Puck eli Kiekko tai Jääkiekko on Doug Knappenbergerin hanke. Hän opiskelee teknisiä aloja ammattikorkeakoulussa ja on intohimoinen moottoripyöräilyn ja elektroniikan harrastaja. Onnettomuushälyttimen kehittely sai alkunsa siitä, että hänen perheensä halusi tietää, mitä hänelle moottoripyöräillessä tapahtuu.

Järjestelmä toimii siten, että Puck laitetaan kiinni moottoripyörään, jonka jälkeen se pitää kirjaa kiihtyvyysanturin ja matkapuhelimesi sovelluksen kanssa siitä, missä olet  ja mikä on ajotilanteesi. Mikäli matkapuhelinsovellus havaitsee, että jouduit onnettomuuteen, tekee se tekstiviestihälytyksen sekä viranomaisille että heille, jotka olet merkinnut hälytettäviksi. Tekstiviestissä on gps-sirulta saadut onnettomuuspaikkasi koordinaatit sekä ennalta laittamasi teksti.

Nyt näyttää siltä, että Dougin hanke ei toteudu. Hanketta on jäljellä enää 29 tuntia tätä juttua kirjoitettaessa, ja hän on saanut kasaan vasta 1286 dollaria haetusta 16 000 taalan tavoitteesta.

Tässä hankkeen nykytila.

Syitä kampanjan toteutumattomuuteen on varmaan useita, mutta se on anteeksi vain, kovin amatöörimäisen näköinen, verrattuna moniin muihin loistavasti toteutettuihin kampanjoihin. Lisäksi tuote on varsin raakile ja samalla tavalla amatöörimäinen, eikä se ole läheskään vielä niin pitkälllä, että sitä voisi rahoittaa.

Kolmas hyvä syy varmasti on se, että vaikka Doug itsessään on toki sympaattisen oloinen henkilö kampanjan esittelyvideolla, niin ehkä äidin raahaaminen mukaan videolle ei kuitenkaan ole kovin hyvä idea. Eikä se ainakaan lisää uskottavuutta, kuten ei myöskään taustana käytetty kotiautotalli.

Lisäksi miksi onnettomuushälyttimeksi tarvittaisiin erillinen laite, kun älypuhelimessa on kiihtyvyysanturit ja gps-siru, jolloin tiedot saadaan pelkällä matkapuhelinsovelluksella? Tällaisia sovlluksiahan on jo olemassakin.

Käy katsomassa kampanjavideo Kickstarterin sivuilla, niin tiedät, mistä puhumme. Ehkä tämä on myös yksi niistä hyvistä huonoista esimerkeistä sen suhteen, miten joukkorahoituskampanjaa ei kannata toteuttaa.

Oh, Puckin toimintaperiaate.