosittaisessa Leluralli-hyväntekeväisyystapahtumassa.

Lelurallin idea on lähtöisin USA:ssa järjestetyistä Toy Run-tapahtumasta, jonka ajatuksena on viedä iloa ja konkreettista apua vähäosaisille lapsille. Jokainen tapahtumaan osallistuva HDCF:n jäsen vie valittuun kohteeseen lelun tai pelin. Kohteen lapsille tarjotaan tilaisuus ajeluun moottoripyörän kyydissä, lasten kanssa pelataan jotain peliä, jonka lapset "täpärästi" voittavat ja mukana tuodut lelut ja pelit jaetaan lapsille. Lelurallista kirjoitetuista lukuisista artikkeleista välittyy lasten ilo ja riemu, kuinka alkuun ehkä pelottavan näköiset motoristit osoittautuvat uusia elämyksiä tuoviksi sankareiksi. Leluralleja järjestetään H-DCF:n toimesta sekä valtakunnallisesti että paikallisella tasolla.

– Tykkään ajeluttaa lapsia ja haluan jakaa iloa heille. Siitä tulee hyvä mieli ja sillä elää pitkälle, perustelee Tommi osallistumistaan. Tämän vuoden kohteena Etelä-Pohjanmaan alueella on Kauhajoen lastensuojeluyksikkö.

Possulippaasta possupinssiin

Vuonna 2005 Jussi Aartima aloitti "Possukeräyksen" kerätäkseen rahaa sukulaistuttavan lapsen sairastuttua syöpään. Hän toi possulippaan kokoontumisiin, jonne jokainen pystyi laittamaan roposensa. Vuosien varrella possukeräyksen kohteet ovat vaihtuneet ja keräyslippaiden määrä kasvanut. Tommikin ehti hommata Vaasalaiseen baariin ja hotelliin keräyspossun keräystä kartuttamaan.

Vuotuinen keräyslupahakemuskäytäntö oli kuitenkin raskas ja niin alettiin myydä possupinssejä ennalta valikoitua lahjoituskohdetta varten. Possupinssejä teetetään 1000 kappaletta vuodessa ja ne maksavat 5 € kappale, eli hyväntekeväisyyskohde saa possupinssitulot 5000 € lyhentämättömänä.

Yeesi-possupinssi.

Yeesi-possupinssi.

Viime vuonna kohteena oli lastensairaala ja tänä vuonna kohteena on Yeesi ry. Yeesi ry. on vuonna 2011 perustettu Suomen ensimmäinen valtakunnallinen nuorten mielenterveysseura. Yeesissä tehdään voimavaralähtöistä mielenterveystyötä ja edistetään positiivisuutta. Yeesin toiminta on nuorilta nuorille ja sitä toteutetaan järjestämällä vapaaehtoistoimintaa, ryhmätoimintaa sekä nuorten olohuoneita. Possupinssejä voi ostaa HDCF:n jäseniltä.

Kohta tiet ovat sulia ja kelitkin lämmenneet, joten Tomminkin voi nähdä liikkeelle lähteneiden motoristien joukossa.