Megola

Tämänkertainen videokatsaus alkaa sellaisella etuvetoisella ja etumoottorisella moottoripyörällä, joka oli jopa tuotannossa vuosina 1921-1925 Saksassa Munchenissa. Pyörän merkki on Megola ja siinä on etupyörän sisään rakennettu viisisylinterinen ja 640-kuutiosenttimetrinen tähtimoottori. Siinä etuakseli toimii samalla kampiakselina. Tehoa oli peräti 14 hevosvoimaa, huippunopeus oli puolestaan 85 km/h. 

Megoloita valmistettiin kaikkiaan noin 2000 kappaletta, ja niitä on säilynyt ajokuntoisina  kymmenen. Loppupään urheilumallit olivat myös tehokkaampia ja niiden huippunopeuden väitettiin olleen jopa 140 km/h.

Pyörässä ei ole kytkintä eikä starttia tai polkukäynnistystä, vaan se käynnistettiin joko etupyörästä pyörittämällä tai lykkäämällä.

Megolan takana olivat herrat Meixner, Cockerell ja Landgraf.

Ohessa vielä erikseen ajokuvaa Megolasta.

Killinger & Freund

Megolan valmistuksen loputtua etupyörävetoisen moottoripyörän unelma jäi kuitenkin elämään herrojen Killinger & Freund mieleen. He alkoivat vuonna 1935 suunnitella art deco -ulkoasuvaikutteista moottoripyörää, joka olisi kokonaan katettu ja hyvin virtaviivainen. Laite oli tarkoitettu tuotantoon, mutta toinen maailmansota esti aikeen.

Yhden sen prototyypin tai tuotantoversion valokuva löytyy oheisesta videosta. Siinä amerikkalainen sotilas on sotasaaliskuvassa pyörän kanssa.

Yhtään pyörää ei ilmeisesti ole jäljellä, mikä on harmi, sillä se on varsin mielenkiintoisen näköinen. Sillä oli Wikipedian mukaan painoa vain 135 kg ja moottorina oli kolmisylinterinen 600-kuutioinen kaksitahtikone, jonka piti olla suorituskyvyltään parempi kuin Megolan. Myös Killinger ja Freund sijoittivat moottorin etupyörän sisälle.

Pyörässä oli lisäksi kytkin ja kaksivaihteinen vaihteisto. Siihen suunniteltin sähköstarttia, mikä olisi tietysti ollut iso mukavuustekijä esikuvaan verrattuna. 

Bessette

Viimein pääsimme nykyaikaan asti Robert Bessetten kädenluomukseen, joka ei ole tarkoitettu tuotantoon vaan on yksittäiskappale. Se on rakennettu 2009-2010 ja varustettu, kuten perinteeseen kuuluu, 23" etupyörän sisälle asennetulla 400-kuutioisella nelitahtimoottorilla. Voimansiirto on automaattinen CVT.

Lyhyen videon perusteella on vaikea ottaa kantaa ajo-ominaisuuksiin, mutta ainakin laite toimii ja on omalla tavallaan varsin mielenkiintoisen näköinen.

Pääsiäisen loma-ajan kunniaksi julkaisemme osan ensimmäisistä jutuistamme uudelleen. Tämä alkuperäinen juttu on julkaistu 18.10.2013.